Sugestia lui Putin privind încetarea focului Ucrainei a fost respinsă de Statele Unite

14 Feb 2024
Sugestia lui Putin privind încetarea focului Ucrainei a fost respinsă de Statele Unite

Sugestia președintelui rus Vladimir Putin de încetare a focului în Ucraina pentru a îngheța războiul a fost respinsă de Statele Unite după contacte între intermediari, au declarat pentru Reuters trei surse ruse care cunosc discuțiile.

Eșecul abordării lui Putin demarează al treilea an de cel mai mortal conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial și ilustrează cât de departe rămân cele două mari puteri nucleare ale lumii.

O sursă americană a negat că a existat vreun contact oficial și a spus că Washingtonul nu se va angaja în discuții care să nu implice Ucraina.

Putin a trimis semnale către Washington în 2023, în public și în privat, prin intermediari, inclusiv prin partenerii arabi ai Moscovei din Orientul Mijlociu și alții, că este gata să ia în considerare o încetare a focului în Ucraina, au spus surse ruse.

Putin propunea înghețarea conflictului la liniile actuale și nu era dispus să cedeze nimi din teritoriul ucrainean controlat de Rusia, dar semnalul a oferit ceea ce unii din Kremlin considerau cea mai bună cale către o pace de orice fel.

„Contactele cu americanii au rămas fără rezultat”, a declarat pentru Reuters o sursă senior rusă, care cunoaște discuțiile de la sfârșitul lui 2023 și începutul lui 2024, sub condiția anonimatului din cauza sensibilității situației.

O a doua sursă rusă care cunoaște contactele a declarat pentru Reuters că americanii i-au spus Moscovei, prin intermediul intermediarilor, că nu vor discuta despre o posibilă încetare a focului fără participarea Ucrainei și astfel contactele s-au încheiat cu un eșec.

O a treia sursă care cunoaște discuțiile a spus: „Totul s-a prăbușit cu americanii”. Sursa a spus că americanii nu au vrut să facă presiuni asupra Ucrainei.

Amploarea contactelor - și eșecul lor - nu a fost raportată anterior.

Se întâmplă în timp ce președintele american Joe Biden a împins de luni de zile Congresul să aprobe mai mult ajutor pentru Ucraina , dar s-a confruntat cu opoziția aliaților favoriți ai nominalizării prezidențiale republicane, Donald Trump .

Kremlinul, Casa Albă, Departamentul de Stat al SUA și Agenția Centrală de Informații (CIA) au refuzat să comenteze.

Putin a trimis mii de trupe în Ucraina în februarie 2022, declanșând un război pe scară largă după opt ani de conflict în estul Ucrainei între forțele ucrainene, pe de o parte, și ucrainenii pro-ruși și împuterniciții ruși, pe de altă parte.

Ucraina spune că luptă pentru existența sa, iar Occidentul consideră invazia lui Putin drept o acaparare de pământ în stil imperial care provoacă ordinea internațională post-Război Rece.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că nu va accepta niciodată controlul Rusiei asupra pământului ucrainean. El a interzis orice contact cu Rusia.

Un oficial american, vorbind la Washington sub condiția anonimatului, a spus că SUA nu s-au angajat în nicio discuție pe canalul din spate cu Rusia și că Washingtonul a fost consecvent în a nu merge pe spatele Ucrainei.

Oficialul american a spus că se pare că au existat conversații neoficiale „Track II” între ruși care nu fac parte din guvern, dar că Statele Unite nu au fost implicate în ele.

Oficialul american a spus că propunerea lui Putin, bazată pe ceea ce a fost raportat public, a rămas neschimbată față de cerințele anterioare ca Rusia să țină teritoriul ucrainean. Oficialul a sugerat că la Moscova pare să existe o frustrare că Washingtonul a refuzat în mod repetat să accepte acest lucru.

Putin a declarat săptămâna trecută gazda emisiunii de discuții din SUA, Tucker Carlson, că Rusia este pregătită pentru „dialog”.

Contacte

Intermediarii s-au întâlnit în Turcia la sfârșitul anului 2023, potrivit a trei surse ruse.

O a patra sursă diplomatică a spus că au existat contacte neoficiale ruso-americane prin intermediari la inițiativa Rusiei, dar că acestea par să fi ajuns la nimic.

Oficialul american a spus că nu cunoaște contacte neoficiale prin intermediari.

Potrivit a trei surse ruse, semnalul lui Putin a fost transmis la Washington, unde s-au întâlnit oficiali americani de vârf, inclusiv consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, directorul Agenției Centrale de Informații Bill Burns și secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Ideea a fost ca Sullivan să vorbească cu consilierul pentru politică externă al lui Putin, Yuri Ushakov, și să stabilească următorii pași, a spus una dintre sursele ruse.

Dar când a venit apelul în ianuarie, Sullivan i-a spus lui Ushakov că Washingtonul este dispus să vorbească despre alte aspecte ale relației, dar nu va vorbi despre o încetare a focului fără Ucraina, a spus una dintre sursele ruse.

Oficialul american a refuzat să fie atras de orice detalii despre pretinsele apeluri ale lui Sullivan sau dacă o astfel de conversație cu Ushakov a avut loc.

Putin, gata de lupta

Una dintre sursele ruse și-a exprimat frustrarea față de Statele Unite din cauza insistenței Washingtonului că nu va împinge Ucraina spre discuții, dat fiind că Statele Unite ajută la finanțarea războiului.

„Putin a spus: „Știam că nu vor face nimic”, a spus o altă sursă rusă. „Au tăiat rădăcina contactelor care au durat două luni să fie create”.

O altă sursă rusă a spus că Statele Unite nu par să creadă că Putin este sincer.

„Americanii nu credeau că Putin a fost sincer în privința unei încetări a focului - dar el a fost și este - el este gata să discute despre o încetare a focului. Dar, în egală măsură, Putin este gata să lupte atât timp cât este nevoie - și Rusia poate lupta pentru atâta timp cât este nevoie”, a spus sursa rusă.

Kremlinul consideră că nu are rost în continuarea contactelor cu Statele Unite pe această temă, au spus sursele ruse, astfel încât războiul va continua.

Alte stiri din Externe

Ultima oră