SUA: "Evaluăm furnizarea de bombe cu dispersie pentru Ucraina"

01 Iul 2023
SUA: "Evaluăm furnizarea de bombe cu dispersie pentru Ucraina"

Administrația Biden ia în considerare furnizarea armatei ucrainene cu muniții cu dispersie, o armă pe care SUA au refuzat anterior să o furnizeze, a declarat vineri generalul de armată Mark Milley, scrie La Repubblica

SUA iau în considerare furnizarea de muniții cu dispersie Ucrainei „de mult timp”, a spus generalul armatei americane Mark Milley, menționând că trupele ruse le folosesc deja în Ucraina și că forțele de la Kiev le-au primit deja de la alți aliați. 

Milley a declarat pentru National Press Club că discuțiile continuă. 

„Ucrainenii le-au cerut, alte țări europene le-au oferit, rușii le folosesc”, a spus Milley, „există un proces de luare a deciziilor”. 

"Ne gândim de mult timp la [muniția convențională îmbunătățită cu dublu scop] DPICM. Ucrainenii au cerut-o. Alte țări europene au furnizat o parte din asta, rușii o folosesc", a explicat el. „Deci, da, desigur, există [un] proces de luare a deciziilor în desfășurare”.

Generalul a respins apoi temerile că contraofensiva Ucrainei merge prea încet. Milley a spus că crede că campania inițială va dura șase până la 10 săptămâni. "Va fi foarte greu. Va fi foarte lung", a spus el.

"Nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii despre asta".

Bombele cu dispersie sunt arme care se deschid în aer, eliberând submuniții sau „obuze”, care sunt dispersate pe o zonă mare și sunt destinate să distrugă mai multe ținte simultan.

Nu este clar cum ar vedea aliații NATO furnizarea SUA de bombe cu dispersie Ucrainei și dacă problema ar putea crea controverse. 

Mai mult de două treimi din cele 30 de țări din alianță sunt de fapt semnatare ale unei convenții din 2010 privind munițiile cu dispersie care interzice utilizarea, producerea sau stocarea acestora. 

Statele Unite, Rusia și Ucraina nu sunt semnatare ale interzicerii bombelor cu dispersie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră