SUA recomandă Kievului o nouă strategie: "Nu mai atacați, apărați-vă"

12 Dec 2023
SUA recomandă Kievului o nouă strategie: "Nu mai atacați, apărați-vă"

SUA și Ucraina caută o nouă strategie după o contraofensivă eșuată." Ucraina nu are nevoie să recupereze toate cele aproape 20% din țara pe care a pierdut-o pentru a câștiga războiul", spun oficialii americani, scrie New York Times

Președintele Volodymyr Zelensky a ajuns la Washington într-un moment critic, atât pe câmpul de luptă, cât și pe Capitol Hill.

Liderii militari americani și ucraineni caută o nouă strategie pe care să o poată începe la începutul anului viitor pentru a da un impuls Ucrainei semnala sprijinul pentru războiul țării împotriva Rusiei, potrivit oficialilor americani și ucraineni.

Impulsul pentru o nouă abordare vine după ce contraofensiva Ucrainei de câteva luni a eșuat în obiectivul său de a recuceri teritoriul pierdut în fața armatei ruse invadatoare și după săptămâni de întâlniri adesea tensionate între oficiali americani de vârf și omologii lor ucraineni.

Președintele Volodymyr Zelenskya sosit luni la Washington pentru întâlniri aranjate în grabă săptămâna aceasta cu președintele Biden și Congresul pentru a discuta calea de urmat. Cei doi președinți vor încerca să demonstreze solidaritate și să susțină sprijinul pentru Ucraina într-un moment critic, atât pe câmpul de luptă, cât și pe Capitol Hill.

Eșecurile Ucrainei au venit pe măsură ce sprijinul republican pentru continuarea asistenței financiare americane pentru Kiev s-a erodat. Chiar și unii înalți oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea că, dacă războiul va intra într-un impas îndelungat anul viitor, președintele Vladimir V. Putin al Rusiei va câștiga avantaj.

„Nu putem să-l lăsăm pe Putin să câștige”, a spus Biden săptămâna trecută, în timp ce făcea presiuni asupra Congresului pentru o nouă rundă de finanțare pentru Ucraina. „Este în interesul nostru covârșitor național și în interesul internațional al tuturor prietenilor noștri. Orice perturbare a capacității noastre de a furniza Ucraina întărește în mod clar poziția lui Putin”.

Armata rusă, după propria ofensivă eșuată către Kiev în 2022, a început să-și inverseze tactica și își reconstruiește puterea. Moscova are acum mai multe trupe, muniție și rachete și și-a mărit avantajul puterii de foc cu o flotă de drone de pe câmpul de luptă, multe dintre ele furnizate de Iran, potrivit oficialilor americani.

Statele Unite intensifică sfaturile militare față în față pe care le oferă Ucrainei, trimițând un general de trei stele la Kiev pentru a petrece timp considerabil pe teren. Ofițerii militari americani și ucraineni spun că speră să elaboreze luna viitoare detaliile unei noi strategii într-o serie de antrenamente de război programate să aibă loc la Wiesbaden, Germania.

Americanii susțin o strategie conservatoare care se concentrează pe menținerea teritoriului pe care îl are Ucraina și vor ca aceasta să construiască provizii și forțe pe parcursul anului. Ucrainenii vor să intre în atac, fie la sol, fie cu lovituri la distanță lungă, cu speranța de a capta atenția lumii.

Miza este uriașă. Fără o nouă strategie și o finanțare suplimentară, oficialii americani spun că Ucraina ar putea pierde războiul. Oficialii administrației susțin că dl Putin pariază pe sprijinul american diminuat, subliniind declarațiile sale recente conform cărora, dacă Ucraina rămâne fără muniție furnizată de NATO, Rusia va prevala în câteva zile.

Statele Unite au oferit Ucrainei un vast sprijin militar și economic, de peste 111 miliarde de dolari în ultimii doi ani. Dar un număr semnificativ de republicani spun acum că se opun cheltuielilor suplimentare, iar alții cer să vadă o nouă strategie înainte de a vota pentru orice fonduri suplimentare.

Mulți lideri ucraineni nu realizează cât de precară este finanțarea continuă a SUA pentru război, au spus oficialii americani. Acești generali ucraineni și înalți oficiali civili au așteptări nerealiste cu privire la ceea ce va furniza Statele Unite, au spus ei. Ei cer milioane de obuze de artilerie, de exemplu, din stocurile occidentale care nu există.

Oficialii americani spun că Ucraina va trebui să lupte cu un buget mai restrâns.

Unii din armata americană doresc ca Ucraina să urmeze o strategie de „ține și construi” – să se concentreze pe deținerea teritoriului pe care îl are și pe dezvoltarea capacității sale de a produce arme până în 2024. Statele Unite consideră că strategia va îmbunătăți autosuficiența Ucrainei și va asigura Kievul. este în măsură să respingă orice nou impuls rusesc.

Scopul ar fi să creeze o amenințare suficientă credibilă pe care Rusia ar putea lua în considerare angajarea în negocieri semnificative la sfârșitul anului viitor sau în 2025.

În același timp, oficialii ucraineni examinează strategiile care se bazează pe loviturile lor profunde de succes asupra Crimeei toamna trecută. Ei caută modalități creative de a menține Rusia în dezechilibru cu atacuri împotriva fabricilor de arme, a depozitelor de arme și a liniilor de tren pentru mutarea munițiilor și pentru a obține victorii simbolice. Un fost înalt oficial militar ucrainean a refuzat să discute propunerile, dar a spus că noul plan este perfecționat și este „foarte îndrăzneț”.

Oficialii americani spun că, fără o schimbare de strategie, 2024 ar putea fi asemănător cu 1916, cel mai mortal an al Primului Război Mondial, când mii de tineri și-au pierdut viața și liniile de luptă s-au schimbat foarte puțin.

Spitalele ucrainene sunt deja pline de soldați răniți. Ambulanțele s-au mișcat înainte și înapoi din față pe tot parcursul contraofensivei din acest an. Ucraina nu a făcut publice cifrele oficiale ale morților săi în război, dar pierderile, recunosc oficialii, au fost semnificative.

Contraofensiva din 2023 a fost construită în jurul refacerii armatei Ucrainei după imaginea Americii. A fost, au spus criticii, abordarea pe care Statele Unite au încercat-o în Vietnam, Irak și Afganistan, în mare parte fără succes.

Dar există câteva semne de compromis. Înalți oficiali americani au spus că sunt deschiși la unele dintre noile idei ale Ucrainei. Oficialii americani au spus că loviturile profunde ale Ucrainei în Crimeea din această toamnă s-au dovedit a fi mortale pentru Rusia și au fost un punct luminos într-o contraofensivă altfel dezamăgitoare. Strategii americani cred că ucrainenii pot construi pe acest succes anul viitor, chiar dacă o mare parte din energia lor este cheltuită pentru reconstruirea forțelor lor.

Generalul Christopher G. Cavoli, comandantul american de vârf în Europa, a avut un rol mai important în coordonarea cu oficialii ucraineni.

Pentagonul a decis, de asemenea, să-l trimită pe locotenentul general Antonio A. Aguto Jr., care comandă sprijinul Ucrainei de la o bază din Germania, pentru a petrece perioade lungi de timp la Kiev. Generalul Aguto va lucra mai direct cu conducerea militară a țării pentru a îmbunătăți sfaturile pe care le oferă Statele Unite, au spus oficialii americani. În timp ce Casa Albă a optat să nu aibă permanent consilieri militari americani în țară, rotațiile frecvente ale generalului Aguto în și din Kiev s-ar ajunge la sfârșitul acestei restricții.

Bătălia de la Robotyne încapsulează speranțele năruite ale contraofensivei Ucrainei.

