Occidentul a tăcut despre atacul Nord Stream pentru a proteja Ucraina, scrie The Times
La o săptămână după ce conducta Nord Stream a explodat, personalul unei delegații scandinave de la Bruxelles a părăsit briefingul de informații al ambasadei lor, impresionat de nivelul de detalii pe care l-au primit atât de curând după atac.
Atacul nu fusese realizat de americani, ruși sau polonezi, se pare că le-a spus serviciul lor de informații, ci de o întreprindere privată originară din Ucraina. Li s-a spus că acest lucru nu va fi făcut public și ca trebuie să evite orice întrebare despre motivul pentru care ancheta oficială privind distrugerea conductei ruso-germane se mișcă atât de încet.
Numele presupusului sponsor privat, un ucrainean care nu este afiliat guvernului președintelui Zelensky, circulă de luni de zile în cercurile de informații, dar nu a fost dezvăluit.
Oficialii NATO, se pare, doreau să protejeze Ucraina de o discuție publică cu Germania, care ezita asupra faptului dacă să furnizeze ajutor militar vital, inclusiv tancurile Leopard 2 și sistemele de apărare aeriană IRIS-T.
Probabil că au știut cine era responsabil înaintea administrației prezidențiale sau a ministerului apărării de la Kiev care neagă cu furie implicarea.
O astfel de atitudine a ajutat la asigurarea sprijinului continuu din partea guvernelor NATO către Kiev, în timp ce aceasta încearcă să țină departe o ofensivă rusă în Donbas. Cu toate acestea, opinia publică este un lucru mai volatil iar în Germania sprijinul pentru înarmarea Ucrainei este deja destul de slab.
Ideea că ucrainenii au condus un vehicul încărcat cu explozibili prin Polonia pentru a lansa un atac asupra unei conducte germane de pe pământul german va zgudui în special publicul german.
Confuzia legată de relația dintre guvernul lui Zelensky și sabotori va genera suspiciuni. Îi va încuraja pe cei din Germania care îl presează pe Olaf Scholz, cancelarul, să reducă ajutorul militar și, în cele din urmă, să facă rău Ucrainei.
Aceasta nu a fost, probabil, intenția personajului influent suspectat că a finanțat o operațiune atât de sofisticată din propriul său buzunar - operațiune care implică un iaht, scafandri de elită, pașapoarte falsificate și achiziționarea de încărcături explozive disponibile numai pentru industria gazelor și petrolului cu o anumită licentă și la un preț mare.
Numele lui va apărea cu siguranță în cele din urmă, mai ales având în vedere că pare să fi lăsat o carte de vizită ciudată. Relația Ucrainei cu aliații săi va fi mai bună dacă numele individului va fi divulgat.