The Guardian: Roman Abramovich și-a ”ascuns” averea de miliarde de dolari înainte de începerea războiului

06 Ian 2023
The Guardian: Roman Abramovich și-a ”ascuns” averea de miliarde de dolari înainte de începerea războiului

Trusturile care dețin active de miliarde de dolari ale lui Roman Abramovici au suferit diverse schimbări pentru a transfera proprietatea efectivă copiilor săi cu puțin timp înainte ca sancțiunile să fie impuse oligarhului rus. Fișiere obținute de The Guardian sugerează că 10 trusturi offshore secrete înființate în beneficiul lui Abramovici au fost reorganizate rapid la începutul lunii februarie 2022, cu trei săptămâni înainte de începerea războiului lui Vladimir Putin în Ucraina.

Reorganizarea totală a afacerilor financiare ale lui Abramovici a început la doar câteva zile după ce guvernele au amenințat că vor impune sancțiuni împotriva oligarhilor ruși în cazul unei invazii. Documentele scurse ridică întrebări cu privire la faptul că toate schimbările petrecute în trusturi au fost făcute în încercarea de a proteja averea vastă a oligarhului de amenințarea înghețării activelor. Analiza sugerează că modificările au adus celor șapte copii ai lui Abramovici, dintre care cel mai mic are nouă ani, beneficiari ai trusturilor care dețin active în valoare de cel puțin 4 miliarde de dolari, deși valoarea totală ar putea fi mult mai mare.

Schimbările par să-i fi făcut pe copii deținătorii finali ai activelor-trofee legate de mult timp de tatăl lor, inclusiv proprietăți de lux și o flotă de superyacht-uri, elicoptere și avioane private. Experții în sancțiuni au spus că reorganizarea profundă a trusturilor ar putea complica eforturile de aplicare a sancțiunilor împotriva oligarhului și ar putea zădărnici încercările de a îngheța activele despre care se credea anterior că aparțin magnatului metalelor. Dezvăluirile ar putea ridica semne de întrebare dacă copiii lui Abramovici ar trebui, de asemenea, să fie supuși înghețării activelor. Spre deosebire de membrii familiei unora dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Putin, multe familii de oligarhi supuși sancțiunilor au evitat restricțiile.

Guvernele Marii Britanii și UE l-au declarat pe Abramovici drept oligarh pro-Kremlin și, în martie 2022, i-au impus sancțiuni pentru că ar fi beneficiat de relații strânse cu Putin. Abramovici a negat legăturile financiare cu Kremlinul și a intentat o acțiune în justiție pentru a anula măsurile UE. Abramovici, care deține cetățenia rusă, israeliană și portugheză, nu a fost adăugat pe lista sancțiunilor americane. Ucraina ar fi cerut Casei Albe să nu impună sancțiuni împotriva lui, după ce omul de afaceri a apărut ca mediator neoficial în negocierile de pace. Fișierele par să fi fost obținute printr-un scurgere de informații al unui furnizor de servicii offshore din Cipru care administrează trusturile Abramovici. Cantitatea enormă de documente a fost partajat anonim cu The Guardian.

Fișierele ilustrează modul în care Abramovici a folosit de zeci de ani structuri de încredere netransparente pentru a-și adăposti averea în paradisuri secrete offshore și indică provocările cu care se confruntă autoritățile occidentale în străpungerea acestor structuri complexe pentru a impune sancțiuni. Deținerile financiare ale lui Abramovici au fost supuse unei examinări intense de la invazie. Autoritățile din Jersey au încercat să înghețe 7 miliarde de dolari în active în Insulele Channel, în timp ce SUA au confiscat două dintre avioanele sale private pentru încălcarea controalelor la export. FBI-ul a declarat în dosarele judiciare la acea vreme că Abramovici a reorganizat două trusturi, dintre care unul deținea avioanele confiscate, făcându-i pe copiii săi beneficiari. Fișierele scurse, totuși, sugerează că reorganizarea a fost mai de anvergură.

Într-o ”explozie de activitate” în februarie 2022, cu puțin timp înainte de invazie, Abramovici a fost înlăturat ca beneficiar al celor două trusturi identificate de FBI. Între timp, copiii săi au fost numiți ca beneficiari ai opt trusturi suplimentare înființate în beneficiul tatălui lor. Experții în sancțiuni au spus că modificările ar fi putut fi o încercare deliberată, dar nu ilegală, de a îndepărta oligarhul de averea sa înainte de a fi impuse sancțiuni. Reorganizarea, au spus ei, ar putea prezenta provocări pentru autoritățile care urmăresc acum active despre care se credea că sunt deținute de Abramovici, deoarece determină cine deține și controlează, în realitate, averea de mai multe miliarde de dolari: oligarhul sau copiii săi. Abramovici și copiii săi nu au răspuns la solicitările detaliate de comentarii.

Reorganizarea activelor de lux
În februarie 2022, la o zi după ce tancurile rusești au traversat granițele Ucrainei, fiica lui Abramovici, Sofia, în vârstă de 25 de ani, ar fi distribuit o postare pe Instagram cu un mesaj strident împotriva războiului. Prezentând o imagine a președintelui rus blocată cu o linie roșie, scria: „Cea mai mare și mai de succes minciună a propagandei Kremlinului este că majoritatea rușilor sunt alături de Putin”. Dar pentru Sofia și ceilalți șase frați ai ei, începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei a marcat o altă etapă semnificativă: a fost ziua în care au devenit de fapt miliardari.

