SUA intră în recesiune tehnică după scăderea PIB în al doilea trimestru consecutiv

28 Iul 2022
SUA intră în recesiune tehnică după scăderea PIB în al doilea trimestru consecutiv

SUA raportează că economia a scăzut cu 0,2% în trimestrul iunie sau cu 0,9% pe o bază anuală, scrie Financial Times.

Economia SUA a intrat într-o recesiune tehnică în al doilea trimestru, datele publicate joi de departamentul de comerț arătând o contracție în a doua trei luni ale anului.

Produsul intern brut a scăzut cu 0,9% pe o bază anuală în al doilea trimestru, sau o scădere cu 0,2% față de trimestrul precedent - măsura utilizată de alte economii majore. Acest lucru vine în urma datelor privind produsul intern brut din primul trimestru, care arată că economia SUA s-a redus cu 1,6%.

În ciuda contracției, consumul personal, care oferă o perspectivă asupra sănătății consumatorului american, a crescut cu 1%, o încetinire comparativ cu 1,8% în primul trimestru, dar încă dă dovadă de putere.

Datele din al doilea trimestru au fost determinate de o creștere mai slabă a stocurilor afacerilor. Mai mulți comercianți cu amănuntul au raportat că stocurile lor au crescut neobișnuit de rapid anul trecut, deoarece și-au reaprovizionat rafturile după ce blocajele din lanțul de aprovizionare legate de Covid-19 s-au atenuat.

O recesiune tehnică este definită ca două trimestre consecutive de contracție a PIB-ului. Cu toate acestea, SUA nu utilizează această definiție și se bazează în schimb pe o determinare a unui grup de cercetători de la Biroul Național de Cercetare Economică, bazată pe o gamă mai largă de factori.

Cu toate acestea, două trimestre de creștere negativă la rând ar putea speria piețele. Contractele futures pe bursă au fost mai scăzute, iar randamentul Trezoreriei pe doi ani, care se mișcă odată cu așteptările ratei dobânzii, a scăzut.

Cifrele vin a doua zi după ce Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor cu 0,75 puncte procentuale, ca parte a unei campanii agresive de a controla inflația. Creșterile puternice ale ratei dobânzilor implementate de banca centrală în ultimele luni au început să încetinească economia, iar participanții de pe piață urmăresc îndeaproape pentru a vedea dacă această înăsprire rapidă va duce SUA în recesiune.

Este puțin probabil ca datele să schimbe calculul Fed pentru moment, spun economiștii. În conferința sa de presă după întâlnirea de politică de miercuri, președintele Jay Powell a spus că nu crede că SUA se află într-o recesiune și a subliniat puterea economiei, inclusiv a pieței muncii.

Dovezile unei încetiniri nu au apărut încă în datele privind ocuparea forței de muncă din SUA, care sunt, de asemenea, folosite de economiști pentru a evalua dacă o țară se află în recesiune. Șomajul este constant la 3,6%, cel mai scăzut nivel înregistrat de înainte de pandemia de coronavirus.

„PIB este o măsură a activității economice, dar oricât de completă ar părea”. . . Piața muncii va fi cel mai bun indicator pentru a afla dacă ne îndreptăm cu adevărat către o recesiune și dacă întreprinderile își reduc cu adevărat angajările”, a spus Gregory Daco, economist la EY-Parthenon.

„Nu cred că imprimarea PIB-ului ar trebui sau ar trebui să influențeze Fed”, a spus Eric Winograd, economist la AllianceBernstein.

Prognoza GDPNow a Fed din Atlanta, o estimare dinamică a creșterii PIB-ului real bazată pe cele mai actuale date economice, prognozase o contracție de 1,2%.

Alte stiri din Externe

Ultima oră