Turcia, tot mai departe de aderarea la UE: Nu se respectă libertatea presei și statul de drept

17 Apr 2016 | scris de Istvan Deak
Turcia, tot mai departe de aderarea la UE: Nu se respectă libertatea presei și statul de drept

”În general, putem spune că Turcia se îndepărtează de standardele europene pe care ar trebui să le îndeplinească. Referitor la libertatea presei, statul de drept și situația din sud-est ce include minoritatea kurdă, suntem îngrijorați din cauza anumitor dezvoltări interne”, consider europarlamentarul olandez Kati Piri.

Nu este exclusă posibilitate ca o colaborare între UE și Turcia în domeniul migrației să interfereze cu drepturile omului.

”Bineînțeles că prezintă un risc, dar Parlamentul a exprimat concis că acest lucru nu se va întâmpla. Decizia Comisiei Europene, luată în urmă cu câteva luni, de a amâna raportul său critic chiar înaintea alegerilor din Turcia, a fost criticată și văzută într-un mod negativ.

Parlamentul susține că aderarea nu ar trebui legată de colaborarea privind migrația. Standardele de aderare sunt standarde ce ar trebui îndeplinite. Nu este un lucru negociabil care poate fi făcut în schimb și pentru colaborarea din domeniul migrației. Un proces de extindere nu ar trebui gestionat în acest fel”, a adăugat ea.

Statele membre UE doresc să găsească o soluție eficientă pentru a aborda, cu ajutorul Turciei, criza migrației, dar să evite graba privind acorduri precum cel legat de liberalizarea vizelor.

”Pentru ca Turcia să fie un partener credibil, trebuie să fie mai stabilă si democratică. Nu putem renunța la discutarea altor probleme și să evidențiem doar criza migrației. Acesta este mesajul pe care Parlamentul European dorește să-l transmită prin intermediul raportului. Odată cu candidatura Turciei pentru aderare, trebuie să luăm în considerare și dezvoltările interne și să le discutăm cu guvernul.

Consider că trebuie să evaluăm facilitarea vizei, precum am făcut și cu celelalte țări, dar doar în momentul în care criteriile au fost îndeplinite. Același lucru se aplică și la Turcia.

Lucrăm cu criterii clare atunci când vine vorba de probleme legate de calitatea pașapoartelor și controlul granițelor. De-a lungul ultimilor doi ani, Turcia a făcut progrese, dar trebuie să mai îndeplinească o treime din cele 72 de cerințe necesare.

Totuși, Turcia nu va putea să transpună legislația în cursul unei luni dacă nu a reușit în doi ani. Odată cu punerea în vigoare a legislației și îndeplinirea criteriilor, consider că nu vor mai exista obstacole în anularea vizelor pentru cetățenii turci”, a încheiat politicianul din Olanda.

Alte stiri din Externe

Ultima oră