Fostul președinte Donald Trump, ale cărui relații cu liderii Rusiei și Ucrainei au dus la mai multe investigații și un proces de demitere, spune că vrea să conducă eforturile de a negocia pacea între cele două țări, deoarece președintele rus Vladimir Putin a început să escaladeze tensiunile dintre țara sa și NATO, scrie Newsweek
În două postări de pe site-ul său Truth Social, Trump și-a exprimat îngrijorarea cu privire la aparentul sabotaj al gazoductului subacvatic critic Nord Stream între estul Rusiei și Europa și a îndemnat conducerea SUA să rămână „rece, calmă și uscată” în abordarea situației.
Apoi a sugerat că ar putea conduce efortul de a intermedia o negociere.
„Nu înrăutăți lucrurile cu explozia conductei”, a spus Trump. "Fii strategic, fii inteligent (genial!), încheie un acord negociat ACUM. Ambele părți au nevoie și doresc. Întreaga lume este în joc. Voi conduce grupul???"
Aparentul sabotaj al conductei, care furnizează combustibili fosili esențiali pentru țările din Europa de Est pentru a-și satisface cererile de energie, a fost văzut de unii ca o amenințare aparentă a Kremlinului de a paraliza economiile aliaților ucraineni, precum Germania, pentru a atenua sancțiunile economice care au servit la a opri efortul de război rusesc.
Marți, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat reporterilor că scurgerile, despre care anchetatorii spun că au rezultat dintr-o serie de explozii, „nu vor avea un impact semnificativ asupra rezistenței energetice a Europei”. El a remarcat aspirațiile Statelor Unite de a pune capăt dependenței Europei de energia rusă și de a accelera tranziția către surse regenerabile de combustibil, ca mijloc de a reduce expunerea regiunii la influența rusă.
În ultimele săptămâni, Uniunea Europeană și Statele Unite au încercat să impună plafoane de preț pentru petrolul rusesc, într-un efort de a ajuta acele țări să facă față cererii de energie care intră în lunile mai reci, limitând în același timp capacitatea țării de a profita substanțial de pe urma vânzării sale - un avantaj strategic pentru Națiunile membre UE prinse între dorința de a pune capăt rapid războiului și nevoia de a-și menține economia în mișcare.