Până în august, forțele mecanizate antrenate de SUA s-au apropiat de micul sat, după ce s-au luptat luni de zile pentru a se muta la doar câțiva mile până la periferia lui. Până la sfârșitul lunii, oficialii ucraineni au susținut că au recucerit cătunul, la aproximativ 50 de mile de coasta de sud a Ucrainei.

Oficialii americani și ucraineni au spus că victoria a fost mică, dar semnificativă, un pas către tăierea liniilor rusești și împingerea către Marea Neagră, împărțind rutele de aprovizionare ale Kremlinului.

La Washington, oficialii americani au spus că ucrainenii aproape că au spart primul strat de apărare rusească și vor continua într-un asalt menit să testeze puterea celorlalte straturi defensive.

Dar apărarea Rusiei s-a dovedit mult mai puternică decât estimaseră Statele Unite. Și mai degrabă decât o victorie, Robotyne s-a transformat într-un baie de sânge.

Brigada 47, una dintre cele nouă antrenate de Statele Unite, a suferit pierderi uriașe: zeci de soldați răniți sau uciși. Vehiculele lor de luptă Bradley și transportoarele blindate Stryker ale altor unități și tancurile germane Leopard au fost distruse. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au evidențiat epava mocnită și creșterea victimelor ucrainene.

Pe măsură ce iarna se apropie, forțele ucrainene sunt încă blocate la periferia lui Robotyne, cu puține speranțe că vor putea străbate următoarea linie de apărare rusă în curând.

Statele Unite și aliații săi au cheltuit milioane pentru a trimite tancuri și alte vehicule blindate în Ucraina și pentru a antrena unități nou formate cu privire la tactici militare avansate. Dar, în ciuda forțelor Ucrainei în timpul verii și în toamnă, forțele ruse au păstrat în mare parte aproape 20% din țară.

Timp de trei luni, personalul militar american și aliat a antrenat cele nouă brigăzi, 36.000 de soldați ucraineni, în elementele de bază ale războiului de manevră. Teoria, avansată de strategii americani, a fost că doar o forță grea ar putea străpunge liniile rusești întărite și să relueze coasta de sud-est a Ucrainei.

Dar în timp ce Statele Unite au învățat Ucraina cum să folosească armamentul, rușii au săpat și s-au pregătit pentru lupta viitoare.

Strategii americani și ucraineni nu și-au dat seama inițial cât de mult rușii își întăreau apărarea. Trupele ucrainene care se antrenau în Germania s-au exersat să spargă apărări mult mai puțin puternice decât cele cu care s-au confruntat în cele din urmă.

Apărarea profundă a Rusiei includea câmpuri minate mai formidabile decât s-au văzut vreodată de la Războiul Coreean, o tehnologie veche care a încetinit și apoi a oprit avansarea Armatei ucrainene. Dar și utilizarea de către Rusia a unei varietăți de drone, inclusiv drone comerciale fabricate din China, a schimbat fundamental natura războiului de manevre mecanizate.

În trecut, descoperirile de-a lungul liniei frontului puteau fi exploatate, permițând forțelor în avans să obțină un avantaj înainte ca inamicul lor să poată răspunde. Acum, cu câmpul de luptă sub observație aproape constant, este dificil pentru ambele părți să valorifice fără a fi detectate și oprite fie cu artilerie, fie cu un contraatac.

Dronele rusești au reușit să întrerupă comunicațiile dintre trupele din prima linie și postul de comandă al Ucrainei. Alte drone au fost folosite pentru a identifica echipele Ucrainei de curățare a minelor, permițând Rusiei să trimită elicoptere de atac pentru a le lovi.

Problemele Ucrainei au fost agravate de dezacordurile puternice cu generalii americani cu privire la modul și unde să fie angajate noile forțe mecanizate. Oficialii ucraineni, inclusiv Zelensky, au concluzionat că partea de est a țării era cel mai important teatru, deoarece forțele ruse și-au concentrat eforturile acolo.

Washingtonul a văzut estul Ucrainei, inclusiv regiunea Donbas, ca fiind mai puțin important din punct de vedere strategic decât coasta de sud ocupată.

