Eforturile lui Sir Keir Starmer de a încheia un acord de liber schimb cu SUA sunt în pericol din cauza unei controverse privind libertatea de exprimare, scrie The Telegraph
Într-un gest extrem de neobișnuit, duminică seară, Departamentul de Stat al SUA a emis o declarație în care își exprimă „îngrijorarea cu privire la libertatea de exprimare în Regatul Unit” în legătură cu cazul unei activiste anti-avort.
Departamentul a declarat că „monitorizează” cazul Liviei Tossici-Bolt, care a fost urmărită penal pentru că a afișat un semn lângă o clinică de avorturi din Bournemouth, pe care scria: „Aici pentru a vorbi, dacă vrei.”
Un verdict în acest caz este așteptat vineri.
Departamentul de Stat, responsabil de politica externă a SUA, nu comentează de obicei politicile interne ale altor țări. Sir Keir încearcă să încheie un acord comercial cu SUA de la preluarea mandatului.
Totuși, guvernul britanic se pregătește pentru taxele vamale globale impuse de Donald Trump, care ar urma să intre în vigoare miercuri, reducând astfel speranțele pentru un acord înainte de „Ziua Eliberării” a președintelui american.
Duminică, Trump a confirmat că taxele vamale vor afecta „toate țările”, ceea ce a dus la scăderi pe piețele financiare.
După un apel telefonic între Trump și Sir Keir în weekend, Downing Street a recunoscut luni că taxele vor avea probabil un impact asupra Marii Britanii.
Un oficial al Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă din SUA s-a întâlnit recent cu doamna Tossici-Bolt în timpul unei vizite în Marii Britanii.
Într-o declarație, această ramură a Departamentului de Stat a afirmat: „Relațiile SUA-Regatul Unit se bazează pe un respect reciproc pentru drepturile omului și libertățile fundamentale. Cu toate acestea, așa cum a spus vicepreședintele Vance, suntem îngrijorați de libertatea de exprimare în Regatul Unit. Este important ca Regatul Unit să respecte și să protejeze libertatea de exprimare.”
Luna trecută, Vance a declarat la Conferința de Securitate de la München că se teme că „libertatea de exprimare în Marea Britanie și în întreaga Europă este în declin”.
Downing Street a declarat că continuă să aibă „discuții constructive” cu administrația Trump privind comerțul.
O sursă guvernamentală britanică a încercat să minimalizeze impactul problemei libertății de exprimare asupra negocierilor comerciale, declarând pentru The Telegraph: „Știm că este un subiect sensibil pentru ei. Suntem dispuși să discutăm în cadrul unei relații mai largi. Nu cred că îmbunătățirea relațiilor economice, benefice pentru ambele țări, depinde de această problemă specifică.”
La începutul lunii, Livia Tossici-Bolt, în vârstă de 64 de ani, un om de știință pensionat, a fost acuzată de încălcarea unui ordin de protecție a spațiilor publice după ce a afișat un semn cu mesajul „aici pentru a vorbi” lângă o clinică de avorturi din Bournemouth, încălcând astfel o zonă tampon desemnată.
Ea a pledat nevinovată, iar verdictul urmează să fie pronunțat de un judecător de district la sfârșitul săptămânii.
Zonele tampon au fost introduse în Anglia și Țara Galilor de către guvern în octombrie anul trecut și interzic activiștilor să protesteze la mai puțin de 150 de metri de clinicile de avort. Legislația privind zonele tampon există și în Scoția.
Referitor la intervenția Departamentului de Stat al SUA, Jeremiah Igunnubole, avocat al ADF International, organizație care finanțează și susține cazul doamnei Tossici-Bolt, a declarat că situația este „rezultatul unui eșec de lungă durată al politicienilor britanici de a proteja vigilent drepturile fundamentale în Marea Britanie, în timp ce susțin ipocrit că le promovează în străinătate.”
Livia Tossici-Bolt a spus că este recunoscătoare SUA pentru „prioritizarea protecției și promovării libertății de exprimare și pentru angajarea într-o diplomație solidă în acest scop.”
Ea a declarat pentru The Telegraph: „Mă întristează profund faptul că Marea Britanie este văzuta ca o rușine internațională în ceea ce privește libertatea de exprimare. Cazul meu, care implică doar o simplă invitație la dialog, este doar un exemplu al stării extreme și incontestabile de cenzură din Marea Britanie de astăzi.”
