Turcia își avertizează cetățenii împotriva intoleranței religioase și a rasismului din Occident

29 Ian 2023
Turcia își avertizează cetățenii împotriva intoleranței religioase și a rasismului din Occident

Turcia și-a avertizat sâmbătă, 28 ianuarie, cetățenii care doresc să călătorească împotriva intoleranței religioase în Europa și a rasismului în Statele Unite, a doua zi după un apel la vigilență din partea țărilor occidentale către cetățenii lor în fața riscului atacurilor pe teritoriul turc, scrie Le Figaro

Acest apel - de la Washington, Paris, Berlin sau Roma - de a evita aglomerația și locurile turistice din Turcia a venit după ce copii ale Coranului au fost incendiate în Suedia și Danemarca în timpul demonstrațiilor anti-turce.

O notificare a Ministerului de Externe turc le spune turiștilor turci că există „niveluri periculoase de intoleranță și ură religioasă în Europa”. Un alt comunicat de presă asigură că „au avut loc recent atacuri verbale și fizice împotriva străinilor și acte rasiste în Statele Unite”.

NATO în centrul tensiunilor

Aceste tensiuni s-au dublat din luna mai, în contextul blocării de către Turcia a extinderii Alianței Atlantice (NATO) către Suedia și Finlanda, cerând în special de la Stockholm extrădarea refugiaților kurzi pe care Ankara îi consideră „terorişti”.

Turcia și Ungaria sunt singurele țări NATO care nu au trecut încă la ratificarea parlamentară a aderării Suediei și Finlandei la Alianță. Se așteaptă ca Ungaria să o finalizeze luna viitoare.

Căutând să revigoreze sprijinul bazei sale înaintea viitoarelor alegeri prezidențiale din Turcia de la jumătatea lunii mai, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că Suedia nu mai poate conta pe „sprijinul” Turciei pentru a se alătura Turciei NATO. Negocierile sunt oficial suspendate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră