The Guardian: Forțele ruse ar putea recâștiga inițiativa pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește

02 Feb 2023
The Guardian: Forțele ruse ar putea recâștiga inițiativa pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește

În ciuda tancurilor vestice care urmează să sosească, invadatorii ar putea fi într-o poziție mai bună la începutul primăverii decât apărătorii ucraineni, scrie o analiză  The Guardian.

Un nou asalt rusesc în jurul orașului Vuhledar din sudul Donbasului, care a început spre sfârșitul lunii ianuarie, demonstrează că forțele Moscovei devin mai puternice înainte de o perioadă critică – și din ce în ce mai incertă – de primăvară.

Forțele ruse nu au înregistrat încă câștiguri semnificative pe câmpurile deschise ale regiunii unde ucrainenii luptă de câteva luni dar în paralel cu atacul aparent fără sfârșit condus de Grupul Wagner asupra Bakhmut, la 70 de mile spre nord-est, invadatorii încearcă să înainteze într-un al doilea punct.

Până acum, opinia convențională a fost că Ucraina deține inițiativa în războiul care durează de aproape un an, după retragerea grăbită și haotică a Rusiei de la Izium în septembrie și retragerea mai bine organizată din Herson la două luni după. Dar unii experți susțin că nu mai este cazul, iar situația este mai fin echilibrată.

Institutul pentru Studierea Războiului a declarat săptămâna aceasta că războiul s-a transformat într-un „conflict pozițional” care le-a oferit rușilor „oportunitatea de a recâștiga inițiativa dacă doresc și de a ridica ștacheta pentru viitoarele contraofensive ucrainene, chiar dacă nu o fac”.

Peste noapte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a declarat că a existat o creștere a ritmului operațional rusesc în prima linie. Deși oficialii occidentali nu cred pentru moment că efortul din jurul Vuhledar reprezintă începutul unei ofensive de primăvară în „mari termeni strategici”, speculațiile sunt că aceasta ar putea fi după colț.

În mod semnificativ, a venit într-un moment în care atacurile aeriene rusești asupra rețelei de electricitate a Ucrainei au încetinit, ceea ce poate sugera că sub comanda generalului Valery Gerasimov a intervenit o schimbare de tactică pentru a se concentra pe o abordare militară mai convențională, mai degrabă decât să încerce să terorizeze civilii bomardând din cer. Este prea devreme pentru a fi sigur, dar se pare din ce în ce mai probabil ca rețeaua de energie să nu se prăbușească în această iarnă.

Desigur, este posibil ca Rusia să rețină pur și simplu o parte din stocul său în scădere de rachete pentru aniversarea de 24 februarie a invaziei sale. Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, a avertizat într-o călătorie la Paris că e de așteptat o ofensivă majoră în acel moment și a sugerat că Rusia ar fi putut mobiliza 500.000 de soldați, nu 300.000, așa cum se susținea oficial.

Unele dintre aceste mesaje sunt, desigur, politice, deoarece Ucraina își schimbă efortul în campania de lobby fără sfârșit pentru armele occidentale, de la tancuri la avioanele de luptă F-16. Și în timp ce ritmul de progres al Rusiei în jurul lui Bakhmut s-a îmbunătățit, inclusiv prin capturarea în cele din urmă a orașului mina de sare Soledar, la opt mile la nord-vest, acesta a costat mii de vieți ale rușilor, foștii prizonieri fiind trimiși în poziții expuse.

Dar așteptările din ce în ce mai mari, cel puțin în rândul informațiilor occidentale, este că războiul din Ucraina va dura pe tot parcursul anului 2023, Rusia încercând să-l joace lung, astfel încât avantajul său în personal să poată conta. Aprovizionarea cu arme occidentale nu pare să vină niciodată suficient de repede și, deși speranța va fi că primul val de 120 până la 140 de tancuri i s-a promis Ucrainei că va ajunge în preajma Paștelui, cu echipaje antrenate, ar putea fi mai sau mai târziu.

Există, de asemenea, anxietate în cercurile politice cu privire la cât timp mai pot trupele din armata Ucrainei aflate în prima linie – oricât de angajate ar fi fost – să continue lupta fără o pauză lungă. O îngrijorare cu privire la nivelul de sinucidere în rândul soldaților ucraineni „ca urmare a stresului câmpului de luptă” a fost ridicată luna trecută de deputatul conservator britanic Iain Duncan Smith, după ce a vizitat un spital militar de lângă Harkov.

Mobilizarea s-a intensificat în Ucraina și se vorbește că oamenilor li se vor prezenta acte de recrutare pe stradă, dar întrebarea pusă este dacă viitoarele valuri de recruți vor arăta același nivel de motivație. Dacă luptele se desfășoară pe tot parcursul anului 2023, înseamnă că Ucraina nu a reușit să realizeze propriul progres militar, iar disponibilitatea forțelor sale de a-și risca viața va fi testată.

Toate acestea, desigur, sunt speculative, dar cea mai recentă incursiune a Rusiei în sudul Donbasului arată că invadatorii ar putea fi într-o poziție mai bună la începutul primăverii decât apărătorii ucraineni.

Alte stiri din Externe

Ultima oră