Trimiteți arme cât de repede puteți, spune ambasadorul Ucrainei

20 Mai 2024
Trimiteți arme cât de repede puteți, spune ambasadorul Ucrainei

Ucraina încearcă să pună capăt avansului remarcabil al Rusiei pe câmpul de luptă, scrie Politico

Ambasadorul Ucrainei în Statele Unite a declarat duminică că națiunea ei are mare nevoie de cât mai multe arme pentru a ajunge cât mai curând posibil.

„Nu există suficient de rapid atunci când ne confruntăm cu un inamic atât de rău și trebuie să ajungem din urmă pentru o pauză lungă”, a spus ambasadorul Oksana Markarova la CBS „Face the Nation”.

„Trebuie să fie mai rapid”, a spus ea.

Cel mai recent lot de armament american folosit în apărarea Ucrainei împotriva Rusiei a fost suspendat până când Congresul a aprobat luna trecută un pachet de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan; considerentele politice interne au blocat aprobarea acestui ajutor. „Trimitem echipamente Ucrainei din propriile stocuri, apoi vom completa aceste stocuri cu produse noi fabricate de companii americane aici în America”, a spus președintele Joe Biden la semnarea legislației pe 25 aprilie.

Rusia și-a recăpătat avânt în războiul de doi ani din ultimele săptămâni, câștigând teren pe măsură ce forțele ucrainene s-au retras din unele orașe; rapoartele au indicat că scăderea stocurilor a forțat Ucraina să-și raționeze o parte din muniția pe front.

De asemenea, Rusia și-a intensificat atacurile asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Cel puțin 11 persoane au fost ucise în lovituri cu rachete duminică la periferia orașului.

Markarova, care s-a întors recent dintr-o vizită în Ucraina, a spus că țara ei are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a răspunde la o creștere a loviturilor asupra comunităților ucrainene.

„Suntem foarte recunoscători celor care ne oferă sistemele lor”, a spus ea. „Suntem recunoscători SUA pentru că le-au căutat, le-au permis, le-au finanțat unele dintre ele, dar avem nevoie de mai mult și este timpul să luăm literalmente niște decizii curajoase și să oferim mai multe din acestea, astfel încât să le putem vedea imediat, unde avem nevoie de ele.” Declarațiile ei au făcut ecou comentariile făcute de președintele Volodymyr Zelenskyi pe Telegram.

Ucraina a făcut eforturi pentru a-i permite să lovească ținte pe teritoriul Rusiei cu arme de fabricație americană , în special depozite de aprovizionare militare peste graniță.

„Ne apărăm”, a spus ambasadorul gazdei Margaret Brennan, „fie că lovim trupe rusești pe teritoriul nostru sau trupe rusești în afara teritoriului nostru. Și am încercat să facem asta. Dar, desigur, au existat anumite restricții. Acum nu voi intra în discuții în mod public - în care suntem în discuții fie cu SUA, fie cu oricare dintre ceilalți parteneri ai noștri. Dar vreau doar să spun că este clar că Rusia este un agresor aici”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră