Premierul suedez va cere joi explicații Ungariei cu privire la motivele pentru care Parlamentul Ungariei a ales să aprobe intrarea Finlandei în NATO înaintea Suediei , a anunțat el citat de La Figaro.
„Voi întreba de ce separă Suedia de Finlanda. Acestea sunt semnale pe care nu le-am avut până acum”, a declarat Ulf Kristersson la postul de radio suedez SR, adăugând că intenționează „ absolut ” să discute despre asta cu omologul său maghiar Viktor Orban joi. Cei doi participă la un summit UE de la Bruxelles, Suedia deținând președinția celor 27 până la sfârșitul lunii iunie.
Întârzierea maghiară îngrijorează Suedia
Parlamentul Ungariei a surprins săptămâna trecută stabilind o dată de ratificare pentru aderarea Finlandei, care va avea loc luni, dar nu și pentru cea a Suediei, care va avea loc „mai târziu”. Vestea s-a adăugat la problemele Stockholmului, a cărui intrare istorică în alianța militară este blocată de Turcia, în timp ce drumul este acum larg deschis pentru vecinul său finlandez.
Ankara acuză în special Suedia că este un refugiu pentru militanții „teroriști” kurzi și că refuză extrădările – unde, de fapt, justiția suedeză este cea care are ultimul cuvânt. Doar Ankara și Budapesta nu au ratificat încă aderarea celor două țări nordice, nealiniate. Ceilalți 28 de membri ai NATO (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania etc.) au făcut-o deja. Guvernul naționalist al domnului Orban pretinde că sprijină intrarea Suediei și Finlandei în NATO, dar susține că majoritatea sa parlamentară este prea incertă pentru Stockholm. „Pentru dosarul finlandez am ajuns în punctul în care se pare că o majoritate foarte mare îi va susține și sperăm că la fel va fi și cazul Suediei cât mai curând posibil", a declarat joi dimineață directorul de cabinet al domnului Orban, Gergely Gulyas. El a considerat că există „șanse bune” ca această undă verde să aibă loc înainte de încheierea sesiunii de primăvară a Parlamentului, care se încheie pe 15 iunie.
Pe lângă impasul cu Turcia, întârzierea maghiară îngrijorează Suedia, din cauza legăturilor dintre Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin. Un înalt oficial parlamentar de la Fidesz, partidul lui Orban, a cerut, în timpul unei vizite în Suedia, la începutul lunii martie, ca politicienii suedezi să oprească „minciunile” cu privire la încălcările statului de drept în Ungaria, subiectul unui lung impas cu UE.