SUA: Camera Reprezentanților declară că „Antisionismul este antisemitism” într-o rezoluție

06 Dec 2023
SUA: Camera Reprezentanților declară că „Antisionismul este antisemitism” într-o rezoluție

Camera Reprezentanților SUA a aprobat o rezoluție fără caracter obligatoriu care spune că antisionismul este antisemitism cu 311 voturi pentru si 14 voturi împotrivă. Nouăzeci și doi de democrați s-au abținut în timp ce 95 au susținut-o, scrie New York Times

Democrații din Camera Camerei au fost divizați marți în legătură cu o rezoluție care condamna creșterea antisemitismului în Statele Unite și în întreaga lume, mai mult de jumătate dintre aceștia refuzând să susțină o măsură care declară că „antisionismul este antisemitism”.

Rezoluția de denunțare a antisemitismului, elaborată de republicani, a fost adoptată cu 311 voturi pentru si 14 împotriva, atrăgând sprijinul tuturor, cu excepția unuia republican. Nouăzeci și doi de democrați au votat „prezent” – fără a lua o poziție pro sau împotriva măsurii – în timp ce 95 au susținut-o.

Aceasta a reflectat diviziunile profunde și tot mai mari în rândul democraților între cei care au oferit sprijin neechivoc pentru statul evreu și acțiunile sale și alții – în special din aripa progresistă a partidului – care au criticat politicile Israelului și conduita acestuia în războiul cu Hamas.

„În această rezoluție, cei care iubesc Israelul profund, dar critică unele dintre abordările sale politice ar putea fi considerați anti-sionişti”, a declarat reprezentantul Jerrold Nadler, democrat din New York și cel mai longeviv membru evreu al Camerei, într-un discurs. El s-a abținut de la vot. „Asta ar putea face ca fiecare evreu democrat membru al acestui organism, pentru că toți au criticat recent pachetul de reforme judiciare israeliene, de facto antisemit. Ar putea fi aceasta intenția autorului?”

Sionismul a început ca o mișcare de creare a unui stat evreiesc și, de la întemeierea Israelului, a fost definită ca ideologia politică de susținere a existenței continue a Israelului ca stat evreiesc.

Camera Reprezentanților a adoptat o serie de rezoluții în ultimele săptămâni pentru a declara solidaritatea cu Israelul, a denunța antisemitismul și a repudia acțiunile Hamas și ale susținătorilor săi, după atacul condus de Hamas din 7 octombrie, care a ucis peste 1.200 de persoane și a luat aproximativ 240 de persoane ostatice.

Reprezentantul David Kustoff, republican din Tennessee și autorul rezoluției, a respins sugestia că măsura sa este politică, acuzând în schimb că democrații au susținut opinii anti-evreiești.

„Am văzut membri ai acestui organism repetând retorică în mod flagrant antisemită și răspândind minciuni despre Israel și despre dreptul său de a exista”, a spus domnul Kustoff. „Permiteți-mi să fiu absolut clar, o astfel de ură nu are loc în holurile Congresului și nici în discursul nostru național.”

În ultimele săptămâni, republicanii și un număr de democrați au acuzat unii democrați de stânga că folosesc un limbaj antisemit. Luna trecută, Camera a cenzurat-o pe reprezentanta Rashida Tlaib, democrată din Michigan, pentru promovarea unui slogan pro-palestinian, „de la râu la mare”, care este văzut de mulți ca cerând distrugerea statului Israel.

Tlaib a negat că aceasta a fost intenția ei, apărând retorica ca un apel aspirațional pentru statul palestinian. De asemenea, ea a fost criticată de colegii săi pentru că l-a acuzat pe președintele Biden că sprijină un „genocid” în Fâșia Gaza.

Genocidul este definit în dreptul internațional ca o crimă cu intenția de a distruge un grup național, rasial, etnic sau religios. Oficialii israelieni au insistat că încearcă să vizeze Hamas, dând vina pe gruparea teroristă pentru orice daune colaterale. Unii oficiali ai drepturilor omului au pus la îndoială tactica Israelului, totuși, deoarece numărul morților civili a crescut, autoritățile sanitare din Gaza estimând că peste 15.500 au fost uciși.

Astfel de sentimente au fost reluate de protestatarii pro-palestinieni din marile orașe și din campusurile universitare, în timpul demonstrațiilor care au fost uneori punctate de voci care puneau sub semnul întrebării dreptul Israelului de a exista și de incidente care vizează studenții evrei.

Democrații care au pus sub semnul întrebării rezoluția au numit astfel de manifestări de sentiment anti-evreiesc inacceptabil, dar au spus că echivalarea întregului antisionism cu antisemitism a mers prea departe.

„Permiteți-mi să fiu clar fără echivoc: majoritatea antisionismului, în special în acest moment, are o problemă reală de antisemitism”, a spus domnul Nadler. „Dar nu putem spune în mod corect că unul este egal cu celălalt.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră