Sudanul de Sud: șase jurnaliști arestați după difuzarea unui videoclip cu președintele Salva Kiir urinând pe el

08 Ian 2023
Sudanul de Sud: șase jurnaliști arestați după difuzarea unui videoclip cu președintele Salva Kiir urinând pe el

Șase jurnaliști au fost arestați în Sudanul de Sud după ce a apărut un videoclip care îl arată pe președintele Salva Kiir urinând pe el în timpul unei ceremonii oficiale, spune Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor (CPJ), care cere eliberarea acestora, scrie Le Figaro.

Jurnaliștii de la Corporația de Radiodifuziune din Sudanul de Sud (SSBC) au fost reținuți marți de agenții Serviciului Național de Securitate, potrivit CPJ din New York, citând presa locală și alte surse familiare cu problema, într-un comunicat de presă publicat vineri seară.

Aceștia sunt cercetați după difuzarea unui videoclip, devenit viral în decembrie pe rețelele de socializare, care îl arată pe șeful statului în vârstă de 71 de ani urinând pe el în timpul unei ceremonii oficiale. Videoclipul postat pe YouTube, și încă vizibil sâmbătă, îl arată pe președintele Kiir, purtând pălărie neagră și un costum gri deschis, cu o pată întunecată răspândită pe piciorul stâng.

"Detenție arbitrară"

Un oficial de la televiziunea SSBC, citat de postul independent de radio Tamazuj, a indicat că postul nu a difuzat secvența în cauză.

Arestările reflectă „un model al forțelor de securitate care recurg la detenție arbitrară atunci când oficialii consideră că media este nefavorabilă ”, a declarat reprezentantul CPJ pentru Africa Subsahariană, Muthoko Mumo. Autoritățile ar trebui să elibereze necondiționat jurnaliștii și să se asigure că pot lucra fără a fi intimidați sau amenințați cu arestare”, a adăugat el.

Sindicatul Jurnaliştilor din Sudan de Sud a cerut, de asemenea, „încheierea rapidă” a investigaţiilor asupra celor şase jurnalişti, suspectaţi „că ar avea cunoştinţă despre difuzarea „înregistrării exacte” (a videoclipului) către public”. Dacă a existat un malpraxis sau o încălcare”, autoritățile trebuie „să se ocupe de aceasta într-un mod corect, transparent și în conformitate cu legea”, a continuat el într-un comunicat.

Război civil

După ce și-a câștigat independența față de Sudan în 2011, Sudanul de Sud a intrat într-un război civil între inamicii jurați Riek Machar și Salva Kiir, care a lăsat aproape 400.000 de morți și milioane de strămutați între 2013 și 2018.

Un acord de pace semnat în 2018 prevede principiul împărțirii puterii în cadrul unui guvern de unitate națională, cu Salva Kiir președinte și Riek Machar vicepreședinte.

Dar rămâne în mare parte neaplicat din cauza disputelor persistente dintre cei doi rivali, lăsând țara afectată de violență și instabilitate cronică.

ONU și comunitatea internațională îi acuză în mod regulat pe liderii sudanezi de sud că mențin un status quo, alimentează violența, suprimă libertățile politice și deturnează fonduri publice.

Alte stiri din Externe

Ultima oră