Tractoarele se întorc: fermierii francezi protestează împotriva acordului de liber schimb UE-Mercosur cu America de Sud

18 Noi 2024
Tractoarele se întorc: fermierii francezi protestează împotriva acordului de liber schimb UE-Mercosur cu America de Sud

La mai puțin de un an de la o mobilizare fără precedent a sectorului agricol în toata Europa, tractoarele au iesit din nou pe drumurile franceze pentru a-și face vocea auzită, scrie FranceInfo

Fermierii deplâng întârzierea implementării unora dintre cele 70 de angajamente luate iarna trecută de guvernul anterior pentru a le potoli furia. Aceștia se mobilizează și împotriva acordului de liber schimb dintre UE și Mercosur, pe care Comisia Europeană dorește să-l semneze înainte de sfârșitul anului.

Sindicatele agricole franceze se opun categoric acestui text negociat de zeci de ani(Fereastră nouă)între cele douăzeci și șapte și cinci țări din America Latină (Argentina, Brazilia, Uruguay, Paraguay și Bolivia). Se tem să plătească prețul pentru concurență pe care o consideră neloială, în detrimentul suveranității alimentare europene. Pentru a se opune acesteia, „au fost identificate aproape 82 de acţiuni care vor lua contur din această după-amiază şi care vor avea loc mâine, marţi, luni sau marţi, luni şi marţi” , a declarat duminică la BFMTV preşedintele FNSEA, Arnaud Rousseau.

Mobilizări în toată Franța luni și marți

Alianța sindicală majoritară agricolă formată din FNSEA și Jeunes Agriculteurs (JA) a lansat un apel pentru o mobilizare națională a fermierilor cu acțiuni care „se vor răspândi în principal în prefecturi și subprefecturi pentru a atrage atenția autorităților publice” , a declarat Arnaud. Rousseau, invitat duminică la BFMTV. Avenue de l'Europe, sensul giratoriu de l'Europe... Locurile astfel numite vor fi preferate şi de manifestanţi, pentru semnificaţia lor simbolică.

Astfel, în Bas-Rhin, alianța sindicală majoritară cere fermierilor să-și părăsească fermele în jurul prânzului, pentru a merge în punctul Europei la Strasbourg. Un mare miting, alături de fermierii germani, este planificat de la ora 15:00. „Cele două procesiuni se unesc apoi pe M35 din Bischheim și ajung pe RN4 la intrarea în Strasbourg. Apoi iau drumul Rinului până la Pont de l’Europe din Strasbourg ”, a spus prefectura, care enumeră axele în cauză. Podul Europei va fi blocat complet pe ambele sensuri de circulație până la ora 21, când trebuie să se încheie demonstrația. 

„Este un acord care nu are sens”,

„Susținem mobilizarea” fermierilor francezi și „suntem împotriva acordului Mercosur” , a spus luni dimineață pe RFI secretarul general adjunct al Federației Europene a Sindicatelor pentru Alimentație, Agricultură și Turism (EFFAT). Dacă acordul este încă în negociere între țările europene, Enrico Somaglia asigură că „nu are sens din punct de vedere social, ecologic și comercial” .

„Agricultura europeană este deja un sector foarte precar, cu salarii mizere și condiții dificile de muncă ”, subliniază reprezentantul european. Pentru el, dacă acest acord va fi ratificat, „ar putea crește concurența neloială cu consecințe negative” pentru fermierii europeni și sud-americani, care fac și ei parte din Mercosur, scrie Le Figaro

Locurile numite „Europa” sunt vizate simbolic de blocaje

Mobilizările de luni din Franța au pus Europa în centrul acțiunilor lor simbolice, organizate de alianța sindicală majoritară FNSEA-JA, în acțiune pentru ceea ce mulți numesc deja „Actul II” . In în Vaucluse, în Avignon, peste o sută de fermieri furiosi au început să blocheze podul numit „podul Europei”, scrie HuffingtonPost

Aproape 82 de acțiuni” au fost înregistrate începând de duminică și posibil până marți. Ele sunt „în esență în prefecturi și subprefecturi pentru a atrage atenția autorităților publice și apoi și pe bulevardele Europei, sensurile giratorii ale Europei”. O modalitate fermierii mobilizați de a trimite un semnal la momentul „deschiderii G20 în Brazilia”.

Cu Europa în vizor, s-a pus și problema mobilizării la Bruxelles. Deși logică, o „demonstrație la Bruxelles necesită o co-organizare europeană pe care în acest stadiu nu am construit-o”. Trebuie „în primul rând să conducem lupta la nivel național (...) în sfârșit, dacă există subiectul Mercosur, care este subiect european, avem și subiecte naționale”, a susținut el pentru a explica aceste acțiuni doar simbolice, pentru moment.

Dacă la sfârșitul bătăliei (cu privire la acordul cu Mercosur), Europa ar trebui să se stabilească pe poziția Franței, ar fi o veste fără precedent și nu ar fi bună pentru construcția europeană”, a spus el, crezând că această construcție a UE este construită inițial pe principii care sunt „contrare” celor susținute de acordul cu Mercosur.

Astfel, membrii FNSEA și JA au plănuit, de asemenea, să ocupe simbolic Podul Europa care leagă Strasbourg de municipalitatea germană Kehl, luni. În alte locuri de mobilizare rămâne în vedere și acordul de liber schimb cu Mercosur.

Când a zburat duminică în America de Sud, președintele Emmanuel Macron și-a confirmat opoziția față de acest tratat , căutând în schimb să „liniștească fermierii” . Pentru că, în ciuda opoziției ferme a clasei politice și a actorilor francezi din agricultură, acordul cu Mercosur este promovat de Comisia Europeană, la inițiativa Germaniei sau Spaniei. Dacă ar fi semnate, Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay și Bolivia ar putea vinde mai multă carne de vită, pui sau zahăr fără taxe vamale în Europa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră