Turcia a reacționat cu furie după votul camerei inferioare a parlamentului german care a calificat drept genocid masacrarea a sute de mii de armeni de către Imperiul Otoman în timpul primului război mondial. Ankara și-a rechemat ambasadorul de la Berlin pentru "consultări", iar oficiali turci și-au intensificat declarațiile prin care își exprimau indignarea, crescând astfel îngrijorările cu privire la aplicarea controversatului acord încheiat între UE și Turcia, susținut de Berlin, care a redus în mod semnificativ afluxul de migranți în Europa.
Ankara pregătește un plan de acțiune împotriva Germaniei după adoptarea de către Bundestag (camera inferioară a parlamentului german) a unei rezoluții prin care se recunoaște genocidul împotriva armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915. 'Discuții privind măsurile care vor fi luate (...) sunt în curs de desfășurare cu părțile implicate, începând cu Ministerul nostru de Externe. Acestea pregătesc un plan de acțiune", a declarat Ibrahim Kalin, în cadrul unei conferințe de presă la Ankara, transmisă în direct de canalul de știri NTV.
Armenii estimează că un milion și jumătate de semeni de-ai lor au fost uciși în mod sistematic la sfârșitul Imperiului Otoman. Numeroși istorici și peste douăzeci de țări, inclusiv Franța, Italia și Rusia, au recunoscut că a avut loc un genocid. Turcia a afirmat la rândul său că a fost un război civil, însoțit de foamete, în care au murit între 300.000 și 500.000 de armeni și tot atâția turci.