În timpul vizitei lui Sir Keir la Washington luna trecută, vicepreședintele Vance l-a confruntat pe prim-ministru, susținând că în Marea Britanie există „încălcări ale libertății de exprimare.”
Se crede că administrația președintelui Trump are o atitudine negativă și față de Online Safety Act, o lege britanică care reglementează discursul online, deoarece aceasta poate fi folosită pentru a impune amenzi uriașe companiilor de tehnologie americane.
Legea a fost criticată de susținătorii libertății de exprimare și economiști, care susțin că prevederile sale largi pentru combaterea conținutului online dăunător ar putea duce la cenzură excesivă și ar putea descuraja investițiile din partea giganților tehnologici americani.
Biroul pentru Responsabilitate Bugetară a avertizat că un război comercial total, în care Marea Britanie răspunde cu aceleași măsuri la taxele impuse de Trump, ar putea reduce PIB-ul cu 1% și ar putea elimina marja fiscală a ministrului de finanțe.
Această evaluare explică de ce, spre deosebire de alte economii precum Uniunea Europeană, guvernul lui Sir Keir a evitat până acum represaliile împotriva lui Trump.
Purtătorul de cuvânt al prim-ministrului a declarat: „Modelările OBR sunt clare, iar noi am spus anterior că un război comercial cu SUA nu este în interesul nimănui. Continuăm să avem discuții constructive pentru a ajunge la un acord cu SUA, dar, în același timp, am fost clari că toate opțiunile rămân pe masă și că ne rezervăm dreptul de a răspunde pentru a proteja industriile noastre. Vrem însă să adoptăm o abordare calmă și pragmatică. Industria britanică a fost, de asemenea, clară că își dorește ca guvernul să mențină un dialog cu SUA, iar acest lucru vom continua să facem.”
Vorbind la bordul Air Force One duminică, Trump le-a spus reporterilor că tarifele din această săptămână se vor aplica „tuturor țărilor, așa că vom vedea ce se întâmplă.”
Întrebat despre aceste declarații, o sursă familiarizată cu negocierile comerciale a declarat pentru The Telegraph că „nu poate exista liber schimb fără libertate de exprimare”, o poziție care pare să fi devenit un punct de tensiune între cele două națiuni.
Piețele bursiere au scăzut în urma comentariilor lui Trump, FTSE 100 din Londra coborând cu până la 1,5%, iar S&P 500 din SUA scăzând cu 1,6% înainte de a-și reveni ulterior.
Zona tampon pentru avorturi
O bunică de 74 de ani din Glasgow a devenit prima persoană arestată în legătură cu legislația privind zonele tampon pentru avort din Scoția.
Rose Docherty a fost arestată la câteva zile după ce JD Vance, vicepreședintele Statelor Unite, a criticat legea anti-protest din Scoția în timpul discursului său de la Conferința de Securitate de la München.
Ce este Zona de Acces Sigur pentru avorturi
Legea privind Zona de Acces Sigur a intrat în vigoare în septembrie anul trecut și interzice protestele la mai puțin de 200 de metri de clinicile unde se efectuează avorturi.
Pe 19 februarie, poliția a fost chemată pe un drum din apropierea Spitalului Universitar Queen Elizabeth, după ce s-a raportat că doamna Docherty protesta ținând un semn pe care scria: „Constrângerea este o crimă, aici pentru a vorbi, doar dacă vrei.”
Ea a negat orice faptă ilegală, declarând pentru The Times luna trecută: „Oricine are dreptul la o conversație consensuală. Pur și simplu m-am pus la dispoziție pentru o discuție, dacă cineva ar fi dorit să se apropie și să vorbească despre orice problemă pe care o avea pe suflet.”
„Nu am încălcat zona tampon. Nu am hărțuit, intimidat sau încercat să influențez pe nimeni.”
Pedeapsa maximă prevăzută de legea zonelor tampon din Scoția este de 10.000 de lire sterline pentru o infracțiune judecată sumar sau o amendă nelimitată în cadrul unei proceduri solemne pentru infracțiuni mai grave.
UK: Keir Starmer warned no free trade without free speech as Donald Trump tariffs to hit.https://t.co/kk7EQO9wqy
— @amuse (@amuse) April 1, 2025