Pe 24 februarie, când avioanele de luptă rusești au început să bombardeze Kievul, s-au făcut ultimele reorganizări ale afacerilor offshore ale tatălui lor, demarată cu trei săptămâni mai devreme. Până în acea lună, Abramovici era singurul beneficiar a cel puțin 10 trusturi din Cipru și Jersey, arată documentele. Dar pe 4 februarie – aproape dintr-o lovitură – trusturile au început să fie modificate pentru a numi ca beneficiari pe cei șapte copii ai lui Abramovici. Dosarele sugerează că modificările au acordat copiilor – dintre care cinci sunt acum adulți – un interes colectiv de 51%, sau în unele cazuri 100%, interes benefic în activele trusturilor. Acestea variază de la acțiuni la marile companii rusești până la active fizice mai atrăgătoare, cum ar fi Eclipse, un superyacht cu nouă punți și două heliporturi.

Nava de 163 de metri, despre care se credea că este deținută de Abramovici, este în cele din urmă deținută de Europa Trust. Documentele arată că Abramovici a fost înlăturat ca beneficiar al trustului și înlocuit de copiii săi. La sfârșitul anului 2021, companiile pe care le controla dețineau active în valoare de 2,6 miliarde de dolari, potrivit dosarelor.

Detaliile privind reorganizarea trusturilor sunt descoperite în fișierele Oligarch, fișiere aparent piratate de la furnizorul offshore MeritServus, care a gestionat interesele financiare ale lui Abramovici de mai bine de 20 de ani. Demetris Ioannides, președintele și managing partner al MeritServus, nu a răspuns la solicitările detaliate de comentarii, declarând că firma este împiedicată să dezvăluie informații către terți, invocând regulile europene de protecție a datelor și jurisprudența Regatului Unit, pe care se bazează legile cipriote privind încrederea. Cu toate acestea, el a adăugat: „Responsabilitatea primordială a unui administrator este să protejeze activele unui trust”.

Documentele oferă o imagine clară asupra averii oligarhului în ajunul invaziei și ilustrează modul în care trusturile sale au deținut o mulțime de companii în jurisdicții secrete și au finanțat un stil de viață extravagant. Timp de decenii, rețeaua de companii a trusturilor i-a permis lui Abramovici și familiei sale să trăiască o viață de vis: de la achiziționarea de avioane – un Boeing 787 Dreamliner și mai multe elicoptere Airbus – până la plata starului pop Prince pentru un concert privat în Caraibe.

Dar momentul reorganizării bruște a trusturilor în luna februarie a anului trecut ridică semne de întrebare cu privire la faptul că schimbările au fost concepute pentru a se asigura că familia lui ar putea continua să beneficieze de averea lui și să eludeze sancțiunile. Conform legislației SUA, dacă o persoană supusă sancțiunilor deține direct sau indirect 50% sau mai mult dintr-o entitate, activele acesteia pot fi înghețate. Regulile Regatului Unit și ale UE sunt similare, dar permit înghețarea activelor atunci când o persoană deține mai puțin de 50% din entitate dacă exercită control direct sau indirect asupra acesteia. Dar stabilirea cine controlează cu adevărat activele, în special atunci când acestea sunt deținute de trusturi offshore opace, este rareori o sarcină simplă, spun experții.

Cu trusturile lui Abramovici, par să fi fost luate măsuri care i-ar permite să afirme că nu controlează legal activele trusturilor. Fișierele sugerează că a fost împiedicat permanent să exercite orice control asupra trusturilor în calitate de administrator sau protector. Un fost oficial înalt de aplicare a sancțiunilor din SUA a spus că reorganizarea trusturilor ar putea fi folosită ca o modalitate eficientă de a îndepărta pe cineva de activele vulnerabile la înghețarea ca urmare a sancțiunilor.

„Este adesea dificil să vă dați seama de proprietate din cauza modalităților bizantine în care activele sunt deținute prin intermediul companiilor fictive și al trusturilor”, au spus aceștia. „Și atunci când adăugați mai multe niveluri de abstractizare cu privire la cine controlează activele, aplicarea poate deveni un exercițiu foarte provocator.” Rămâne neclar ce impact a avut, în practică, reorganizarea trusturilor Abramovici asupra aplicării sancțiunilor, dar există indicii că autoritățile se confruntă cu provocări atunci când identifică activele legate de oligarh.

În Londra, un conac de 90 de milioane de lire sterline din Kensington Palace Gardens care aparține fostului proprietar al clubului de fotbal Chelsea a evitat până acum o notificare de restricție care ar împiedica vânzarea acestuia fără permisiunea explicită din partea agenției de aplicare a sancțiunilor din Marea Britanie. Registrul funciar a declarat pentru Guardian anul trecut că unele proprietăți, chiar dacă sunt legate public de o persoană supusă sancțiunilor, ar putea să nu fie marcate ca restricționate din cauza dovezilor insuficiente de proprietate, în special atunci când sunt deținute de trusturi anonime.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră