Transferuri obligatorii de arme și investiții pe mai multe decenii: garanțiile militare pe termen lung cerute de Ucraina

13 Sep 2022
Transferuri obligatorii de arme și investiții pe mai multe decenii: garanțiile militare pe termen lung cerute de Ucraina

Aliații Ucrainei ar trebui să se angajeze să efectueze transferuri obligatorii de arme pe scară largă și investiții pe mai multe decenii în apărarea țării, potrivit unui raport care a analizat alternative la aspirațiile pe termen lung ale Kievului de a adera la alianța NATO, scrie The Guardian.

Raportul a fost comandat de președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, și a fost coautor de fostul secretar general al NATO , Anders Fogh Rasmussen, și de șeful de cabinet al lui Zelenskiy, Andrey Yermak.

Scopul raportului a fost de a oferi Ucrainei o structură de securitate care să garanteze că Rusia nu va încerca să invadeze din nou și este separat de apelurile lui Zelensky către vest de a-și intensifica aprovizionarea cu arme pentru a conduce acasă avansul brusc al trupelor ucrainene.

Posibila viitoare aderare a Ucrainei la NATO a fost una dintre problemele pe care Rusia le-a susținut drept justificare pentru invazia sa din februarie.

Raportul, care a făcut obiectul unor ample consultări diplomatice, nu propune ca țările NATO în mod colectiv să fie obligate să-și ofere trupele în apărarea suveranității Ucrainei, dar spune că nu ar trebui să existe nicio restricție asupra ajutorului militar, diplomatic și economic oferit de țările membre NATO prin acorduri bilaterale. Nivelul de sprijin ar putea fi ajustat în funcție de nivelul de amenințare și ar trebui să se aplice tuturor frontierelor recunoscute internațional ale Ucrainei.

Raportul susține că „cea mai puternică garanție de securitate pentru Ucraina constă în capacitatea sa de a se apăra împotriva unui agresor… Pentru a face acest lucru, Ucraina are nevoie de resurse pentru a menține o forță defensivă semnificativă capabilă să reziste forțelor armate și paramilitarilor Federației Ruse.

„Acest lucru necesită un efort de mai multe decenii de investiții susținute în baza industrială de apărare a Ucrainei, transferuri de arme și sprijin de informații din partea aliaților, misiuni intensive de antrenament și exerciții comune sub steagul Uniunii Europene și al NATO”.

Un grup de bază de țări aliate care va fi reunit cu Ucraina include SUA, Marea Britanie, Canada, Polonia, Italia, Germania, Franța, Australia, Turcia și țările nordice, baltice, din Europa Centrală și de Est.

Garanțiile militare ar putea oferi Ucrainei angajamente care echivalează cu „un cer închis” prin furnizarea de echipamente de apărare antiaeriană și antirachetă.

Garanțiile, sugerează raportul, nu ar trebui să impună Ucrainei să limiteze dimensiunea sau puterea forțelor sale armate sau să adopte o poziție de neutralitate, dar ar cere Ucrainei să rămână pe o cale democratică.

Criticii raportului vor pune la îndoială caracterul executoriu al garanțiilor legale propuse, amploarea sprijinului financiar necesar și amenințarea ca o armată atât de puternică să nu acționeze doar în autoapărare.

Forțele ucrainene vor fi antrenate la standardul NATO și la scara necesară pentru a construi o forță de apărare teritorială robustă și o forță de rezervă, inclusiv o formă de recrutare pentru acei civili cu vârsta peste 18 ani. Activitățile de antrenament vor fi susținute de un program amplu de exerciții atât pe ucraineană. sol și cu forțele ucrainene pe teritoriul UE sau NATO.

Pe modelul israelian, fostul secretar general al NATO mai propune Kievului să înființeze o „forță teritorială de autoapărare” pentru toți ucrainenii peste 18 ani, „inspirată de toate țările care au serviciul militar obligatoriu. Această forță de rezervă ar putea fi chemată să lupte în caz de criză. 

Țările non-NATO, cum ar fi Coreea de Sud, ar putea oferi garanții non-militare, cum ar fi angajamentul de a sancționa în cazul unui nou atac rusesc. Ar trebui dezvoltat un cadru legal care să permită autorităților să sechestreze proprietatea agresorului, fondurile și rezervele sale suverane, precum și bunurile cetățenilor și entităților săi de pe lista de sancțiuni.

Sancțiunile nu vor fi ridicate până când Rusia nu va opri agresiunea împotriva Ucrainei, nu va garanta că nu va ataca Ucraina în viitor și nu va compensa Ucraina pentru daunele cauzate în timpul invaziei.

„Odată ce acest război s-a încheiat, trebuie să ne asigurăm că Rusia nu va mai putea invada niciodată. Cel mai bun mod de a face acest lucru este ca Ucraina să aibă o forță militară semnificativă capabilă să reziste oricărui atac viitor rusesc. Construirea și menținerea unei astfel de forțe necesită un angajament de mai multe decenii din partea aliaților Ucrainei" a spus Rasmussen.

„Adoptarea acestor recomandări ar trimite un semnal puternic lui Vladimir Putin. Ar arăta că angajamentul nostru față de Ucraina nu va slăbi, că războiul lui este zadarnic”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră