SUA intenționează să trimită mai mulți consilieri militari în Ucraina

21 Apr 2024
SUA intenționează să trimită mai mulți consilieri militari în Ucraina

Statele Unite, care tocmai au alocat un nou ajutor de 61 de miliarde de dolari (56 de miliarde de euro) Ucrainei, plănuiesc să trimită acolo mai mulți consilieri militari, într-un moment în care armata rusă pare să fi luat ascensiunea, relatează ziarul online american Politico, citându-l pe generalul Pat Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului.

SUA ia în considerare trimiterea de consilieri militari suplimentari la ambasada de la Kiev, cea mai recentă demonstrație a angajamentului american față de Ucraina, deoarece Rusia pare să câștige avânt în conflictul de doi ani.

Consilierii nu ar fi într-un rol de luptă, ci mai degrabă ar sfătui și sprijini guvernul și armata ucraineană, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.

„De-a lungul acestui conflict, Departamentul de apărare american (DOD) a revizuit și a ajustat prezența noastră în țară, pe măsură ce condițiile de securitate au evoluat. În prezent, luăm în considerare trimiterea mai multor consilieri suplimentari pentru a spori Biroul de Cooperare pentru Apărare (ODC) de la Ambasadă”, a spus Ryder într-o declarație pentru POLITICO, menționând că „personalul este supus acelorași restricții de călătorie ca toți angajații ambasadei.

ODC „efectuează o varietate de misiuni de consiliere și sprijin (non-combat) și, deși are personal exclusiv din DOD, este încorporat în Ambasada SUA, sub autoritatea șefului misiunii, ca și restul Ambasadei”, a adăugat Ryder. .

Ryder a refuzat să discute despre un anumit număr de personal „din motive de securitate operațională și de protecție a forței”.

Trupele suplimentare vor sprijini eforturile de logistică și de supraveghere pentru armele pe care SUA le trimit Ucrainei, potrivit patru oficiali americani și o persoană familiară cu planurile, cărora li sa acordat anonimatul pentru a vorbi despre un subiect sensibil.

Noul contingent va ajuta, de asemenea, armata ucraineană cu întreținerea armelor, potrivit unuia dintre oficialii americani și persoanei cunoscute.

O mână de trupe americane s-au desfășurat deja pentru rotații scurte atașate ambasadei de la Kiev, au declarat doi dintre oficiali americani. Personalul respectiv ajută cu supravegherea și securitatea ambasadei.

Nu era clar câte trupe americane suplimentare vor fi trimise în cele din urmă în Ucraina, dar doi dintre oficialii americani au spus că numărul va ajunge până la 60.

Trupele suplimentare, chiar daca nu ar fi într-un rol de luptă, ar extinde prezența militară a SUA în țară, aprobarea de ajutor militar pentru Ucraina. Congresul a blocat luni de zile să acorde undă verde a asistenței suplimentare pentru Kiev, deoarece fostul președinte Donald Trump și-a exprimat în mod repetat scepticismul cu privire la acest efort.

Președintele Joe Biden a promis de mult timp că trupele americane nu vor participa la război în numele Ucrainei, deoarece acest lucru ar crește riscul unei confruntări directe între forțele americane și ruse.

Una dintre sarcinile pe care le vor aborda consilierii este să-i ajute pe ucraineni să planifice susținerea echipamentelor complexe donate de SUA, pe măsură ce luptele de vară se așteaptă să se intensifice, potrivit unei persoane cunoscute. Ei vor susține, de asemenea, un contingent relativ mic la ambasada SUA din Kiev și vor coordona noi transporturi de arme atunci când actualul proiect de lege suplimentar în Congres va deveni lege și va permite mai multor arme și echipamente să circule către linia frontului ucraineană.

Ucraina s-a chinuit să recâștige inițiativa împotriva Rusiei, de când contraofensiva sa a eșuat vara trecută, iar Congresul a blocat în furnizarea de miliarde de dolari în ajutor militar solicitat de președinte. Pentagonul a trimis doar o nouă tranșă de noi arme din decembrie, când a rămas fără finanțare pentru a oferi ajutor suplimentar.

Camera a aprobat sâmbătă un ajutor de 60,8 miliarde de dolari pentru Ucraina , iar Senatul ar putea vota la începutul săptămânii viitoare. Casa Albă a spus că sprijină legislația.

Ucraina a cerut mai multă artilerie, apărare aeriană, rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă, despre care trupele din prima linie și politicienii de frunte insistă că i-ar ajuta pe ucraineni să treacă peste liniile rusești și să-și mențină pozițiile.

Vestea că SUA trimit forțe suplimentare în Ucraina vine în timp ce înalți oficiali au avertizat săptămâna trecută că Rusia a câștigat avânt.

Directorul CIA, Bill Burns, a spus că Ucraina ar putea pierde războiul în acest an dacă Congresul nu ar aproba pachetul de asistență.

Secretarul Apărării Lloyd Austin, vorbind cu parlamentarii, a spus: „Vedem deja că lucrurile pe câmpul de luptă încep să se schimbe puțin în favoarea Rusiei. Îi vedem cu câștiguri progresive. Vedem că ucrainenii sunt provocați în ceea ce privește ținerea frontului.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră