SUA se pregătesc pentru un rol „proeminent” în Gaza postbelică

24 Mai 2024
SUA se pregătesc pentru un rol „proeminent” în Gaza postbelică

Ideea a fost menționată într-un document clasificat al Departamentului de Stat care sublinia modul în care SUA ar putea ajuta la stabilizarea Gazei după o încetare a focului, scrie Politico

Administrația Biden ia în considerare numirea unui oficial american care să servească ca principal consilier civil al unei forțe în mare parte palestiniene când se încheie conflictul Israel-Hamas, au spus patru oficiali americani – un semn că SUA intenționează să fie foarte implicate în asigurarea unei Gaza post război.

Consilierul civil va avea sediul în regiune și va lucra îndeaproape cu comandantul forței, care ar fi fie palestinian, fie dintr-o națiune arabă, au spus oamenii.

Washingtonul încă dezbate câtă autoritate oficială ar avea acest consilier, dar toți oficialii, cărora li sa acordat anonimatul pentru a detalia discuțiile foarte sensibile, au subliniat că face parte dintr-un plan ca SUA să joace un rol „proeminent” în scoaterea Gaza din haos.

Discuțiile private dintre Casa Albă, Pentagon și Departamentul de Stat cu privire la rolul de consilier – care nu au fost raportate anterior – arată că administrația Biden se așteaptă să fie în centrul a ceea ce se întâmplă cu Gaza mult după ce armele vor fi tăcute. Prin urmare, SUA ar fi parțial responsabile pentru ceea ce urmează, inclusiv pentru îmbunătățirea vieții a 2,2 milioane de palestinieni care suferă pe teritoriul decimat.

Consilierul nu va intra niciodată în Gaza, au spus oficialii - un indiciu al dorinței de a evita orice implicație că SUA ar dicta viitorul teritoriului.

Doi oficiali au spus că consilierul ar putea avea sediul în Sinai, iar altul a spus că ar putea fi Iordania. Propunerea pentru consilier și forță de menținere a păcii circulă de luni de zile într-o administrație clasificată.

SUA este deja un actor important în conflict, sprijinind campania militară a Israelului împotriva Hamas, în timp ce îl împing pe premierul Benjamin Netanyahu să permită mai mult ajutor umanitar în Gaza. Acum, în timpul unei faze intense de planificare, administrația lucrează pentru ca mai mulți parteneri din interiorul și din afara SUA să convergă în jurul ideilor de a stabiliza Gaza postbelică - și anume pentru a menține securitatea și a evita o insurgență care ar putea arunca enclava într-o mai mare tulburare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră