SUA: Guvernul federal și universitățile au cenzurat discursul americanilor înainte de alegerile din 2020, potrivit unui raport al Comitetului Judiciar al Camerei

07 Noi 2023
SUA: Guvernul federal și universitățile au cenzurat discursul americanilor înainte de alegerile din 2020, potrivit unui raport al Comitetului Judiciar al Camerei

Președintele judiciar al Camerei Rerprezentantilor din SUA, republicanul Jim Jordan a declarat luni că guvernul federal, „experții” în dezinformare din universități, Big Tech și alții au lucrat împreună prin Election Integrity Partnership (EIP) pentru a monitoriza și cenzura discursul americanilor în timpul alegerilor din 2020, scrie New York Post

Oficialii de la Departamentul de Securitate Internă au creat un grup de „dezinformare” de la Universitatea Stanford care a cenzurat discursul americanilor înainte de alegerile din 2020, potrivit unui raport al Comitetului Judiciar al Camerei, obținut de New York Post.

Raportul intermediar al comisiei de 103 pagini al personalului Camerei spune că e-mailurile și comunicările interne au fost obținute de la acest grup, cunoscut sub numele de Election Integrity Partnership (EIP), și arată cum a lucrat cu Agenția de securitate cibernetică și de securitate a infrastructurii (CISA) a Departamentului de Securitate Internă (DHS) pentru a semnala, suprima și elimina discursul online în coordonare cu marile companii de tehnologie.

Unul dintre partenerii fondatori ai EIP – Laboratorul de cercetare judiciară digitală al Consiliului Atlantic – a descris rolul central al CISA în presupusul efort de cenzură într-un e-mail din 31 iulie 2020.

„Știu că Consiliul depune o serie de eforturi pentru o politică largă în jurul alegerilor, dar tocmai am înființat un parteneriat de integritate a alegerilor la cererea DHS/CISA și suntem în comunicații săptămânale pentru a informa despre dezinformare”, a scris directorul principal al laboratorului, Graham Brookie.

„Guvernul federal și universitățile au făcut presiuni pe companiile de social media pentru a cenzura informațiile adevărate, glumele și opiniile politice." spune raportul.

„Această presiune a fost în mare măsură direcționată într-un mod care a beneficiat unei parți a culoarului politic: informațiile adevărate postate de republicani și conservatori au fost etichetate drept „dezinformare”, în timp ce informațiile false postate de democrați și liberali au fost în mare parte neraportate și neatinse de cenzori”.

Postările de „dezinformare” care erau eliminate au fost făcute de oficiali publici precum fostul președinte Donald Trump, senatorul republican Thom Tillis  reprezentantul republican Thomas Massie , instituții de presa precum Newsmax și The Babylon Bee și mulți comentatori conservatori. .

Raportul privind sistemul judiciar a mai constatat că, în timp ce se afla în sfera de competență a Grupului operativ de combatere a influenței străine a CISA, accentul central al efortului federal a fost „cenzura americanilor implicați în discursul politic de bază înainte de alegerile din 2020”.

DHS a recunoscut într-un e-mail din mai 2020 că nu poate „aproba în mod deschis” un portal centralizat pentru a semnala informații, ceea ce a deschis calea pentru ca EIP din Universitatea Stanford să preia efortul în iulie a acelui an.

Grupul operativ a folosit o tactică cunoscută sub numele de „switchboarding” pentru a se referi la cererile de eliminare din partea oficialilor de stat și locali către Facebook, Twitter și alte site-uri de socializare, pe care directorul CISA-CFITF, Brian Scully, a confirmat-o într-o mărturie în cazul Missouri vs. Biden.

E-mailurile din raportul interimar al personalului arată că Scully îi informează pe membrii Oficiului Secretarului de Stat din Colorado că a semnalat conturi de parodie de pe Twitter și a sfătuit Facebook să elimine o postare despre alegeri care a fost considerată dezinformare.

Schimburile arată că CISA a recunoscut că are motive legale instabile prin participarea la efort și a ales să adauge o declarație de declinare a răspunderii sub multe e-mailuri că solicitările sale erau „voluntare” și agenția „nici nu are și nici nu caută capacitatea de a elimina informațiile puse la dispoziție pe platformele de social media.”

Cu toate acestea, acele e-mailuri au inclus și o atenționare conform căreia „informațiile pot fi partajate și cu agențiile de aplicare a legii sau de informații”, ceea ce înseamnă că acele agenții ar putea lua măsuri dacă postările nu ar fi eliminate.

Fostul director CISA Chris Krebs, care a fost concediat de Trump după alegerile din 2020, a mărturisit subcomitetului că tehnica „switchboarding” a fost utilizată și înainte de crearea agenției sale.

Secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a mărturisit într-o audiere a Comitetului Judiciar al Camerei din iulie că agenția nu mai participă la această practică.

Raportul personalului judiciar dezvăluie, de asemenea, că studenții din Stanford lucrau atât la CISA, cât și la EIP simultan.

„Nu numai că au existat un număr de studenți implicați în EIP, dar cel puțin patru dintre studenți au fost angajați de CISA în timpul funcționării EIP, folosind conturile lor de e-mail guvernamentale pentru a comunica cu oficialii CISA și cu alte „părți interesate externe” implicate în EIP”, se precizează.

Într-o declarație dată luni, directorul executiv al CISA, Brandon Wales, a declarat că agenția „nu a cenzurat niciodată discursul sau a facilitat cenzura".

„În fiecare zi, oamenii CISA îndeplinesc misiunea agenției de a reduce riscul pentru infrastructura critică din SUA într-un mod care protejează libertatea de exprimare, drepturile civile, libertățile civile și confidențialitatea americanilor”, a spus Wales.

„Ca răspuns la preocupările din partea oficialilor electorali ai tuturor partidelor cu privire la operațiunile de influență străină și dezinformarea care ar putea avea un impact asupra securității infrastructurii electorale, CISA atenuează riscul dezinformarii prin partajarea informațiilor despre alfabetizarea electorală și securitatea electorală cu publicul și prin amplificarea vocilor de încredere a oficialităților electorale din întreaga țară.”

Organizația „dezinfo” a fost condusă de Observatorul Internet Stanford (SIO) al Universității Stanford și a fost fondată cu ajutorul altor cadre universitare care au comunicat direct cu oficialii securității interne și cu membrii Centrului de implicare globală (GEC) al Departamentului de Stat, se arată în raport.

SIO a fost conceput ca un „ghișeu unic pentru oficialii electorali locali, DHS și organizațiile de protecție a alegătorilor” pentru a se coordona cu platformele de social media în efortul de cenzură, potrivit directorului său Alex Stamos, care anterior a fost ofițer șef de securitate la Facebook.

În iunie, Stamos a mărturisit subcomitetului Camerei că coordonarea CISA cu FBI a fost considerată o amenințare.

„A trata cu o agenție de aplicare a legii care are puteri coercitive este un lucru riscant dacă faci parte dintr-o organizație mare și ar putea exista o investigație care să implice organizația și despre care nici măcar nu știi," a spus.

„Cred că toți directorii tuturor companiilor publice înțeleg că există o mulțime de părți ale guvernului care te pot pedepsi pentru activitatea pe care ai crezut-o potrivită.”

Trump a înființat CISA în 2018 pentru a îmbunătăți programele federale de securitate cibernetică și pentru a proteja software-ul guvernamental de hackeri.

Alte stiri din Externe

Ultima oră