Materialele plastice reprezintă un poluator major al mediului, iar Parlamentul European a aprobat recent o interdicție privind plasticul de unică folosință pentru a reduce poluarea.
În timp ce în Serbia este anunțată interzicerea utilizării pungilor de plastic de unică folosință, multe țări din lume au făcut deja acest lucru.
Acolo unde nu sunt interzise pungile, utilizarea lor este adesea redusă la minimum. Astfel, în medie un danez folosește patru pungi de plastic într-un an. Cetățenii din Serbia folosesc, în medie, șapte pungi pe zi.
Multe lanțuri de magazine din Serbia au introdus plata pungilor de plastic de unică folosință şi interdicția completă a acestora în Belgrad a fost anunțată că va intra în vigoare, începând cu anul viitor.
O interdicție totală a fost introdusă în Kenya, în anul 2017, și de atunci oricine produce, vinde și dacă deţine o pungă de plastic poate să fie condamnat la patru ani de închisoare.
În 2013, studentul și fotograful James Wakibia se săturase atât de mult să mai vadă pungi din plastic peste tot, pe drumul dintre locuința sa și localitatea Nakuru,că s-a decis să acționeze, scrie Deutsche Welle.
”Erau peste tot, în copaci, pe luciul apei, pe șosele. Erau ca aerul, peste tot”, își amintește el.
După doi ani a lansat o campanie pe rețelele de socializare cu hashtag-ul #ISupportBanPlasticsKE, cerând interzicerea pungilor din plastic de unică folosință. Activismul lui a atras atenția, iar Guvernul de la Nairobi a pus interdicția pe lista priorităților.
Așa se face că în Kenya s-a ajuns deja de un an la interzicerea pungilor din plastic.
Recent, Parlamentul European şi-a dat acordul pentru adoptarea unei legislaţii comunitare privind interzicerea produselor din plastic de unică folosinţă, precum farfuriile, tacâmurile sau paiele de băut.
Legislaţia reflectă preocupările tot mai mari legate de faptul că aproximativ 150.000 de tone de deşeuri din plastic din Europa ajung anual în apa mării.
Parlamentul European, statele membre ale Uniunii şi Comisia Europeană vor începe acum negocierile pentru finalizarea legislaţiei, care ar trebui să se aplice din 2021.