Trupele Wagner se îndreaptă spre granița poloneză și ar putea încerca să treacă pe furiș, spune premierul polonez Morawiecki

30 Iul 2023
Trupele Wagner se îndreaptă spre granița poloneză și ar putea încerca să treacă pe furiș, spune premierul polonez Morawiecki

Peste 100 de soldați din grupul de mercenari rusești Wagner se îndreaptă spre o fâșie subțire de pământ între Polonia și Lituania, spune premierul polonez care a avertizat că ar putea să se prefacă a fi migranți pentru a trece granița, scrie CNN

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat sâmbătă că guvernul său a primit informații că mercenarii Wagner nu sunt departe de Grodno, un oraș din vestul Belarusului care este cunoscut și sub numele de coridorul Suwalki.

Mii de trupe Wagner se află în Belarus după o revoltă militară eșuată în Rusia. Morawiecki a repetat acuzațiile conform cărora Belarus, un aliat cheie al Rusiei, a trimis migranți spre vest, în încercarea de a copleși forțele poloneze de graniță.

Mișcările de trupe, a spus Morawiecki, păreau a fi un alt element în această campanie de destabilizare a graniței.

„Probabil vor fi deghizați în polițiști de frontieră din Belarus și îi vor ajuta pe imigranții ilegali să intre pe teritoriul polonez, să destabilizeze Polonia, dar probabil că vor încerca să se infiltreze în Polonia pretinzând că sunt imigranți ilegali și acest lucru creează riscuri suplimentare”, a spus el.

Până în acest an au existat aproximativ 16.000 de tentative ale migranților de a trece ilegal granița, „împinși în Polonia” de președintele belarus Alexander Lukașenko și de președintele rus Vladimir Putin, a spus Morawiecki.

Nu este clar ce fac exact trupele Wagner în Grodno nu este clar, deoarece Wagner nu a comentat rapoartele. Dar desfășurarea forțelor aliate ruse în apropierea coridorului Suwalki ar reprezenta o escaladare care ar putea zgudui membrii NATO și UE.

Deși are doar 60 de mile lungime, coridorul este important din punct de vedere strategic pentru NATO, UE, Rusia și Belarus. Regiunea de frontieră leagă exclava rusă Kaliningrad de Belarus și este singura legătură terestră între statele baltice și restul UE.

Lukașenko a glumit la o întâlnire cu președintele Rusiei, Putin, spunând că luptătorii lui Wagner au început să-l streseze deoarece doreau să meargă în vest într-o „excursie”.

Polonia a declarat că granițele sale sunt sigure, dar și-a mutat trupele spre est din cauza posibilelor amenințări reprezentate de Wagner.

Alte stiri din Externe

Ultima oră