De la începutul anului 2025, un nou ingredient își face discret apariția în produsele alimentare din Uniunea Europeană: Tenebrio molitor, cunoscut și sub numele de „viermele galben de făină”. Aprobat oficial de Comisia Europeană ca aliment nou, acest tip de insectă este deja prezent în pâine, făină, paste sau chiar chipsuri. Considerat o sursă bogată de proteine și vitamine, Tenebrio molitor ridică atât promisiuni nutriționale, cât și semne de întrebare din partea consumatorilor, mai ales că, de multe ori, este consumat fără ca aceștia să fie pe deplin conștienți de prezența lui în produsul finit. În rândurile ce urmează, explorăm decizia UE, modul în care aceste larve ajung în alimentele noastre și ce înseamnă această schimbare pentru viitorul alimentației europene, scrie CNews
Uniunea Europeană a aprobat Tenebrio molitor, un vierme galben, ca nou aliment. Comercializat începând din ianuarie 2025, acesta se regăsește deja în mai multe produse, printre care făina, pâinea și chipsurile.
Viermi galbeni în farfuria dumneavoastră?
Acum este posibil, de câteva săptămâni, în întreaga Uniune Europeană. Începând cu 10 februarie, Comisia Europeană a autorizat punerea pe piață a unei pulberi obținute din larve numite Tenebrio molitor.
UE permite comercializarea larvelor întregi de vierme galben sub formă de pulbere tratată cu radiații UV sau congelată. Acest nou aliment este destinat utilizării ca ingredient alimentar de sine stătător și poate fi inclus în diverse produse alimentare, cu condiția să fie corect menționat și etichetat, pentru a nu induce consumatorii în eroare.
Viermi galbeni în pâine și în salate?
Sub formă de făină, larvele pot fi folosite pentru prepararea pâinii, pastelor, risotto-ului sau a prăjiturilor. Mai inedit, viermii galbeni pot deveni un ingredient nou pentru diverse salate, compoturi de fructe sau legume și chiar chipsuri. Totuși, nivelul de utilizare este reglementat. În pastele integrale, de exemplu, cantitatea maximă admisă de Tenebrio molitor sub formă de pudră sau larve uscate nu trebuie să depășească 10 grame la 100 de grame de produs finit.
Comercializarea este posibilă pentru că Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), agenție a Uniunii Europene, consideră că aceste larve nu sunt periculoase pentru sănătate, chiar dacă pot prezenta riscuri alergene, la fel ca multe alte alimente. „Autoritatea verifică, pe baza dovezilor științifice disponibile, că aceste alimente nu prezintă riscuri pentru sănătatea umană,” transmite UE pe site-ul său oficial. Între timp, unele companii sunt deja pregătite să lanseze produse cu viermi galbeni pe piață.
O sursă alimentară bogată în proteine și vitamine
La Carvin, în departamentul Pas-de-Calais, o start-up franceză intenționează să comercializeze o pudră pe bază de aceste larve. Nutri’Earth, companie care a solicitat autorizarea EFSA, a dezvoltat o soluție bogată în vitamine, care poate fi adăugată în numeroase produse fără a le altera gustul.
Insectele, recunoscute ca sursă importantă de proteine și vitamine, își fac treptat loc în alimentația noastră. Lăcusta migratoare, greierele de casă și larva de făină mică sunt deja autorizate pentru consum și comercializare în industria alimentară. Deocamdată, însă, ele reprezintă un segment de piață foarte mic în UE.
Obiectivul Uniunii Europene este de a dezvolta fermele de insecte, considerate mai prietenoase cu mediul decât obiceiurile alimentare actuale. Potrivit UE, consumul de insecte generează „mai puține emisii de gaze cu efect de seră și necesită mai puțină apă.”