Trump: discuțiile cu Putin ar putea duce la un rezultat 'semnificativ' pentru Ucraina

01 Feb 2025
Trump: discuțiile cu Putin ar putea duce la un rezultat 'semnificativ' pentru Ucraina

Președintele SUA refuză să comenteze dacă a vorbit deja cu liderul rus despre încheierea războiului, scrie Politico

Președintele SUA a refuzat să comenteze dacă a discutat deja cu liderul rus pe această temă și când a avut loc ultima lor conversație. 

Statele Unite au avut deja "discuții foarte serioase" cu Moscova despre încheierea războiului său în Ucraina, a spus președintele american Donald Trump vineri târziu, adăugând că discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin ar putea duce la acțiuni "semnificative" în curând.

„Vom vorbi, și cred că poate vom face ceva ce va fi semnificativ,” a spus Trump reporterilor la Casa Albă. "Trebuie să se oprească, așa că orice pot face pentru a opri asta," a spus Trump despre conflictul din Ucraina.

„Și avem discuții,” a adăugat el.

Președintele SUA a refuzat să comenteze dacă a vorbit deja cu liderul rus pe această temă și când a avut loc ultima lor conversație. Trump a refuzat, de asemenea, să comenteze rolul Chinei în facilitarea unui dialog cu Putin.

În timpul campaniei electorale, înainte de a câștiga alegerile din SUA în noiembrie, Trump a lăudat în repetate rânduri cât de repede ar putea pune capăt invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. Președintele SUA a afirmat la începutul acestei luni că se pregătește o întâlnire cu Putin, deși Kremlinul a declarat că nu se fac pregătiri substanțiale.

Putin, pe 24 ianuarie, a spus că este deschis să se întâlnească cu Trump pentru a „vorbi calm” despre probleme, inclusiv despre războiul din Ucraina. Aceasta a fost cu câteva zile după ce Trump a amenințat că va impune Rusiei tarife și sancțiuni masive dacă nu va încheia un acord pentru a pune capăt conflictului.

Între timp, Trump a înghețat aproape toate finanțările ajutorului extern al SUA pe 24 ianuarie, inclusiv pentru Ucraina, lăsând organizațiile umanitare să caute bani pentru programe care variază de la deminare și reabilitarea veteranilor la menținerea spitalelor și restaurarea centralelor electrice bombardate.

Transferurile militare actuale sunt scutite, fiind securizate sub administrația Biden. Cu toate acestea, aprovizionările viitoare sunt incerte, Trump promițând să pună capăt conflictului rapid și criticându-și predecesorul pentru că a dat Kievului aproape 100 de miliarde de euro în bani și materiale.

Între timp, armata Ucrainei se confruntă cu din ce în ce mai multe dificultăți. Un deficit de infanterie, artilerie și apărare aeriană înseamnă că unitățile sunt forțate să cedeze teren, în timp ce trupele rusești își croiesc drum de la sat la sat în regiunea Donbas din est.

Alte stiri din Externe

Ultima oră