Turcia nu acceptă un stat kurd la graniţa cu Siria.

17 Feb 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Turcia nu acceptă un stat kurd la graniţa cu Siria.

Nimeni nu trebuie să se îndoiască de asta. Nu vom accepta niciodată un nou Kandil (bază a Partidului muncitorilor din Kurdistan în Irak) la frontiera noastră de sud', a declarat presedintele turc la o intalnire cu oficiali ai administratiei de stat,scrie Agerpres.ro.Mai mult, a precizat Erdogan, Turcia va continua să bombardeze poziţiile fortelor kurde siriene în ciuda apelurilor lansate de SUA si Franta.

 

Dar dincolo de aceste declaraţii, Ankara se află în corzi în această situaţie deoarece SUA sprijina public organizaţiile kurde din Siria, ambele fiind angrenate în lupta împotriva Statului Islamic. De altfel, preşedintele turc a a criticat acest sprijin american acordat unor “organizaţii teroriste” ,după cum le cataloghează oficialii turci.

 

 

Tot astăzi, Turcia a mai propus o zonă de securitate pe o distanţa de 10 km în interiorul Siriei cu scopul de a proteja localitatea Azaz aflată in apropierea graniţei.

Fortele kurde sunt pe cale să cucerească această localitate iar Turcia acuză ca ofensiva urmăreşte “dislocarea” comunităţilor arabă şi turkmenă şi înlocuirea lor cu populaţia kurdă.

Azaz-ul a fost un nod strategic în aprovizionarea logistică a rebelilor anti-Assad.

 

SUA se opun acestui plan de zonă de securitatea pentru ca ar duce la riscul confruntării Turciei cu armata regimului de la Damasc, armată susţinuta de forţele aeriene ruse.

 

Evolutia situaţiei din zonă pare sa scape de sub controîn ceea ce priveşte interesele Turciei care vede,pe zi ce trece, cum se creeaza premisele apariţiei unui stat kurd.

Într-o asemenea variantă, Ankara se teme că noul stat poate revendica o parte din actualul teritoriu turc.

Alte stiri din Externe

Ultima oră