În mica sa broșură galbenă de aproximativ treizeci de pagini, guvernul suedez folosește un ton serios: „Trăim vremuri incerte. Conflicte armate au loc în prezent în colțul nostru de lume. Terorismul, atacurile cibernetice și campaniile de dezinformare sunt folosite pentru a ne submina și a ne influența. Pentru a rezista acestor amenințări, trebuie să rămânem uniți.” Astfel, pentru a-i pregăti cât mai bine pe suedezi, broșura detaliază reflexele de adoptat prin ilustrații și explicații simple, precum pregătirea unui kit de supraviețuire, localizarea unui adăpost în timpul unui raid aerian, aprovizionarea cu apă și hrană... Sfatul din broșura este deosebit de amănunțit, deoarece indică chiar cum să vă ușurați în cazul unei pene de curent sau ce tip de alimente - neperisabile și hrănitoare - este cel mai bine să păstrați acasă, scrie Le Figaro
Pe același model, Norvegia oferă un ghid pentru a supraviețui pe cont propriu timp de o săptămână, amintind în același timp contextul geopolitic turbulent actual. O pagină întreagă este dedicată modului de conservare a apei. Este recomandat să curățați mai întâi recipientul cu înălbitor: „Lăsați-l să stea cel puțin 30 de minute. Goliți recipientul și clătiți-l bine. Umpleți complet recipientele sau sticlele cu apă rece de la robinet. Păstrați apa într-un loc răcoros, întunecat, ferit de lumina directă a soarelui.” De asemenea, este pusă la dispoziție o „listă de verificare” (o foaie cu căsuțe de verificat, nota editorului) pentru a permite cetățenilor să nu uite nimic atunci când apare acest tip de situație extremă. Ca și în broșura galbenă suedeză, aici sunt enumerate sfaturi privind acțiunile de prim ajutor.
În Finlanda, măsurile de urmat sunt indicate pe site-ul guvernului. Utilitatea lor este cu atât mai necesară cu cât un cablu de telecomunicații care leagă țara de Germania a fost tăiat în mod misterios pe 18 noiembrie. Acest eveniment este descris ca un „incident grav” care „afectează întreaga țară” , de către autorități în ghidul digital. Site-ul își imaginează astfel o situație în care „se întrerupe curentul” și „este imposibil de estimat durata întreruperii”. „Ar putea dura câteva zile ”, precizează site-ul care detaliază apoi, oră de oră, ce se face pentru restabilirea energiei. Mai întâi observarea întreruperii, apoi companiile de electricitate încep să investigheze situația, „magazinele, restaurantele și alte servicii nu pot continua să-și deservească clienții” , „ți se întrerupe apa” ... Cronologia se termină la restabilirea curentului.
Apărare civilă
Aceste instrucțiuni fac parte din viața de zi cu zi a locuitorilor acestor țări nordice. „Finlandezii pe care îi cunosc cunosc cu toții despre asta și încearcă să aibă în case cutii, precum și lămpi alimentate cu baterii. Eu însumi am trei litri de apă disponibili acasă”, spune Louis Clerc, un francez care locuiește în Finlanda de mai bine de douăzeci de ani.
Dar mai presus de toate, locuitorii acestor țări nordice sunt implicați în apărarea militară a țării lor. „Aceste firme sunt mobilizate în domeniul apărării civile. Toată lumea trebuie să ia parte la apărarea țării. Bărbații din țările nordice trebuie să-și facă cu toții serviciul militar, iar armata are un număr mare de rezerviști ”, explică profesorul. Suedia explică acest lucru în broșura sa galbenă: „Dacă Suedia este atacată, fiecare trebuie să-și facă partea pentru a-și apăra independența și democrația. Ne construim reziliența în fiecare zi, alături de cei dragi, colegii noștri, prietenii noștri și vecinii noștri.”