VIDEO! SUA si Arabia Saudită implicate in doborârea avionului rusesc in Siria

01 Aug 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
VIDEO! SUA si Arabia Saudită implicate in doborârea avionului rusesc in Siria

Pe 24 noiembrie 2015, avioane de vânătoare F-16 turcești au doborât un bombardier rusesc Su-24 care efectua operațiuni anti-teroriste in Siria. Piloții bombardierului au reușit să se catapulteze, dar unul dintre ei, lt.col. Oleg Peșkov a fost impușcat de către militanții turkmeni.

Incidentul a cauzat tensiuni diplomatice intre Rusia si Turcia, Kremlinul argumentând că aparatul nu a intrat in spațiul aerian turc si că acesta efectua operațiuni anti-DAESH deasupra teritoriului Sirian când a fost atacat.

Atacul a fost considerat o acțiune unilaterală din partea Turciei, dar Willy Wimmer susține că, de fapt, NATO si fortele saudite ar fi de vină. "Potrivit informațiilor pe care le dețin, sisteme AWACS (Airborne Warning and Control System) din SUA si Arabia Saudită au fost implicate". Aceste sisteme sunt de fapt avioane de pasageri modificate pentru a echipa instalații radar complexe si acționează ca ochii si urechile avioanelor de vânătoare, oferind informații in timp real escadrilelor despre situația tactică din spațiul aerian supravegheat si ghidaj pentru operațiunile de interceptare a avioanelor suspecte sau ostile. Wimmer mentionează că "avioane precum Suhoiul Su-24 nu sunt atât de usor de doborât, este nevoie să fie asigurată tintirea, iar așa ceva se poate face doar cu sprijinul aparatelor AWACS." Cele doua avioane de alertă si control au decolat de la o baza americană din Cipru si de la o baza din Arabia Saudită.

Potrivit regulilor NATO, dacă se crede că un avion violeaza spațiul aerian al unei alte țări, atunci respectivul centru de control aerian trebuie sa atragă atenția pilotului asupra erorii comise. Pe timp de pace, un avion militar poate maxim să forțeze intrusul să facă o aterizare de urgență pe cel mai apropiat aeroport. "Ceea ce s-a intamplat acolo nu corespunde deloc cu regulamentele internaționale. Au doborât avionul rusesc pentru că asta au vrut", a spus Wimmer. Acesta este de părere că motivul din spatele atacului a venit din partea aliaților Turciei care doresc ruperea relațiilor dintre aceasta si Rusia. "Trebuie presupus că dacă cineva incalcă regulile internaționale, atunci miza o reprezintă interesele politice. Aceasta a fost despre distrugerea relațiilor dintre Republica Turcă si Federația Rusă care, atunci, erau infloritoare", a mai declarat Willy Wimmer.

Luna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a trimis o scrisoare omologului său, Vladimir Putin, in care se preciza ca Turcia "nu a avut niciodată dorința sau intenția deliberată de a dobori un avion apartinând Rusiei", și a transmis condoleanțe rudelor pilotului decedat in incident.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră