SUA: documente confidențiale au fost găsite într-un fost birou al lui Joe Biden, FBI-ul a deschis o anchetă

10 Ian 2023
SUA: documente confidențiale au fost găsite într-un fost birou al lui Joe Biden, FBI-ul a deschis o anchetă

Aceste documente au fost găsite în sediul unui think tank din Washington pe care actualul președinte l-a folosit uneori ca loc de muncă. FBI-ul a deschis o anchetă, scrie Le Parisien.

Documente clasificate drept confidențiale datând din vicepreședinția lui Joe Biden . Aceasta este ceea ce s-a găsit în incinta unui think tank de la Washington pe care actualul președinte l-a folosit uneori ca loc de muncă, a declarat luni Casa Albă.

Avocații lui Joe Biden au descoperit documentele în noiembrie în timp ce goleau aceste incinte și le-au predat Arhivelor responsabile cu păstrarea acestui tip de acte, a declarat consilierul său juridic Richard Sauber. Ele datează de când Biden era vicepreședintele lui Barack Obama din 2009 până în 2017.

„Casa Albă cooperează cu Arhivele Naționale și Departamentul de Justiție”, a spus Sauber într-un comunicat.

Acest „număr mic de documente clasificate” au fost găsite într-un „dulap încuiat” la Penn Biden Center, un think tank legat de Universitatea din Pennsylvania, a spus el.

„Documentele nu au făcut obiectul niciunei cereri sau solicitări prealabile” și, de la livrarea lor către Arhive, avocații lui Joe Biden au continuat să coopereze pentru „a se asigura că arhivele sunt în posesia lor" adăugat el.

Potrivit presei americane CBS News, ministrul Justiției Merrick Garland i-a ordonat procurorului federal din Chicago să revizuiască documentele, iar poliția federală (FBI) a deschis și o anchetă.

Citând o sursă anonimă, CBS News indică că sunt vizate o duzină de documente și niciunul nu conține secrete nucleare.

După cum relatează The Washington Post, Joe Biden a deschis Penn Biden Center în februarie 2018 ca think tank pentru Universitatea din Pennsylvania din Washington, atrăgând unii dintre cei mai importanți experți în politică externă și legislatori ai națiunii.

Conducerea centrului a inclus mulți dintre consilierii de multă vreme ai lui Joe Biden, mulți dintre care acum ocupă poziții de vârf în administrația președintelui. Secretarul de stat Antony Blinken a fost astfel directorul general al centrului, iar Steve Ricchetti, consilier principal al președintelui, a fost director general după Joe Blinken, scrie L'Express.

„De ce au fost descoperite aceste documente șase ani mai târziu?”

Republicanii au reacționat imediat la această afacere. „De ce au fost descoperite aceste documente șase ani mai târziu?”, a întrebat la CNN Byron Donalds, ales în Camera Reprezentanților. „Președintele Biden a fost foarte critic față de președintele Trump, care a dus din greșeală documente clasificate la reședința sa sau în altă parte, iar acum se pare că ei ar fi făcut același lucru”, i-a spus James Comer, reprezentant din Kentucky. "Cât de ironic."

Descoperirea documentelor are loc în timp ce consilierul special Jack Smith îl investighează pe fostul președinte Donald Trump pentru o posibilă manipulare greșită a documentelor clasificate în stațiunea sa Mar-a-Lago din Florida.

Percheziție spectaculoasă la casa lui Donald Trump

FBI a efectuat o percheziție spectaculoasă a reședinței lui Donald Trump din Florida în august pentru a recupera mii de documente, inclusiv o sută de secrete de apărare clasificate, preluate de fostul președinte după plecarea sa de la Casa Albă și pe care le  până atunci a refuzat să le înapoieze la Arhive.

Potrivit rapoartelor de presă, aceste documente confidențiale confiscate la clubul său din Mar-a-Lago conțineau în special informații sensibile despre China și Iran, precum și secrete nucleare.

„Când va ataca FBI-ul în numeroasele reședințe ale lui Joe Biden, eventual chiar la Casa Albă?„, a reacționat Donald Trump într-un comunicat de presă."

„Aceste documente cu siguranță nu au fost desecretizate”, a continuat cel care a susținut în mod greșit, după ce documentele au fost ridicate la domiciliul său, că președintele Statelor Unite „poate desecretiza (un document) doar spunând că este desecretizat."

Alte stiri din Externe

Ultima oră