Trupele ucrainene „demonstrează în fiecare zi că Ucraina poate câștiga” împotriva Rusiei, a spus Zelensky

13 Dec 2023
Trupele ucrainene „demonstrează în fiecare zi că Ucraina poate câștiga” împotriva Rusiei, a spus Zelensky

Președintele ucrainean a ajuns la Casa Albă după-amiaza devreme, fără nicio garanție pentru țara sa aflată în război, în ciuda discuțiilor îndelungate din Congresul american, scrie Le Monde

„Congresul american trebuie să adopte o prelungire pentru Ucraina (…) înainte de a-i oferi lui Vladimir Putin cel mai bun cadou de Crăciun vreodată ”, a avertizat Joe Biden în timpul unei întâlniri cu președintele ucrainean în Biroul Oval.

Trupele ucrainene „demonstrează în fiecare zi că Ucraina poate câștiga” împotriva Rusiei, a spus Volodymyr Zelensky în timpul acestui interviu, eliminând îndoielile exprimate de unii după o contraofensivă dezamăgitoare a armatei sale în această vară. Aceste îndoieli au fost ridicate în special de șeful Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a cărui tabără este din ce în ce mai sceptică cu privire la noul ajutor militar pentru Kiev. „Ceea ce pare să dorească administrația Biden sunt miliarde de dolari suplimentari fără supraveghere adecvată, fără nicio strategie reală de victorie”, a afirmat alesul după interviul cu șeful statului ucrainean.

Șeful majorității democrate din Senat, cealaltă cameră a Congresului, a insistat asupra provocărilor ajutorului pentru Ucraina. „Dacă vom pierde, [Vladimir] Putin va câștiga și asta va fi foarte periculos pentru Statele Unite”, a spus Chuck Schumer după ce l-a văzut pe Volodymyr Zelensky, iar Rusia susține progrese militare „semnificative” în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei.

Președintele ucrainean, a cărui a treia vizită la Congresul american de la invadarea țării sale de către Rusia în februarie 2022, a scris pe X despre o conversație „prietenoasă și sinceră” cu senatorii .

Teoretic, aleșii au doar până vineri să ajungă la un acord asupra acestui ajutor de 61 de miliarde de dolari (56,5 miliarde de euro). Casa Albă a avertizat că „va rămâne fără bani” până la sfârșitul anului dacă nu se face nimic.

Democrații sunt în favoarea acestui nou ajutor. Și republicanii nu se opun în totalitate, dar intenționează să-și lege sprijinul de o cerere politică internă de lungă durată: o înăsprire majoră a politicii de imigrație a Statelor Unite.

Kremlinul a estimat marți că orice nou ajutor american este sortit unui „fiasco” .

Alte stiri din Externe

Ultima oră