SUA: Ucraina a recucerit 50% din teritoriul ocupat de Rusia

24 Iul 2023
SUA: Ucraina a recucerit 50% din teritoriul ocupat de Rusia

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că, deși Ucraina a recucerit jumătate din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat inițial în invazia sa, Kievul s-a confruntat cu „o luptă foarte grea” pentru a recâștiga mai mult, scrie Reuters

„A fost luat deja înapoi aproximativ 50% din ceea ce a fost cucerit inițial”, a spus Blinken într-un interviu pentru CNN duminică.

"Acestea sunt încă zile relativ timpurii ale contraofensivei. Este greu", a spus el, adăugând: "Nu se va juca în următoarea săptămână sau două. Încă ne uităm, cred, la câteva luni".

La sfârșitul lunii trecute, președintele Zelensky a afirmat că progresul contraofensivei împotriva forțelor ruse a fost „mai lent decât se dorește”.

Ucraina a recucerit unele sate din sud și teritoriul din jurul orașului ruinat Bakhmut din est, dar nu a făcut o înaintare majoră împotriva liniilor rusești puternic apărate.

Când a fost întrebat dacă Ucraina va primi avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, Blinken crede că o va face. „Și accentul important este să ne asigurăm că atunci când le vor primi, sunt instruiți corespunzător, sunt capabili să întrețină avioanele și să le folosească într-un mod inteligent.”

O coaliție de 11 națiuni va începe pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioanele de luptă F-16 în august, în Danemarca, iar un centru de pregătire va fi înființat în România.

Ucraina a cerut de mult timp  F-16 fabricate de Lockheed Martin dar consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat luna trecută că nu a existat o decizie finală a Washingtonului cu privire la trimiterea avionelor. Oficialii americani au estimat că va dura cel puțin 18 luni pentru pregătirea și livrarea avioanelor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră