Trump îl va numi pe Musk să conducă reforme drastice dacă va fi ales

05 Sep 2024
Trump îl va numi pe Musk să conducă reforme drastice dacă va fi ales

Candidatul republican la președinție Donald Trump a declarat joi că va înființa o comisie guvernamentală pentru eficiență condusă de un susținător miliardar Elon Musk dacă va câștiga alegerile din 5 noiembrie, în timpul unui discurs amplu în care a prezentat viziunea lui economică pentru țară, scrie Reuters

Vorbind la New York Economic Club, fostul președinte s-a angajat, de asemenea, să reducă ratele impozitului pe profit pentru companiile care produc pe plan intern, să stabilească zone „cu taxe reduse” pe terenuri federale, unde companiile de construcții vor fi încurajate să construiască noi case și să înceapă o bogăție suverană. fond.

Trump a discutat despre ideea unei comisii de eficiență cu consilieri de săptămâni, au declarat pentru Reuters persoane care cunosc aceste conversații. Cu toate acestea, discursul său de joi a fost prima dată când a susținut public ideea.

A fost, de asemenea, prima dată când Trump a spus că Musk a fost de acord să conducă comisia. Trump nu a detaliat cum va funcționa o astfel de comisie, pe lângă faptul că a spus că va dezvolta un plan pentru a elimina „fraudele și plățile necorespunzătoare” în termen de șase luni de la formare.

„Voi crea o comisie guvernamentală pentru eficiență însărcinată să efectueze un audit financiar și de performanță complet al întregului guvern federal”, a declarat Trump unei audiențe care au inclus fostul secretar al trezoreriei lui Trump, Steve Mnuchin, și finanțatorii Scott Bessent și John Paulson.

Musk a spus într-un podcast din 19 august că a purtat conversații cu fostul președinte despre comisie și că ar fi interesat să participe la ea.

„Aștept cu nerăbdare să servesc America dacă se va ivi o oportunitate”, a scris șeful Tesla la X, joi. „Fără plată, fără titlu, nu este nevoie de recunoaștere”.

Există deja componente ale guvernului care identifică deșeurile, cum ar fi Oficiul de responsabilitate guvernamentală nepartizan, o agenție de supraveghere însărcinată cu investigarea cheltuielilor federale.

Politicienii au cerut până acum comisii separate de eficiență. Președintele republican Ronald Reagan a înființat un organism similar în timpul mandatului său din 1981-1989, numit Comisia Grace.

Propunerea lui Trump a atras reproșul lui Everett Kelley, președintele Federației Americane a Angajaților Guvernamentali, un sindicat care reprezintă aproximativ 750.000 de lucrători federali. El i-a acuzat pe Trump și Musk că vor să distrugă serviciul public nonpartizan și să înlocuiască lucrătorii concediați cu aliați.

„Nu este nimic eficient în asta”, a scris Kelley într-o declarație pentru Reuters.

În timpul discursului său, Trump și-a reiterat planul de a reduce cota impozitului pe profit la 15% de la 21%, dar numai pentru companiile care produc pe plan intern. El a mai spus că va deschide terenuri federale pentru construirea de case în încercarea de a reduce costurile locuințelor. Aceste noi zone de locuințe ar fi „cu taxe reduse” și „reglementări scăzute”, a spus Trump, fără a detalia.

Deși Trump a spus deja că vrea să reducă rata corporativă la 15%, nu a legat anterior această rată de menținerea producției în interiorul țării.

Trump a cerut, de asemenea, crearea unui fond suveran de avere, parțial pentru a finanța proiecte majore de infrastructură. El a adăugat că va anula fondurile necheltuite legate de Legea de reducere a inflației din 2022, una dintre realizările legislative semnate ale lui Biden. Și Trump a spus că va „emite o declarație națională de urgență” în încercarea de a ajuta noile proiecte energetice să depășească mai ușor obstacolele birocratice.

Planul său de accesibilitate pentru locuințe diferă drastic de cel al vicepreședintelui Kamala Harris, candidatul democrat, care a propus crearea unui credit de 25.000 de dolari pentru cumpărătorii de case pentru prima dată.

Planul lui Harris a fost criticat de republicani și de unii economiști care spun că creditul va duce la creșterea prețurilor locuințelor. Planul lui Trump de a dezvolta terenuri federale, pe de altă parte, ar putea atrage furia ecologiștilor și nu este clar cât de multă cerere de locuințe ar fi în zonele rurale unde se află majoritatea terenurilor federale.

Consilierul principal pentru politici Harris, Brian Nelson, a declarat joi că agenda economică a lui Trump va „exploda datoria națională”, în timp ce crește inflația și va distruge locurile de muncă.

Mulți economiști cred că politicile economice schițate de Trump vor reduce creșterea și vor duce la creșterea inflației. Dar ei observă, de asemenea, că, pentru a pune în aplicare o mare parte din agenda sa de politică, republicanii trebuie să păstreze controlul Camerei Reprezentanților și să pună mâna pe Senat aflat acum în mâinile democraților.

Unele bunuri importate ar deveni probabil mai scumpe într-o a doua administrație Trump din cauza tarifelor propuse de acesta asupra partenerilor comerciali străini ai Statelor Unite și a planului său de a deporta milioane de ilegali din țară, spun economiștii.

Întrebat de Reuters despre o comisie guvernamentală de eficiență condusă de Musk, Paulson a spus joi că „este grozav să-l avem ca aliat. Este un om de afaceri grozav și cred că guvernul ar putea deveni mult, mult mai eficient”.

Pe urmă, Trump a acuzat-o frecvent pe Harris pentru creșterea prețurilor la bunurile de zi cu zi în timpul mandatului președintelui Joe Biden .

În timp ce inflația generală a scăzut în ultimii doi ani, mulți consumatori sunt încă nemulțumiți de prețurile mai mari pe care trebuie să le plătească pentru alimente, gaze și alte bunuri.

Trump este văzut ca un administrator mai competent al economiei de către majoritatea alegătorilor. Dar avantajul său față de Harris în această problemă se erodează, arată sondajele.

Alte stiri din Externe

Ultima oră