Tucker Carlson, diplomatul din umbră al lui Trump: „Lumea se resetează complet”

30 Noi 2023
Tucker Carlson, diplomatul din umbră al lui Trump: „Lumea se resetează complet”

Fosta vedetă Fox News, care face o noua emisiune intervievând personalități proeminente din dreapta, vrea să fie următorul reprezentant de top al SUA? se întreaba Politico

Donald Trump se gândise să-l numească pe Tucker Carlson vicepreședinte dacă va primi un alt mandat ca președinte al SUA. Dar Carlson, fostul jurnalist Fox News, pare mai degrabă că dă audiții pentru a fi cel mai important diplomat internațional al lui Trump.

De când a fost înlăturat de la televiziunea prin cablu, Carlson a luat noul său show pe X într-un turneu mondial, iar interviurile sale cu argentinianul Javier Milei și maghiarul Viktor Orbán au strâns sute de milioane de vizualizări.

Cu toate acestea, Carlson se angajează și într-un fel de diplomație în umbră.

La începutul lunii noiembrie, el a apărut la Londra pentru a-l vizita pe Julian Assange la închisoarea Belmarsh. Unsprezece zile mai târziu, Carlson a fost văzut pe străzile din Madrid , alături de Santiago Abascal, liderul partidului de extremă dreapta din Spania Vox, în mijlocul protestatarilor împotriva amnistiei pentru separatiștii catalani.

„Politica ta este complicată pentru un american”, a declarat Carlson pentru publicația spaniolă El Confidencial. „Vreau să înțeleg și să încerc să explic.”

Săptămâna aceasta, Carlson a lansat un episod din emisiunea sa X, intitulat „Dublin in Flames”, în care a vorbit cu Steve Bannon, fostul strateg șef al Casei Albe și vechi aliat al lui Donald Trump, despre revoltele declanșate de înjunghierea a trei copii și un profesor afterschool în fața unei școli primare din inima capitalei irlandeze. Carlson a susținut că guvernul irlandez „încearcă să înlocuiască populația Irlandei cu oameni din lumea a treia”.

El și-a luat chiar responsabilitatea de a-și cere scuze pentru comportamentul ambasadorului SUA în Ungaria în timpul călătoriei sale din august la Budapesta. David Pressman, actualul trimis american, este un avocat pentru drepturile omului care nu a ascuns faptul că crește doi copii cu un partener de sex masculin într-o țară care a încercat să interzică afișarea conținutului LGBTQ+ minorilor.

„Ma face extrem de jenat și trist ca american”, a spus Carlson pentru The Hungarian Conservative . Acuzându-l pe Pressman că a încercat să-și impună „politica sexuală bizară” asupra maghiarilor, Carlson a adăugat: „Vreau să spun că îmi pare rău”.

Înapoi la Budapesta

In august nu a fost prima călătorie a lui Carlson în Ungaria. Cameraderia lui constantă cu Orbán ar putea fi un factor important în statutul său actual de liber profesionist.

Emisiunea lui Carlson, la Fox, a fost difuzată de la Budapesta timp de o săptămână în 2021, timp în care l-a intervievat pe premier și a luat un elicopter pentru a vedea un gard care împiedică migranții să treacă granița cu Ungaria.

Potrivit unei noi cărți a fostului reporter CNN Brian Stelter, directorii Fox nu autorizaseră misiunea lui Carlson de o săptămână acolo, iar flirtul cu autoritarismul ar fi putut fi un factor care a contribuit la demiterea lui. (A existat, de asemenea, rolul lui Carlson în procesul pentru defăimare care a costat-o ​​pe Fox 787 de milioane de dolari pentru minciuni în aer că alegerile din SUA din 2020 au fost furate.)

La câteva luni de la înlăturarea lui din aprilie, Carlson s-a întors la Budapesta, l-a intervievat pe Orbán pentru emisiunea sa pe X. Carlson însuși a fost intervievat de Balasz Orbán, consilierul politic (neînrudit) al primului ministru, la un festival organizat de think tank-ul MCC susținut de guvern.

