Statele Unite au avertizat cu privire la „consecințele catastrofale” dacă Moscova ar folosi arme nucleare în Ucraina, după ce ministrul de externe al Rusiei a declarat că regiunile care organizează referendumuri vor primi protecție deplină dacă vor fi anexate de Moscova, scrie Reuters.
Duminică a fost a treia zi în care au fost organizate voturi în patru regiuni din estul Ucrainei în scopul anexării teritoriului pe care Rusia l-a luat cu forța în mare parte de la invazia sa din februarie. Parlamentul rus ar putea trece la oficializarea anexării în câteva zile.
Prin încorporarea în Rusia a celor patru zone Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojia, Moscova ar putea prezenta atacurile ucrainene pentru a le reuceri ca un atac asupra Rusiei însăși, un avertisment pentru Kiev și aliații săi occidentali.
Anexările ruse ridică riscul unei confruntări militare directe între Rusia și alianța militară NATO, deoarece armele occidentale sunt folosite de trupele ucrainene.
Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat duminică că Statele Unite vor răspunde hotărâtor la orice utilizare de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei și că i-au explicat Moscovei „consecințele catastrofale” cu care se va confrunta.
"Dacă Rusia trece de această linie, vor exista consecințe catastrofale pentru Rusia. Statele Unite vor răspunde decisiv", a declarat Sullivan pentru programul „Meet the Press” de la NBC.
Cel mai recent avertisment al SUA a urmat unei amenințări nucleare ușor voalate făcută miercurea trecută de președintele Vladimir Putin, care a spus că Rusia va folosi orice arme pentru a-și apăra teritoriul.
Ministrul de Externe Serghei Lavrov a spus mai direct acest lucru la o conferință de presă sâmbătă, după ce s-a adresat Adunării Generale a ONU de la New York.
Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate, el a spus că teritoriul Rusiei, inclusiv teritoriul „consacrat în continuare” în constituția Rusiei în viitor, „se află sub protecția deplină a statului”.
Ucraina și aliații săi au respins referendumurile drept falsuri menite să justifice o escaladare a războiului și un impuls de mobilizare a Moscovei după pierderile recente pe câmpul de luptă.
Agențiile de presă ruse au citat surse neidentificate spunând că cele două camere ale parlamentului rus ar putea dezbate proiecte de lege pentru încorporarea noilor teritorii. RIA Novosti, condusă de stat, a declarat că Putin s-ar putea adresa parlamentului într-o sesiune comună extraordinară vineri.
Rusia spune că referendumurile, organizate în grabă după ce Ucraina a recucerit zone din nord-est într-o contraofensivă în această lună, le permit oamenilor din acele regiuni să-și exprime punctul de vedere.
Teritoriul controlat de forțele ruse în cele patru regiuni reprezintă aproximativ 15% din Ucraina, cam cât Portugalia. S-ar adăuga Crimeei, pe care Rusia susține că a anexat-o deja în 2014 și care este aproape de dimensiunea Belgiei.
Forțele ucrainene controlează unele teritorii în fiecare dintre cele patru regiuni, inclusiv aproximativ 40% din capitala provinciei Donețk și Zaporojia. Lupte grele sunt în desfășurare de-a lungul întregului front, în special în nordul Donețkului și în Herson.
Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat duminică că țara sa va recâștiga tot teritoriul pe care Rusia l-a ocupat.
„Cu siguranță ne vom elibera întreaga țară - de la Herson până în regiunea Lugansk, din Crimeea până în regiunea Donețk”, a spus el în aplicația de mesagerie Telegram.