Televiziunea publică rusă difuzează videoclipuri cu doi americani dispăruți în Ucraina

18 Iun 2022
Televiziunea publică rusă difuzează videoclipuri cu doi americani dispăruți în Ucraina

Un canal public de televiziune rus a difuzat, vineri, 17 iunie, videoclipuri pe rețelele de socializare cu doi americani care au plecat să lupte ca voluntari cu forțele ucrainene și care erau dispăruți de câteva zile, scrie Le Figaro

Președintele american Joe Biden a declarat vineri reporterilor că nu știe unde se află cei doi bărbați - doi foști militari americani despre care rude nu au fost auzite de săptămâna trecută - adăugând: „Americanii nu ar trebui să meargă în Ucraina. Departamentul de Stat al SUA a raportat și informații despre dispariția „în ultimele săptămâni” a unui al treilea cetățean american.

Vineri seara, jurnalistul rus Roman Kosarev - care lucrează cu postul public de televiziune rus RT - a postat un videoclip cu Alexander Drueke vorbind cu camera în mesajele Telegram. „Mamă, vreau doar să-ți spun că sunt în viață și sper să ajung cât mai curând acasă”, a spus soldatul, îmbrăcat în oboseală militară și se pare că stătea într-un birou. „Iubește-l pe Diesel pentru mine, te iubesc”, adaugă el, încheindu-și scurtul videoclip . Potrivit presei americane, Diesel este numele câinelui său.

Canalul oficial Telegram al RT a difuzat și un videoclip cu Andy Tai Huynh, în care acesta explică că el și Alexander Drueke au fost angajați „într-o luptă cu trupele ruse” lângă Harkov (estul Ucrainei).

„Forțele ruse au preluat pozițiile noastre. A trebuit să ne retragem”, a adăugat el. După ce s-au ascuns câteva ore, cei doi bărbați s-au predat forțelor ruse, susține el. Cei doi bărbați au fost filmați și în alte videoclipuri difuzate de RT, unde spun că sunt „împotriva războiului”, în rusă. Circumstanțele în care vorbeau cei doi foști militari și cine îi îndeamna, nu sunt clare în acest stadiu.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat sâmbătă că a văzut fotografiile și videoclipurile celor doi cetățeni americani „care ar fi fost capturați de forțele militare ruse în Ucraina”. „Monitorizăm îndeaproape situația”, a spus el pentru AFP.

Doi britanici și un marocan luați prizonieri în Ucraina, unde luptau pentru Kiev, au fost condamnați, joi, la moarte pentru acuzații de mercenari de către justiția autorităților separatiste din Donețk, au anunțat agențiile de presă ruse.

Alte stiri din Externe

Ultima oră