Americanii doreau ca ucrainenii să se concentreze spre sud, să rupă sau să amenințe stăpânirea Moscovei pe fâșia de pământ ucrainean dintre Crimeea și granița cu Rusia. Comandamentul Ucrainei credea că aceste apărări erau prea rigide pentru a pătrunde și că împingerea prin minele terestre de acolo ar duce la pierderi imense.

Drept urmare, Ucraina și-a păstrat forțele împărțite între est și sud, refuzând să se angajeze într-o cale principală de atac. Și în loc de o descoperire decisivă, s-a dezvoltat un impas.

Liderii militari ucraineni au spus că cred că așteptările americane sunt nerealiste, mai ales având în vedere faptul că nu aveau putere aeriană cu care să-și protejeze unitățile terestre.

„Există o mulțime de motive pentru care contraofensiva a eșuat, dar critica ucraineană are ceva adevăr”, a spus Eric Ciaramella, un savant la Carnegie Endowment for International Peace. „A existat un fel de inflație de așteptare colectivă.”

Campania din 2023 nu a fost un eșec total. Oficialii americani subliniază atacurile de succes și dăunătoare ale Ucrainei asupra flotei Rusiei de la Marea Neagră și a posturilor de comandă militare din Crimeea.

A fost, au spus unii oficiali, o victorie navală majoră a unei țări fără marina.

Rachetele britanice Storm Shadow cu rază mai lungă de acțiune au deteriorat semnificativ țintele din Crimeea. Pe 22 septembrie, o grindină de rachete Storm Shadow a lovit sediul Flotei Ruse de la Marea Neagră din Sevastopol. Câteva zile mai târziu, Rusia a retras părți ale flotei din Crimeea.

Operațiunile au permis Ucrainei să exporte cereale din Odesa și au menținut unele căi maritime deschise, o victorie critică, dar s-au schimbat puțin pe parcursul general al războiului și nu i-au permis Ucrainei să recâștige niciun teritoriu.

La cartierul general al Armatei SUA în Europa din Wiesbaden, Germania, înalți lideri militari americani, inclusiv generalul Cavoli și generalul Aguto, s-au întâlnit săptămâna trecută cu doi oficiali ucraineni de rang înalt pentru a discuta aspectele generale ale strategiei în anul următor.

Nici oficialii americani, nici oficialii ucraineni nu vor dezvălui detalii despre conversații sau despre noul plan. Dar indiferent de acordul final, schimbarea dinamicii este esențială. Cu cât războiul este perceput mai mult ca un impas, cu atât va fi mai greu să se asigure fonduri suplimentare americane, au spus analiştii.

„Nu cred că este exagerat pentru a evidenția cât de importantă este asistența SUA”, a spus Andrea Kendall-Taylor, un cercetător la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană. „Dacă asistența nu continuă, atunci acest război va căpăta o natură radical diferită, mergând înainte.”

Ucraina nu are nevoie să recupereze toate cele aproape 20% din țara pe care a pierdut-o pentru a câștiga războiul, spun oficialii americani.

Obținerea unor victorii strategice și simbolice, întărindu-și apărarea și construind propriile abilități de a produce mai multe arme, ar putea fi suficientă pentru a întări mâna Ucrainei atunci când apelurile la discuții de pace pentru a pune capăt războiului reîncep inevitabil.

Oficialii americani încearcă să-i pregătească pe ucraineni pentru anul viitor, spunându-le că orice ajutor pe care Congresul îl aprobă nu se va potrivi cu tipul de finanțare oferit de Washington în primii doi ani de război.

„Trebuie să lupte inteligent și eficient”, a spus Michael Kofman, un membru senior al programului Rusia și Eurasia la Carnegie Endowment for International Peace, care a vizitat recent Ucraina. „Dacă Ucraina și Occidentul fac investițiile potrivite în urmărirea unei strategii pe termen lung, atunci Ucraina ar putea recupera avantajul.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră