SUA spun că Ucraina poate lovi „oriunde” în interiorul Rusiei

21 Iun 2024
SUA spun că Ucraina poate lovi „oriunde” în interiorul Rusiei

Politica nu se limitează la regiunea Harkov, au spus oficialii americani, scrie Politico

SUA i-au spus Ucrainei că poate folosi arme furnizate de americani pentru a lovi orice forță rusă care atacă de peste graniță – nu doar pe cele din regiunea de lângă Harkov, potrivit oficialilor americani.

Schimbarea subtilă a mesajelor - despre care oficialii insistă că nu este o schimbare a politicii - vine la doar câteva săptămâni după ce SUA au dat discret Kievului undă verde pentru a lovi în interiorul Rusiei, ca răspuns la un atac transfrontalier asupra orașului Harkov. La acea vreme, oficialii americani au subliniat că politica era limitată la regiunea Harkov, printre alte restricții.

De atunci, forțele ucrainene au folosit arme americane pentru a lovi în Rusia cel puțin o dată, distrugând ținte în orașul Belgorod și au reușit să rețină asaltul rusesc. Dar oficialii ucraineni și alți europeni au presat SUA să-și slăbească și mai mult restricțiile, permițând Ucrainei să lovească oriunde în interiorul Rusiei.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat marți pentru PBS că acordul cu Ucraina privind tragerea de arme americane în Rusia se extinde „oriunde unde forțele ruse trec granița din partea rusă în partea ucraineană pentru a încerca să cuprindă un teritoriu ucrainean suplimentar”.

Rusia a indicat în ultimele zile că s-ar putea muta în curând în orașul Sumy, din nord-est, care se află și în apropierea graniței cu Rusia. Dacă se întâmplă acest lucru, politica s-ar aplica și acolo, a spus Sullivan.

„Nu este vorba despre geografie. Este vorba despre bunul simț. Dacă Rusia atacă sau este pe cale să atace de pe teritoriul său în Ucraina, este logic să îi permitem Ucrainei să răspundă forțelor care o lovesc de peste graniță”, a spus Sullivan.

Doi oficiali americani au susținut că a permite Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei ca răspuns la contrafocurile de oriunde peste graniță nu este o schimbare în politică de când a fost luată decizia de la Harkov. Inițial, mișcarea a fost caracterizată doar în contextul atacului de la Harkov, dar asta nu exclude posibilitatea de a riposta împotriva altor atacuri transfrontaliere, a spus unul dintre oficiali.

Cu toate acestea, limbajul lui Sullivan este semnificativ diferit de ceea ce au spus oficialii americani în mai, când a fost detaliată noua politică. La acea vreme, un înalt oficial american a spus: „Președintele și-a îndrumat recent echipa să se asigure că Ucraina este capabilă să folosească armele americane în scopuri de contrafoc în Harkov, astfel încât Ucraina să poată ataca forțele ruse care le lovesc sau se pregătesc să le lovească”.

Politica de a nu permite lovituri cu rază lungă în interiorul Rusiei „nu s-a schimbat”, a subliniat oficialul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră