Nu există „nicio dovadă” care să indice că Ucraina a deturnat unele dintre cele zeci de miliarde de dolari din ajutorul militar american pe care le-a primit de la invazia rusă, a declarat marţi pentru Reuters un înalt oficial al Pentagonului, scrie Le JournaldeMontreal
Membrii Comitetului pentru Servicii Armate ale Camerei l-au intervievat pe Colin Kahl, subsecretarul pentru Strategie al Apărării, și alți doi oficiali timp de aproape două ore și jumătate.
„Nu există nicio dovadă că ucrainenii au deturnat (ajutorul) către piața neagră”, a spus Kahl oficialilor aleși.
„Nu este surprinzător, având în vedere intensitatea luptei și faptul că ei folosesc în mod clar ceea ce le oferim noi și ceea ce oferă aliații și partenerii noștri pentru o eficacitate maximă”, a continuat numărul trei al Pentagonului.
„Credem că, dacă vreo parte a acestor sisteme (militare) ar fi deturnată, ar fi de către rușii care au capturat lucruri pe câmpul de luptă.”
Inspectorul general al Departamentului de Apărare, Robert Storch, a declarat membrilor comisiei că există un „număr semnificativ” de oameni în regiune care monitorizează livrările către Ucraina, precum și misiunile de antrenament și că informațiile au fost obținute și de la personalul militar american de la ambasada din Kiev.
„Nu am dovedit existența unor astfel de cazuri” de deturnare ilegală a armelor sensibile, cum ar fi rachetele Stinger, a spus domnul Storch.
De când republicanii au preluat controlul camerei inferioare a Congresului SUA, ei au încercat să monitorizeze mai îndeaproape ajutorul SUA pentru Kiev.
După începutul războiului din Ucraina, Washingtonul a reușit să formeze rapid o coaliție internațională.
Ajutorul pentru Kiev a fost coordonat prin Grupul de contact al Ucrainei, care reunește aproximativ 50 de țări conduse de Statele Unite, care s-a întâlnit pentru prima dată la sfârșitul lunii aprilie a anului trecut la Ramstein, Germania.
Potrivit Pentagonului, ajutorul militar pentru Kiev a depășit 50 de miliarde de dolari de la invazie, mai mult de jumătate fiind furnizat de Washington.
Deputatul republican Mike Rogers, președintele Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei, a estimat suma totală de bani alocată pentru ajutor Ucrainei și aliaților NATO la peste 100 de miliarde de dolari. NATO, declarând la începutul audierii că acest lucru necesită „un nivel fără precedent de control din partea acestei comisii și a Congresului.”