Sute de oameni au participat la Kiev la înmormântarea unui activist de la Maidan ucis în luptă

18 Iun 2022
Sute de oameni au participat la Kiev la înmormântarea unui activist de la Maidan ucis în luptă

Sute de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Kievului pentru a participa la înmormântarea unui tânăr activist ucrainean ucis în acțiune în est. Tânărul era o figură în mișcarea pro-europeană Maidan, scrie AFP citată de SudOuest

Tânărul Roman Ratușni a murit pe 9 iunie lângă Izium, în regiunea Harkov, unde forțele ucrainene se confruntă cu armata rusă care a invadat țara pe 24 februarie.

Sâmbătă dimineața, patru militari au purtat sicriul defunctului, întâmpinați de mulțime, în prezența multor militari. Sicriul a fost așezat la intrarea în mănăstire, unde a avut loc ceremonia de înmormântare.

Sute de oameni au urmărit ceremonia în tăcere, unii purtând flori, alții cu un steag ucrainean pe spate.

O adunare a fost programată în Piața Independenței (Maidan în ucraineană), iar sicriul va fi îngropat în cimitirul Baikove, din sudul Kievului, unde sunt înmormântate multe personalități ucrainene.

Pro-european și anticorupție
Plecat să lupte în rândurile armatei ucrainene ca mulți alți civili încă de la începutul ofensivei ruse, Roman Ratușni a fost unul dintre primii studenți care au protestat la sfârșitul anului 2013 în Piața Independenței. Aceasta a lansat mișcarea de protest pro-europeană Maidan, care a dus la plecarea președintelui pro-rus Viktor Ianukovici în 2014.

Vestea de la începutul acestei săptămâni a morții lui Ratușni, care devenise și un celebru activist anticorupție, a stârnit un val de reacții pe rețelele de socializare, inclusiv pe cel al legendei fotbalului din Anglia Gary Linecker, care a retweetat informația scriind: „tragic”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră