"SUA sunt de vină pentru criza aprovizionării cu gaze a Europei", spune Rusia

06 Sep 2022
"SUA sunt de vină pentru criza aprovizionării cu gaze a Europei", spune Rusia

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat marți că Statele Unite au pus la cale criza aprovizionării cu gaze a Europei, împingând liderii europeni spre pasul „sinucigaș” de a reduce cooperarea economică și energetică cu Moscova, scrie Reuters.

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză a aprovizionării cu gaze din toate timpurile, cu prețurile la energie crescând și importatorii germani discutând chiar despre posibila raționalizare în cea mai mare economie a Uniunii Europene, după ce Rusia a redus fluxurile de gaze către vest.

Întrebată ce trebuie să se întâmple pentru ca Nord Stream 1 să înceapă din nou pomparea, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a declarat pentru Reuters: „Ascultă, îmi pui întrebări la care chiar și copiii știu răspunsul: cei care au început acest lucru trebuie să termine asta”.

Ea a spus că Statele Unite au căutat de mult să rupă legăturile energetice dintre Rusia și marile puteri europene precum Germania, chiar dacă Moscova a fost un furnizor de energie de încredere încă din vremea sovietică.

„Dominația Washingtonului a prevalat”, a declarat Zakharova pentru Reuters, în marginea Forumului Economic de Est de la Vladivostok. „Au fost aduse la putere în Uniunea Europeană forțele politice care joacă rolul de „provocatori de oi”.

„Este o sinucidere absolută, dar se pare că vor trebui să treacă prin asta”, a spus ea.

Statele Unite și Uniunea Europeană au acuzat Rusia de șantaj energetic după ce Moscova a redus livrările de gaz către clienții europeni. Rusia a spus că au existat probleme tehnice cu o stație de compresoare pe care sancțiunile au împiedicat remedierea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră