Interzisă în 2016, vânătoarea de urși a fost reintrodusă în România după un atac mortal din iulie. În țara Uniunii Europene cu cel mai mare număr de plantigrade, agențiile de vânătoare au redeschis înscrierile pentru români și străini. Spre marea consternare a ONG-urilor de mediu, scrie o analiza La Croix
„Suntem bucuroși să oferim vânătoare de urs brun în România cu o rată de succes excepțională”, anunță o agenție de vânătoare pe site-ul său. „România are, fără îndoială, cea mai bună vânătoare de urs din Europa!", argumentează altul. În timp ce sezonul de vânătoare a început oficial pe 15 septembrie în România, acest tip de anunț înflorește pe forumurile de specialitate, în special destinate vânătorilor străini.
Pe 15 iulie, după atacul unui urs care a provocat moartea unei tinere de 19 ani, Parlamentul României a votat pentru redeschiderea vânătorii de urs, inclusiv pentru străini. Rezervată din 2016 personalului de specialitate cu autorizație specială din partea ministerului (220 exemplare autorizate în 2023), această practică va rămâne supusă unei cote (426 exemplare pe an) dar în condiții în mare măsură relaxate. La aceasta se va adăuga o cotă de „intervenție” de 55 de exemplare considerate periculoase.
1.800 € pentru trei zile
Suficient pentru a relansa o afacere care în ultimii ani dispăruse din România. Cu peste 8.000 de indivizi înregistrați, potrivit unei estimări a Ministerului Mediului, România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare populație de urși. Și cel mai mare număr de atacuri: în douăzeci de ani, 26 de oameni au murit și 274 au fost grav răniți. Până la punctul în care guvernul a cerut UE în martie trecut să ceară reconsiderarea stării de conservare a speciei.
În cele din urmă, prin creșterea taxelor, Bucureștiul speră să oprească problema. În fruntea asociației de vânătoare Huntromania, inginerul silvic Marius Victor Merițiu ne asigură: vânătoarea este „singura soluție” pentru limitarea atacurilor dar și a pagubelor produse de urși, estimate la aproximativ 1,5 milioane de euro în 2022 (cifră care s-a triplat din 2017).
Prin dezvoltarea turismului, vânătorii speră să-și finanțeze și acțiunile pe teren. Prețul pentru trei zile de vânătoare începe de la 1.800 de euro pentru logistică, și „urca până la 10.000 de euro pentru trofeu”, explică George Dumitru, de la agenția Romania Hunting Outfitters. Recuperăm aproximativ 20% din suma totală, iar restul merge la impozite și la asociațiile de vânătoare.”
Furia ONG-urilor
Dar în opinia asociațiilor de mediu, acest recurs la vânătoare nu va rezolva nimic. „Nu este atât o problemă de suprapopulare, cât de lipsă de prevenție”, spune Cristian-Remus Papp, coordonatorul departamentului pentru faună sălbatică și zone protejate la Fondul Mondial pentru Natură (WWF), care pledează pentru eliminarea urșilor cu probleme.
„În loc să deschidem focul sistematic, ar trebui să putem controla accesul la alimente de origine umană, fie că sunt deșeuri sau alimente oferite de turiști. Acesta este motivul pentru care urșii se apropie de localități și devin periculoși”, adaugă Cristian-Remus Papp.
În Băile Tușnad WWF a implementat din 2021 diferite acțiuni pentru limitarea accesului la deșeuri, combinate cu un sistem de monitorizare și alertă. Rezultatele sunt vizibile: „Au fost 40 de cazuri de pagube în 2021, zero anul trecut."
În orașul Băile Tușnad, din Transilvania, WWF a implementat din 2021 diferite acțiuni pentru limitarea accesului la deșeuri, combinate cu un sistem de monitorizare și alertă. Rezultatele sunt vizibile: „Au fost 40 de cazuri de pagube în 2021, zero anul trecut. »