SUA și UE discută despre potențiale condiții ale încetării focului în Ucraina fără participarea Kievului

04 Iun 2022
SUA și UE discută despre potențiale condiții ale încetării focului în Ucraina fără participarea Kievului

In fața perspectivei unui impas prelungit în Ucraina, SUA și aliații săi pun un accent din nou pe necesitatea unui acord negociat pentru a pune capăt războiului, în vreme ce  conflictul se apropie de cea de-a 100-a zi , fără nicio victorie clară pentru nicio parte, scrie CNN

Oficialii americani s-au întâlnit în ultimele săptămâni în mod regulat cu omologii lor britanici și europeni pentru a discuta potențialele cadre pentru o încetare a focului și pentru încheierea războiului printr-un acord negociat, au declarat pentru CNN mai multe surse familiare cu discuțiile. Printre subiecte a fost și un cadru în patru puncte propus de Italia la sfârșitul lunii trecute. Acest cadru implică angajamentul Ucrainei de neutralitate în ceea ce privește NATO în schimbul unor garanții de securitate și negocieri între Ucraina și Rusia privind viitorul Crimeei și al regiunii Donbas .

Ucraina nu este direct implicată în aceste discuții, în ciuda angajamentului SUA de a nu discuta „nimic despre Ucraina fără Ucraina”. Oficialii americani și ucraineni au spus că SUA nu au făcut presiuni asupra Ucrainei să se angajeze într-un anumit plan sau nu i-au împins direct să negocieze cu rușii.

Totuși, există o oarecare confuzie cu privire la tipul de cadru pe care SUA ar considera potrivit să-l aducă ucrainenilor pentru discuții ulterioare.

SUA la ONU, Linda Thomas Greenfield, a declarat reporterilor la începutul acestei săptămâni că cadrul italian este „una dintre acele inițiative pe care cu siguranță ne-ar plăcea să o vedem aducând o încheiere la acest război oribil și la atacurile oribile asupra poporului ucrainean”. Dar doi oficiali americani au declarat pentru CNN că SUA de fapt nu sprijină propunerea Italiei.

În orice caz, oficialii americani și occidentali spun CNN că există o îngrijorare tot mai mare că, dacă rușii și ucrainenii nu se întorc la masa negocierilor și nu ajung la o înțelegere, războiul se va prelungi – potențial ani de zile.

Schimbare subtilă de limbaj

Administrația Biden încă nu vede nicio perspectivă reală pentru vreo soluție diplomatică sau încetare a focului în curând și doi oficiali NATO au spus că alianța occidentală vede puțin apetit de a negocia de partea ucraineană -- în parte pentru că campania brutală de bombardare a Rusiei și nenumăratele încălcări ale drepturilor omului au distrus sprijinul public pentru orice concesiune către Rusia.

„Nu este pentru noi să decidem sau să avem opinii puternice [cu privire la] ceea ce Ucraina ar trebui să accepte sau nu”, a spus Stoltenberg joi.

Dar unii oficiali ucraineni sunt încă precauți că Occidentul va încerca să le impună un acord, a declarat o sursă ucraineană pentru CNN. Zelensky și consilierii săi seniori au exclus public să facă orice concesii teritoriale Rusiei.

„Cei care sfătuiesc Ucraina să dea ceva Rusiei, aceste „mari personalități geopolitice”, nu văd niciodată oameni obișnuiți, ucraineni de rând, milioane care trăiesc pe teritoriul pe care își propun să-l schimbe pentru o pace iluzorie”, a spus el într-o adresă video.

Conflict mai lung, costuri mai mari

Unii oficiali sunt îngrijorați de faptul că noi mișcări dure -- cum ar fi impunerea de sancțiuni secundare asupra țărilor care nu respectă restricțiile SUA privind exporturile de energie rusă -- ar putea afecta și mai mult piețele energetice. Și există o recunoaștere din ce în ce mai mare a faptului că sancțiunile nu vor fi un „punct de lovitură” pentru Rusia, ci mai degrabă o „piedică” care ar putea dura ani pentru a produce consecințe semnificative, a spus un înalt oficial.

Pe măsură ce SUA încearcă să-și mențină sprijinul militar și financiar pentru Ucraina și să izoleze Rusia atât timp cât este nevoie pentru a ajunge la un acord de pace, o strategie cheie va fi menținerea unificată a alianței NATO. Dar deja, spun sursele, au apărut diviziuni în NATO -- Turcia refuză să permită Suediei și Finlandei să avanseze cu aderarea la bloc, iar diplomații au trebuit să facă o excepție pentru Ungaria, ca parte a recentului embargo petrolier al Europei împotriva Rusiei.

Există, de asemenea, provocarea de a menține sprijinul intern pentru finanțarea războiului din Ucraina. A existat o opoziție din ce în ce mai mare în rândul republicanilor aliniați la Donald Trump cu fiecare vot de asistență luat de Congres, a remarcat un parlamentar democrat. El a adăugat că există îngrijorări cu privire la cât de dispus va fi Congresul în viitor să finanțeze un conflict prelungit.

„Avem o pistă între acum și sfârșitul anului”, a spus parlamentarul, referindu-se la pachetul de asistență ucrainean de 40 de miliarde de dolari pe care Biden l-a semnat luna trecută.

O altă prioritate de vârf va fi continuarea achiziției de armament suficient de sofisticat pentru a alimenta un război cu uzură mare, artilerie grea, fără a epuiza stocurile americane. O opțiune luată în considerare este repornirea liniilor de producție pentru sistemele din epoca sovietică pe care ucrainenii știu deja să le folosească. Dar SUA vor, de asemenea, să facă tranziția Ucrainei la sisteme de arme conforme NATO, care sunt mai ușor de produs și procurat decât sistemele sovietice mai vechi. Dar chiar și asta vine cu propria sa provocare pe termen lung: armata ucraineană va avea nevoie de mai multă pregătire pentru a opera sistemele occidentale.

Totuși, oficialii americani au indicat armele mai avansate deja pe câmpul de luptă, cum ar fi obuzierele, care au ajutat în mod semnificativ Ucraina să oprească avansurile Rusiei.

„Cred că nu vedem că apărarea ucraineană cade”, a spus Colin Kahl, subsecretarul pentru politică al Pentagonului. „Ei rezistă, dar este o luptă de uzură”.

Stoltenberg a spus-o succint joi. „Trebuie doar să fim pregătiți pentru termen lung”, a spus el, „pentru că ceea ce vedem este că acest război a devenit acum un război de uzură”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră