Tunisia: Orice cetățean care comunică sau cooperează, direct sau indirect cu un israelian riscă pedeapsa cu închisoare pe viață

02 Noi 2023
Tunisia: Orice cetățean care comunică sau cooperează, direct sau indirect cu un israelian riscă pedeapsa cu închisoare pe viață

Parlamentul tunisian a început joi dezbateri în jurul unui proiect de lege care consideră că orice "normalizare" a relației cu Israelul este o infracțiune și pedepsește cu închisoare de până la viață. Textul dezbătut de deputați definește „normalizarea” drept „recunoașterea entității sioniste sau stabilirea de relații directe sau indirecte” cu IsraelulDe asemenea, este interzisă orice interacțiune tunisienilor cu „persoane, instituții, organizații, entități guvernamentale sau neguvernamentale” legate de Israel, scrie Europe1

Parlamentul tunisian a început joi dezbateri în jurul unui proiect de lege care consideră că orice "normalizare" cu Israelul este o crimă și se pedepsește cu închisoare putând merge până la închisoare pe viață , un text fără precedent pentru regiune. „Confirmăm că există o armonie deplină între poziția președintelui, cea a Parlamentului și aspirațiile opiniei publice”, a declarat președintele Parlamentului, Brahim Bouderbala, la deschiderea unei sesiuni plenare a Adunării Reprezentanților Poporului (inferioară casa) trebuind sa examineze textul.

„Credem cu fermitate că Palestina trebuie eliberată de la râu la mare, întreaga patrie trebuie restaurată și statul palestinian trebuie înființat cu Sfântul Ierusalim ca capitală”, a adăugat el. Proiectul de lege include șase articole și a fost întocmit de parlamentarii care îl susțin pe președintele Kais Saied, care a revizuit Constituția pentru a stabili un regim ultra-prezidențial după o preluare în vara anului 2021. În ultimele săptămâni, mii de tunisieni au manifestat în sprijinul palestinienilor, cu Kais Saied denunțând o „situație inacceptabilă” în Fâșia Gaza. El a descris orice relatie cu Israelul drept „înaltă trădare”, apărându-se împotriva oricărui antisemitism.

O pedeapsă de la 6 la 12 ani de închisoare pentru „înaltă trădare”

Tunisia, care a găzduit OLP în epoca lui Yasser Arafat, între 1982 și 1994, a susținut întotdeauna cauza palestiniană. Textul dezbătut de deputați definește „normalizarea” drept „recunoașterea entității sioniste sau stabilirea de relații directe sau indirecte” cu Israelul. Acesta prevede o pedeapsă de la 6 la 12 ani închisoare pentru „înaltă trădare” pentru oricine săvârșește „infracțiunea de normalizare” și închisoare pe viață pentru recidivă.

Această lege interzice „toate actele intenționate care implică comunicare, contact, propagandă, încheierea de contracte sau cooperare, direct sau indirect, de către persoane fizice sau juridice de naționalitate tunisiană cu toate persoanele fizice și juridice afiliate „entității sioniste”. De asemenea, este interzisă orice interacțiune tunisienilor cu „persoane, instituții, organizații, entități guvernamentale sau neguvernamentale” legate de Israel, „cu excepția palestinienilor interni”.

„Participarea la activități, evenimente, demonstrații, întâlniri, expoziții, competiții, fie ele politice, economice, științifice, culturale, artistice sau sportive, care au loc pe teritoriul ocupat sau controlat” de Israel este de asemenea interzisă.

„Determinarea repercusiunilor” legii

În discursul său, Brahim Bouderbala a subliniat „aprobarea Occidentului și în principal a Statelor Unite și a multor țări europene” pentru „una dintre cele mai mari crime comise împotriva umanității: crima, distrugerea și folosirea armelor interzise la nivel internațional. În ciuda unui consens asupra textului între aproximativ 160 de deputați, Parlamentul nu este așteptat să voteze imediat această lege.

Ministrul de Externe Nabil Ammar a declarat miercuri seara într-un interviu acordat canalului de televiziune Wataniya că „este nevoie de timp pentru a exprima o opinie asupra acestui proiect”. "Fiecare lege trebuie studiată pentru a-i determina repercusiunile. Nu putem promulga o lege în două zile. Pe cine incriminam? Nu avem nicio relație cu entitatea sionistă, deci ce incriminam?", s-a întrebat el.

Comunitatea evreiască tunisiană numără o mie de oameni, dintre care majoritatea locuiesc pe insula Djerba (sud) unde în fiecare an se organizează un pelerinaj la sinagoga Ghriba, care atrage mii de oameni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră