SUA: California vrea sa platească 1,2 milioane de dolari despăgubiri pentru fiecare locuitor de culoare - deși aceștia cer câte 200 de milioane de dolari

07 Mai 2023
SUA: California vrea sa platească 1,2 milioane de dolari despăgubiri pentru fiecare locuitor de culoare - deși aceștia cer câte 200 de milioane de dolari

Grupul operativ pentru reparații din California a recomandat în mod oficial ca statul să ofere plăți de până la 1,2 milioane de dolari fiecărui rezident negru dovedit. Legislatura din California ar putea vota recomandările comisiei, scrie FoxNews

Grupul de lucru a avut o ședință publică la Oakland, California, sâmbătă și a votat setul final de recomandări care urmează să fie trimise legislatorilor statului. Grupul de nouă membri a cerut statului să ofere locuitorilor săi de culoare și scuze oficiale, pe lângă plăți.

„Reparațiile nu sunt justificabile doar din punct de vedere moral, dar au potențialul de a aborda disparitățile și inegalitățile rasiale de lungă durată”, a declarat reprezentantul Barbara Lee, deputat în California, după ce a participat la întâlnire.

Recomandarea comisiei imparte plățile pe tipuri de discriminare istorică. De exemplu, rezidenții de culoare afectați de discriminare de către bănci ar primi 3.366 USD pentru fiecare an în care au locuit în California de la începutul anilor 1930 până la sfârșitul anilor 1970, în valoare de până la 148.099 USD.

În mod similar, rezidenții de culoare ar putea primi aproximativ 2.352 de dolari în compensație pentru comportamentul excesiv al polițieiși încarcerarea în masă pentru fiecare an în care au trăit în California între 1970 și 2020. Aceste plăți s-ar putea ridica la 115.260 de dolari.

În total, din aceste plăți și din alte plăți incluse în plan, un negru californian care are 71 de ani și a trăit toată viața în California ar putea primi până la 1,2 milioane de dolari, potrivit analizei New York Times.

Votul de sâmbătă al juriului a inclus doar recomandări pentru legislatura statului și nu are nicio greutate legală.

Întâlnirea de sâmbătă a inclus opoziția unor locuitori de culoare care cer plăți mai mari. Un activist identificat drept reverend Tony Pierce a fost unul dintre cei mai vehemenți oameni de la adunare, făcând referire la celebra promisiune „40 de acri și un catâr” făcută foștilor sclavi.

„Știți că cifrele ar trebui să fie egale cu ceea ce era un acru pe atunci. Ni s-au dat 40, bine? Ni s-au dat 40 de acri. Știți care este acel număr. Încercați în continuare să vorbiți despre asta acum, totuși nu se spune nimic despre sclavie, nimic”, a spus Pierce. „Așadar, cifrele din anii 1860 pentru 40 de acri până în prezent sunt de 200 de milioane de dolari pentru fiecare afro-american”.

Majoritatea oamenilor care au vorbit la întâlnirea de sâmbătă au vorbit în sprijinul reparațiilor. În ciuda acestui acord totuși s-au iscat dispute în întreaga adunare. Într-adevăr, mulți participanți s-au întrerupt unul pe altul, făcându-l pe Kamilah Moore, președintele grupului de lucru, să ceară interventia echipelor de securitate pentru a scoate oamenii afară de mai multe ori.

Proiectul de recomandare a menționat că California a intrat în Uniune ca stat liber în 1850, dar a spus că nu a adoptat legi la acea vreme pentru a garanta libertatea. Recomandarea a subliniat că timp de un deceniu după emancipare, California a continuat să permită aplicarea Legii privind sclavii fugari, lege care cerea capturarea și întoarcerea sclavilor fugari.

Alte stiri din Externe

Ultima oră