Transformarea Ursulei von der Leyen din porumbel verde în șoim militar pentru a obține un nou mandat

20 Feb 2024
Transformarea Ursulei von der Leyen din porumbel verde în șoim militar pentru a obține un nou mandat

Programul Ursulei Von der Leyen pentru cel de-al doilea mandat: mai multă putere militară, mai puține discuții despre climă. Președintele Comisiei Europene merge pe o linie subțire între apărarea moștenirii sale ecologice și obținerea sprijinului pentru un alt mandat, scrie Politico.

Iată transformarea Ursulei von der Leyen din porumbel verde în șoim militar. 

În timp ce președinta Comisiei Europene și-a anunțat luni candidatura pentru un nou mandat, von der Leyen a fost fără echivoc: ambiția ei este acum de a face Europa mai „competitivă” – un cuvânt captivant care în 2024 înseamnă mai multă putere militară, mai multe achiziții Europe First și reguli climatice mai favorabile industriei.

Pentru fostul ministru german al apărării, mesajul reflectă climatul geopolitic actual. Europa se luptă cu războiul rusesc, care intră într-un al treilea an în momentul în care sprijinul SUA pentru Ucraina se blochează și Donald Trump se îndreaptă spre un alt potențial mandat de la Casa Albă, amenințând că va abandona aliații NATO pe parcurs.  

Continentul este, de asemenea, inundat de furie față de politicile sale climatice, cu convoaiele de tractoare care blochează capitalele în semn de protest față de regulile care se profilează menite să aducă UE la neutralitatea climatică până în 2050.

Răspunsul lui Von der Leyen este dublu. Pe frontul militar, ea dorește un nou comisar al UE pentru apărare și ca țările să își unească forțele pentru cheltuielile lor pentru apărare. Și în ceea ce privește clima, ea oferă concesii de reglementare și promite că va întreba companiile: „De ce aveți nevoie?”

Din punct de vedere politic, este o schimbare necesara pentru nemțoaica de 65 de ani care va trebui să obțină sprijin din partea Partidului Popular European de centru-dreapta și de la următorul Parlament European, despre care se preconizează că va face un viraj brusc la dreapta.

În același timp, va trebui să meargă pe o linie fină pentru a-și apăra propria moștenire. Von der Leyen a promis că va „păstra direcția de deplasare pentru marile subiecte” – precum Green Deal și transformarea Europei pentru o eră digitală – lucruri pe care le-a susținut în primul său mandat. 

Dar, după cum a recunoscut luni conducerea executivă a UE, multe s-au schimbat de când a intrat ea pentru prima dată în Berlaymont. 

„Lumea de astăzi este complet diferită de 2019”, a spus von der Leyen la Berlin. 

Parlamentul de la Bruxelles s-a schimbat, de asemenea, sau o va face în curând.

Actualul grup de parlamentari ai Parlamentului European a fost ales la apogeul marșurilor de tineret inspirate de Greta Thunberg, care au catapultat schimbările climatice în mainstreamul politic și au impulsionat partidele verzi de pe tot continentul. Sub presiunea de a aborda încălzirea globală, von der Leyen a lansat Pactul Verde European după ce a intrat în funcție, declarându-l „momentul omul pe lună” al UE. 

De data aceasta, starea de spirit este diferită. Fermierii furioși, nu activiștii climatici, blochează drumurile din jurul Parisului și Berlinului, mulți plângându-se de lista tot mai mare de reglementări de mediu a UE. Partidele verzi au căzut în sondaje. Europenii sunt acum mai îngrijorați de instabilitatea economică și geopolitică, de imigrație, de creșterea costului vieții și de războiul din Ucraina decât de schimbările climatice. 

Cu toate acestea, mesajul consilierilor științifici ai UE este direct și neschimbat: Europa nu este pe cale să își atingă obiectivele climatice și trebuie să facă mai mult pentru a reduce emisiile cauzate de încălzirea planetei, în special în agricultură. Dar există puțină apetit pentru extinderea Green Deal: propriul partid al lui Von der Leyen este cel mai puternic susținător al unei pauze în procesul de legiferare a mediului. 

În conferința de presă de luni, climatul abia a fost menționat. În schimb, von der Leyen a subliniat subiecte precum competitivitatea, migrația și apărarea.

Aceste noi priorități nu reflectă doar geopolitica schimbată. Ele sunt, de asemenea, cheia pentru a o ajuta pe von der Leyen să obțina al doilea mandat, ceea ce ar face din ea doar al patrulea președinte al Comisiei Europene care face acest lucru. 

Luni, von der Leyen a spus cu umilință că „ar dori să se prezinte pentru un al doilea mandat”. Cu toate acestea, anunțul a fost anticipat de luni de zile la Bruxelles, unde diplomații și oficialii UE lucrează deja pe ipoteza că von der Leyen nu numai că caută, ci va primi încă cinci ani în Berlaymont, sediul Comisiei Europene. 

Pentru a bloca asta, von der Leyen manevrează cu atenție pentru a satisface dorințele susținătorilor ei. 

Pentru Friedrich Merz, șeful partidului de centru-dreapta Uniunea Creștin Democrată al von der Leyen, menținerea competitivității întreprinderilor germane este prioritatea principală, lucru pe care a dorit să-l sublinieze când a fost luni alături de von der Leyen. Merz, care a spus că consideră că politicienii acordă prea multă importanță schimbărilor climatice, consideră Verzii drept principalul adversar al conservatorilor, chiar dacă extrema dreaptă urcă în sondaje.

Alte partide naționale din Partidul Popular European, cel mai mare grup al Parlamentului European, au subliniat, de asemenea, că accentul ar trebui să se pună mai puțin pe obiective climatice ambițioase și mai mult asupra modului de menținere a afacerilor europene pe linia de plutire, în timp ce ating aceste obiective climatice. Combinarea acestor două obiective va fi cheia, a spus von der Leyen luni. 

Pentru a rămâne în funcție, von der Leyen trebuie să fie nominalizată de liderii europeni și confirmată de Parlamentul European după alegerile europene din iunie. 

În 2019, a fost numită în funcție cu sprijinul partidelor auto-descrise pro-europene ale UE: conservatorii PPE, socialiștii de centru-stânga și grupul de centru Renew. Asta i-a oferit doar o majoritate restrânsă: 383 de voturi, puțin peste pragul de 374. 

Odată cu creșterea extremei drepte în întreaga Europă, von der Leyen s-ar putea lupta pentru a reasambla acea coaliție, potențial trebuind să se bată pentru voturi fie în cadrul Verzilor, fie al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni de dreapta (ECR). Von der Leyen a ținut-o aproape pe premierul italian Giorgia Meloni, al cărui partid Frații Italiei deține puterea în cadrul ECR. 

Și aici, von der Leyen merge pe o linie fină: apelând la dreapta conservatoare în timp ce împinge înapoi împotriva extremei drepte. Într-o respingere neobișnuit de puternică la conferința de presă de luni, von der Leyen a amintit numele mai multor lideri de extremă dreapta, printre care olandezul Geert Wilders și franțuzoaica Marine Le Pen. 

Și i-a implorat direct pe alegători: „Consolidați centrul”.

A fost transformarea lui von der Leyen de la director executiv la candidat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră