SUA nu au o imagine clară a strategiei de război a Ucrainei, spun serviciile de informații

09 Iun 2022
SUA nu au o imagine clară a strategiei de război a Ucrainei, spun serviciile de informații

Agențiile de informații știu mult mai multe despre armata Rusiei, chiar dacă Statele Unite livrează arme de miliarde de dolari ucrainenilor, scrie NewYorkTimes

Dar, în ciuda fluxului tuturor acestor știri către public, agențiile de informații americane au mai puține informații decât și-ar dori despre operațiunile Ucrainei și au o imagine mult mai bună a armatei Rusiei, a operațiunilor planificate și a succeselor și eșecurilor sale, potrivit actualilor și foștilor oficiali. .

Guvernele rețin adesea informații de la public pentru securitatea operațională. Dar aceste lacune de informații în cadrul guvernului SUA ar putea face mai dificil pentru administrația Biden să decidă cum să vizeze ajutorul militar, deoarece trimite miliarde de dolari în arme în Ucraina.

Oficialii americani au spus că guvernul ucrainean le-a dat puține briefing-uri sau detalii clasificate despre planurile lor operaționale, iar oficialii ucraineni au recunoscut că nu le-au spus americanilor totul.

Desigur, comunitatea de informații din SUA colectează informații despre aproape fiecare țară, inclusiv Ucraina. Dar agențiile americane de spionaj, în general, își concentrează eforturile de colectare asupra guvernelor adverse, cum ar fi Rusia, nu prietenilor actuali, precum Ucraina. Și în timp ce Rusia a fost o prioritate de top pentru spionii americani timp de 75 de ani, când a fost vorba de ucraineni, Statele Unite au lucrat la construirea serviciului lor de informații, nu la spionarea guvernului lor.

Rezultatul, au spus foștii oficiali, au fost niște puncte moarte.

„Cât de multe știm cu adevărat despre cum se descurcă Ucraina?” a spus Beth Sanner, un fost oficial înalt al serviciilor de informații. „Poți găsi o persoană care să-ți spună cu încredere câte trupe a pierdut Ucraina, câte piese de echipament a pierdut Ucraina?”

Chiar și fără o imagine completă a strategiei și situației militare a Ucrainei, administrația Biden a promovat noi capabilități, precum sistemele de artilerie cu rachete anunțate de președintele Biden săptămâna trecută. Ucraina așteaptă sosirea unor sisteme de arme occidentale mai puternice, deoarece ambele părți în război suferă pierderi grele în regiunea Donbas de est a țării.

Oficialii Pentagonului spun că au un proces robust de trimitere a armelor, care începe cu o solicitare din partea ucrainenilor și include o evaluare a SUA a tipului de echipament de care au nevoie și cât de repede poate fi stăpânit.

Unele agenții europene spun că va fi dificil, dacă nu imposibil, pentru Ucraina să recupereze pământul pe care Rusia l-a luat de când a invadat în februarie, dar agențiile de informații americane sunt mai puțin pesimiste, au spus oficialii. Cu toate acestea, există crăpături în apărarea Ucrainei, iar întrebările despre starea forțelor militare ale Ucrainei și strategia în Donbas au creat o imagine incompletă pentru Statele Unite.

Avril D. Haines, directorul serviciilor de informații naționale, a mărturisit luna trecută la o audiere la Senat că „a fost foarte greu de spus” cât de mult ajutor suplimentar ar putea absorbi Ucraina.

„De fapt, avem, probabil, mai multă perspectivă din partea rusă decât avem din partea ucraineană”, a spus ea.

O întrebare cheie este ce măsuri intenționează să solicite Zelensky în Donbas. Ucraina se confruntă cu o alegere strategică acolo: să-și retragă forțele sau riscă să fie încercuiate Rusia.

În ultimele zile, Ucraina a oferit mai multe informații. Duminică, Zelensky a vizitat primele linii și a numit luptele de la Sievierodonetsk – un oraș cheie pentru controlul Donbasului – „extrem de dificile” El a recunoscut, de asemenea, că până la 100 de soldați ucraineni mor pe zi și a descris cum Rusia a ocupat o cincime din țară. Declarațiile publice mai sincere ale guvernului ar putea fi un precursor al unei conversații cu populația sa despre alegerile strategice care trebuie făcute în Donbas, au spus analiștii.

„Probabil că există o dezbatere cu privire la retragerea tuturor apărărilor care ar putea fi prinse în capcană dacă rămân”, a spus Stephen Biddle, profesor de afaceri internaționale la Universitatea Columbia. „Dacă va exista o retragere deliberată, Zelensky va trebui să explice asta într-un fel, care nu denigreze armata ucraineana. Va trebui să spună un fel de poveste poporului ucrainean dacă decid să retragă acele trupe, iar explicarea pierderilor pe care le-ar putea suferi dacă ar rămâne este o modalitate logică de a face asta.”

Există un alt motiv pentru informațiile incomplete despre Ucraina. Acoperirea norilor a limitat utilitatea sateliților de deasupra capului.

Statele Unite oferă Ucrainei actualizări regulate, aproape în timp real, de informații despre locația forțelor ruse, informații pe care ucrainenii le folosesc pentru a planifica operațiuni și lovituri și pentru a-și consolida apărarea.

Dar chiar și în conversațiile la nivel înalt cu generalul Mark A. Milley, președintele șefilor de stat major comun, sau cu Lloyd J. Austin III, secretarul apărării, oficialii ucraineni își împărtășesc doar obiectivele strategice, nu planurile operaționale detaliate. Secretul Ucrainei i-a forțat pe oficialii armatei și a serviciilor de informații americane să încerce să învețe ce pot de la alte țări care operează în Ucraina, sesiuni de antrenament cu ucraineni și comentariile publice ale domnului Zelensky , au spus oficialii americani.

Ucraina, au spus oficialii, vrea să prezinte o imagine de forță, atât publicului, cât și partenerilor săi apropiați. Guvernul nu dorește să împărtășească informații care ar putea sugera o slăbire a hotărârii sau să dea impresia că s-ar putea să nu câștige. În esență, oficialii ucraineni nu doresc să prezinte informații care ar putea încuraja Statele Unite și ceilalți parteneri occidentali să încetinească fluxul de arme.

La ordinul Statelor Unite, Ucraina a petrecut ani de zile întărind protecția serviciilor militare și de informații de spionii ruși. Informarea altor țări despre planurile lor și situația operațională ar putea dezvălui slăbiciunile pe care Moscova le-ar putea exploata dacă armata rusă ar afla despre ele.

(Desigur, ucrainenii nu sunt întotdeauna la fel de atenți cu planurile operaționale americane. Zelensky a anunțat odată public că domnul Austin și Antony J. Blinken, secretarul de stat, vor veni la Kiev pentru o vizită, un fapt pe care oficialii americani au încercat să-l păstreze secret.)

Există motive întemeiate pentru ca Ucraina să nu vorbească sincer despre forțele lor sau despre strategia lor militară, a spus dr. Biddle.

„Nu sunt sigur că este în interesul publicului american sau al publicului ucrainean ca ucrainenii să fie sinceri cu privire la pierderile lor, dacă rezultatul este că întărește efortul de război al Rusiei”, a spus dr. Biddle. „Dar asta înseamnă că nu cunoaștem cu adevărat ambele părți ale poveștii.”

Statele Unite au estimări mai bune ale victimelor și pierderilor de echipamente rusești, a declarat un înalt oficial american. Defense Intelligence Agency, de exemplu, estimează că numărul soldaților ucraineni uciși în acțiune este similar cu cel al Rusiei, dar agenția are un nivel mult mai scăzut de încredere în estimarea pierderilor ucrainene.

Imaginea pe care au prezentat-o ​​oficialii americani despre un război aprins, în care niciuna dintre părți nu a făcut progrese decisive, pare a fi corectă, a spus dr. Biddle. Cu toate acestea, informațiile publice despre victimele ucrainene, pierderile de echipamente și moralul sunt incomplete.

Dar poate exista un cost potențial dacă comunitatea de informații nu poate prezenta o imagine mai completă publicului sau Congresului despre perspectivele militare ale Ucrainei, a spus doamna Sanner. Dacă Rusia avansează mai departe, eșecul de a înțelege starea armatei ucrainene ar putea deschide comunitatea de informații la acuzații că nu a reușit să ofere factorilor de decizie politică o imagine completă a perspectivelor Ucrainei în război.

„Totul se referă la obiectivele Rusiei și la perspectivele Rusiei de a-și îndeplini obiectivele”, a spus doamna Sanner. „Nu discutăm dacă Ucraina ar putea să-i învingă. Și pentru mine, simt că ne pregătim pentru un alt eșec de informatii dacă nu vorbim despre asta în mod public.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră