SUA avertizează Ucraina cu privire la continuarea ajutorului: "Fiți pregătiți să răspundeți pentru tot ceea ce vă oferim"

02 Feb 2023
SUA avertizează Ucraina cu privire la continuarea ajutorului: "Fiți pregătiți să răspundeți pentru tot ceea ce vă oferim"

Înalți oficiali din Departamentele de Apărare și Stat, precum și din Agenția pentru Dezvoltare Internațională a S.U.A.tocmai au încheiat o vizită în Ucraina oferind un fel de avertisment cu privire la ajutorul american într-un moment în care republicanii provoacă o scădere a sprijinului public pentru Kiev, scrie Washington Post

În timpul călătoriei lor de săptămâna trecută liderii birourilor inspectorului general din toate cele trei entități au transmis un mesaj care ar putea fi tradus astfel: "Fiți pregătiți să răspundeți pentru tot ceea ce vă oferim. Și continuați să luptați împotriva corupției."

Asistența militară și economică americană și ajutorul dat Ucrainei pentru a elimina corupția din guvernul său nu sunt inițiative noi. Ambele au continuat de cel puțin un deceniu. Dar odată cu preluarea republicană a Camerei apărut urgența de a ști ce ajutor a mers unde.

Oficialul care acționează în calitate de inspector general al Departamentului de Stat, Diana Shaw a spus într-o declarație comună că această călătorie „ne-a oferit oportunitatea de a comunica direct guvernului ucrainean așteptările contribuabililor americani de transparență și responsabilitate”.

„Importanța acelui mesaj nu poate fi subestimată”, a continuat Shaw. Departamentul de Stat, colaborând cu Pentagonul și USAID, „s-a angajat să elimine orice fraudă, risipă sau activități corupte care ar deturna asistența atât de esențială pentru succesul final al Ucrainei”.

Oficialul care acționează în calitate de inspector general al USAID, Nicole Angarella, a spus în aceeași declarație comună: „Este esențial ca poporul american să aibă încredere în integritatea dolarilor contribuabililor trimiși pentru a sprijini Ucraina și poporul său”.

„Liderii OIG au subliniat, de asemenea, nevoia de independență, transparență și responsabilitate în instituțiile ucrainene, inclusiv de a avea sisteme adecvate, personal și resurse pentru a asigura integritatea operațiunilor guvernamentale”, se arată în declarație. Aceasta include eforturile anticorupție.

Americanii „au subliniat importanța primirii în timp util și transparent la informații de la guvernul Ucrainei pentru a spori capacitatea OIG de a efectua audit-uri și investigații independente legate de programele și operațiunile finanțate de SUA”.

Există o mulțime de mecanisme, atât în ​​guvern, cât și în sectorul privat, deja în vigoare pentru urmărirea ajutorului american și aliat. Inspectorii generali au dezvăluit multe dintre ele la începutul acestei luni.

Și într-o conversație recentă cu The Daily 202, senatorul Chris Coons a spus că nu este deosebit de îngrijorat de faptul că armele americane vor ajunge pe piața neagră „în mare măsură pentru că ucrainenii folosesc tot ce le trimitem.”

„Le-am transmis în mod repetat și direct liderilor ucraineni îngrijorarea că trebuie să continuăm să consolidăm măsurile de transparență și responsabilitate pentru tot ajutorul american care vine în Ucraina”, a spus Coons. (Ambasada SUA la Kiev și forțele americane cu sediul în Polonia furnizează arme și ajutoare, a menționat el.)

Dar contextul vizitei OIG include opoziția crescândă a republicanilor de a trimite mai multă asistență pentru a ajuta Ucraina să învingă Rusia. Președintele Camerei Kevin McCarthy (R-Calif.) a avertizat anul trecut că GOP nu va scrie un „cec în alb” la Kiev.

Ultimul sondaj al Centrului de Cercetare Pew a constatat că „acum când invazia Rusiei se apropie de prima aniversare, americanii susțin în mare parte un fel de ajutor, dar sprijinul pentru abordarea administrației Biden se estompează, în special în rândul republicanilor”.

Patru din 10 americani aprobă abordarea lui Biden

Aproximativ un sfert dintre americani spun că Ucraina primește prea mult ajutor, „în creștere cu șase puncte procentuale din septembrie și cu 19 puncte din martie, la scurt timp după începutul războiului”.

31 la sută spun că Statele Unite oferă suma potrivită.

O cincime ar sprijini ajutor suplimentar, în timp ce 20% au spus că nu sunt siguri.

„Proporția americanilor care cred că Statele Unite au oferit prea mult sprijin prin asistență economică și arme este mai mare în rândul republicanilor, de 40%, chiar dacă liderii GOP rămân divizați”, spune sondajul

Nu vom ști cu adevărat cât de mult a scăzut sprijinul Congresului până la următorul vot. Dar Biden nu a încetinit ajutorul pentru Ucraina de la alegerile de la jumătatea mandatului. Din contră. Și în acest conflict, linia roșie de ieri poate deveni undă verde de mâine.

Alte stiri din Externe

Ultima oră