SUA: Vizita Xi la Moscova oferă „acoperire diplomatică” pentru crimele rusești

20 Mar 2023
SUA: Vizita Xi la Moscova oferă „acoperire diplomatică” pentru crimele rusești

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că vizita președintelui chinez Xi Jinping cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova arată intenția Chinei de a oferi „acoperire diplomatică” „atrocităților comise în Ucraina” ale Rusiei în loc să le condamne, scrie CNN.

„Faptul că președintele Xi călătorește în Rusia la câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru președintele Putin sugerează că China nu simte nicio responsabilitate de a trage la răspundere Kremlinul pentru atrocitățile comise în Ucraina și, în loc să le condamne, ar prefera să ofere acoperire diplomatică pentru ca Rusia să continue să comită acele crime”, a declarat Blinken la o conferință de presă la Departamentul de Stat privind publicarea Raportului privind drepturile omului din 2022.

Cu toate acestea, Blinken a spus că „elementele” propunerii de pace a Chinei pentru război sunt în conformitate cu eforturile pe care SUA le-ar sprijini. 

„Propunerea Chinei include elemente pe care le-am susținut de mult timp, inclusiv asigurarea securității nucleare, rezolvarea crizei umanitare, protejarea civililor și, într-adevăr, primul element cere menținerea suveranității, independenței și integrității teritoriale a tuturor statelor”, a spus Blinken.

Dar el a spus că orice apel pentru o încetare a focului „care nu include îndepărtarea forțelor ruse de pe teritoriul ucrainean ar sprijini efectiv ratificarea cuceririi ruse”, deoarece „ar permite președintelui Putin să se odihnească și să-și reconstituie trupele, iar apoi să reia războiul. într-un moment mai avantajos pentru Rusia”. 

„Lumea nu ar trebui să fie păcălită de nicio mișcare tactică a Rusiei, susținută de China sau de orice altă țară, de a îngheța războiul în propriile sale condiții”, a spus Blinken.

Alte stiri din Externe

Ultima oră