Submarinul HMS Victorious a ieșit la suprafață ca măsură de precauție, o acțiune rar întreprinsă din cauza riscului de a fi observat de sateliții ruși, scrie The Telegraph.
Un submarin cu arme nucleare a fost forțat să-și abandoneze misiunea după ce un incendiu a izbucnit la bord, a confirmat Ministerul Apărării .
HMS Victorious, unul dintre cele patru submarine cu arme nucleare ale Marii Britanii, se afla undeva în Atlanticul de Nord când incendiul a izbucnit într-o componentă electrică în urmă cu aproximativ șase săptămâni.
Comandantul submarinului a ordonat navei să iasă la suprafață ca măsură de precauție, o acțiune rar întreprinsă din cauza riscului de a fi observat de sateliții ruși .
Toți membrii echipajului, inclusiv cei în afara serviciului și cei care dormeau, au fost chemați să lupte împotriva incendiului și să caute orice alte incendii care ar fi putut izbucni.
Cauza urgenței a fost o defecțiune a unui modul electric autonom care convertește curent alternativ în DC, pentru a fi utilizat în multe dintre sistemele submarinului.
Modulul are patru injectoare de dioxid de carbon încorporate special pentru astfel de situații de urgență. Acestea au evacuat o cantitate de gaz în componenta electrică, stingând astfel incendiul.
HMS Victorious este unul dintre cele patru astfel de submarine însărcinate cu efectuarea de patrule nucleare, cunoscut sub numele de Continuous At Sea Deterrent (CASD).
Aceasta înseamnă că un submarin al Marinei Regale înarmat cu rachete nucleare este mereu în patrulare undeva în lume, nevăzut și nedetectat, gata să lanseze arme sub comanda primului-ministru.
Nava mergea în SUA pentru exerciții
Un purtător de cuvânt al Royal Navy a declarat pentru The Telegraph că nava nu era în rolul CASD la momentul incidentului, ci tranzita în SUA pentru o serie de exerciții. Ea și-a anulat misiunea după ce focul a fost stins și s-a întors la baza din Faslane, Scoția.
Actualele patru submarine armate nucleare din clasa Vanguard urmează să fie înlocuite cu un număr egal de nave din clasa Dreadnought în 2030, într-o achiziție care costă 31 de miliarde de lire sterline cu un fond de urgență de 10 miliarde de lire sterline.
Ambarcațiunile din clasa Dreadnought vor fi înarmate în mod similar cu rachete nucleare Trident II . Fiecare rachetă găzduiește opt focoase nucleare de 100 de kilotone care pot fi vizate independent și are o rază de acțiune de 4.000 de mile marine (7.400 km). Pentru comparație, explozia de la Hiroshima a fost de 15 kilotone.
Un purtător de cuvânt al Royal Navy a declarat: „Descurajarea continuă pe mare nu este afectată, dar nu comentăm detaliile operațiunilor submarine”.