Emisiunea lui Carlson a sfidat înțelepciunea convențională că „consumatorii americani nu sunt interesați de restul lumii”, a spus el audienței.

După episoade de succes filmate în locuri precum Finlanda, El Salvador și Ungaria, Carlson a spus că plănuiește să continue să călătorească. „Lumea se resetează complet”, a spus el, adăugând că ordinea postbelică, inclusiv NATO, se prăbușește.

Carlson și-a atribuit propriul interes pentru lumea largă „slujbei tatălui meu”. Richard Carlson a fost corespondent străin și diplomat în administrația George W. Bush înainte de a deveni lobbyist. După cum a raportat New York Times , bătrânul Carlson făcea parte din consiliul de administrație al unei firme de lobby din Washington angajată pentru a contribui la ștergerea reputației Budapestei, deși el nu părea să joace un rol în cariera fiului său.

„La megaestrella”

În afară de interviul său cu Trump – programat exact în momentul în care rivalii lui Trump pentru nominalizarea la președinția republicană au avut prima lor dezbatere – cea mai mare lovitură jurnalistică pentru Carlson X a fost întâlnirea lui cu Milei la Buenos Aires. Publicat cu o lună înainte ca economistul libertarian radical să obțină aproximativ 56% din voturi în Argentina, videoclipul are acum peste 425 de milioane de vizionări.

Aproape sigur, printre aceștia nu au fost doar americani curioși. O analiză recentă a biroului din Bogota al serviciului de știri în limba spaniolă EFE a constatat că declarațiile lui Carlson fac frecvent un salt către publicul vorbitor de spaniolă și devin virale. Acestea includ comentariile sale despre teoria conspirației „marei înlocuiri”, preocupări cu privire la siguranța vaccinurilor și susține că alegerile din 2022 din Brazilia au fost furate de la Jair Bolsonaro.

Nu este clar dacă această influență se aplică hispanofonilor din Europa. Dar când Carlson a apărut la Madrid – o vizită organizată de Fundația Disenso, legată de Vox, potrivit unui purtător de cuvânt al partidului – experții spanioli au fost gata să ofere context audienței lor: „Pentru ignoranți”, a explicat un editorialist pentru República . „Tucker este cel mai influent comentator al Americii.”

Acordul lui Sánchez cu partidul independentist catalan Junts de a acorda amnistia separatiștilor dacă l-ar ajuta să rămână în guvern a fost întâmpinat cu strigăte ample, iar Carlson a contribuit la răspândirea indignării.

„Oricine ar încălca constituția [Spaniei]... pentru a pune capăt democrației este un tiran, este un dictator. Și acest lucru se întâmplă în mijlocul Europei”, a spus Carlson pentru OKDiario, care l-a numit „megastar” într-un titlu sclipitor .

Simpla apariție a lui Carlson în Spania pare să fi făcut mai multe știri decât interviul cu Abascal de la Vox. Spre deosebire de Trump, Miliei sau Orbán, capitalul politic a lui Abascal a scăzut de la înființarea partidului de extremă dreapta în 2018 - a pierdut jumătate de milion de voturi și 19 locuri la alegerile parlamentare de anul acesta. Pablo Simón, politolog la Universitatea Carlos III din Madrid, a pus la îndoială dacă partidul se potrivește cu adevărat cu marca Carlson.

Vox „nu a reușit să folosească mesajele care au funcționat în alte părți ale lumii – opoziția față de Agenda 2030, Soros – pentru a avansa în Spania”, a spus Simón.

În timp ce spectatorii interviului Abascal palid în comparație cu cei cu alți titani de dreapta, Carlson pare să atragă atenția asupra cauzei. La câteva zile după ce a postat interviul, cu o listă de marcaje temporale pentru momentele de discuție, inclusiv „George Soros”, „Rata scăzută a natalității în Spania” și „Cenzura în Spania”, a primit un răspuns proeminent.

„Multe subiecte interesante”, a spus Elon Musk .

Alte stiri din Externe

Ultima oră