Turcia îl convoacă pe ambasadorul suedez pentru un „conținut jignitor” despre Erdogan prezentat la televiziunea publică

06 Oct 2022
Turcia îl convoacă pe ambasadorul suedez pentru un „conținut jignitor” despre Erdogan prezentat la televiziunea publică

Turcia, membru NATO, l-a convocat pe ambasadorul suedez pentru „conținutul jignitor” despre președintele Tayyip Erdogan difuzat de televiziunea publică suedeză, a declarat miercuri agenția de stat Anadolu a Turciei, scrie Reuters.

Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO la începutul acestui an, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Până acum, 28 din parlamentele actuale ale 30 de state membre au aprobat cererea, dar Turcia a ridicat obiecții.

Chemat la ministerul de externe al Turciei, ambasadorului suedez Staffan Herrstrom i s-a spus că „expresia și imaginile impertinente și urâte” despre Erdogan și Turcia sunt inacceptabile, potrivit Anadolu.

O delegație suedeză era așteptată la Ankara pentru a discuta detalii despre extrădarea persoanelor pe care Turcia le consideră teroriști despre care Ankara spune că este o condiție pentru a aproba cererile Suediei și Finlandei de a adera la NATO.

Prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a minimalizat importanța emisiunii satirice pentru care Ankara a protestat și a spus că nu crede că va afecta șansele Suediei de a adera la NATO.

„Cred că ceea ce este important pentru Turcia este, desigur, că suntem la înălțimea acordului pe care l-am încheiat”, a spus ea într-o conferință de presă.

Satira TV săptămânală „Swedish News”, care ironizeaza în mod obișnuit politicienii suedezi și internaționali, l-a batjocorit pe Erdogan pentru presupusele abuzuri ale drepturilor omului și a încheiat segmentul strigând „Trăiască democrația!”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră