SUA îndeamnă Ucraina să facă mai mult pentru a combate corupția guvernamentală, emitând mai multe notificări către Kiev în ultimele săptămâni care indică faptul că anumite tipuri de ajutor economic al SUA vor fi legate de progresul Ucrainei în reforma instituțiilor sale, au declarat mai mulți oficiali americani pentru CNN.
Angajamentul administrației Biden de a sprijini armata Ucrainei rămâne nediminuat. Dar oficialii au precizat recent că alte forme de ajutor american sunt potențial în pericol dacă Ucraina nu face mai mult pentru a combate corupția.
Congresul nu a aprobat încă cererea administrației de 24 de miliarde de dolari în finanțare suplimentară pentru Ucraina, unii republicani ezitând să ofere atât de mulți bani fără o supraveghere solidă și fără condiții.
„Mesajul către ucraineni a fost întotdeauna că, dacă vreunul dintre aceste fonduri este deturnat, atunci acesta pune în pericol tot ajutorul SUA pentru țară”, a declarat un oficial american familiarizat cu eforturile pentru CNN.
Departamentul de Stat a emis o notă diplomatică oficială, cunoscută și sub numele de "demers", către Ucraina la sfârșitul verii, în care se spunea că SUA se așteaptă ca Ucraina să continue diverse eforturi anticorupție și de transparență financiară pentru a continua să primească sprijin bugetar direct, au spus trei oficiali pentru CNN. Demersul nu a fost raportat anterior.
Demersul a subliniat, de asemenea, necesitatea ca Ucraina să implementeze reforme critice în cadrul programului Fondului Monetar Internațional al Ucrainei, inclusiv pe cele legate de combaterea spălării banilor/combaterea finanțării terorismului (AML/CFT), a spus o sursă familiarizată cu problema.
Într-o declarație pentru CNN, ambasada Ucrainei la Washington a declarat că Ucraina a făcut o mișcare „ambițioasă” pentru a adopta reforme, inclusiv în programul său FMI.
Lista de reforme a Casei Albe
Separat, Casa Albă a elaborat o listă de reforme pe care Ucraina ar trebui să le implementeze pentru a continua să primească asistență financiară a SUA și pentru a se îndrepta către integrarea în Europa.
Proiectul, raportat pentru prima dată de Ukrainska Pravda, a fost împărtășit ambasadei SUA la Kiev și membrilor Platformei de coordonare a donatorilor, un mecanism lansat în ianuarie pentru a coordona mai bine sprijinul financiar internațional care vine în Ucraina. Reformele nu sunt o condiție pentru a primi ajutor militar, a spus un oficial american.
„Această listă a fost oferită ca bază pentru consultări cu guvernul Ucrainei și cu partenerii cheie, ca parte a sprijinului nostru durabil pentru Ucraina și eforturile acesteia de a se integra în Europa, un obiectiv pe care Statele Unite îl sprijină cu fermitate”, a declarat ambasada SUA la Kiev
Documentul Casei Albe subliniază schimbările pe care Ucraina le-ar putea face în termen de trei luni, șase luni, un an și 18 luni.